'Приймальню “Самопомочі” в Хотині закрили, бо не приходили люди': половина осередків політичних партій в області не приймають громадян

"Приймальню “Самопомочі” в Хотині закрили, бо не приходили люди": половина осередків політичних партій в області не приймають громадян

29.06.2016, 20:24

Станом на травень 2016 року в Україні налічується 297 політичних партій, проте тільки 6 з них представлені в нинішньому складі Верховної Ради України. Осередки шести парламентських партій в Чернівецькій області працюють хто підпільно, хто добросовісно, хто частково, а хто взагалі не працює. Такі дані оприлюднила Громадянська мережа ОПОРА під час інформаційного форуму “Стандарти та досвід роботи парламентських партій. Чернівецька область”.

У відповідь на звернення представників Громадянської мережі ОПОРА до представників парламентських політичних партій було отримано інформацію, що парламентські політичні партії мають 55 місцевих осередків (рівень місто, район) в Чернівецькій області. Представники ОПОРИ здійснили обхід вказаних осередків і виявили, що реальні приміщення з вивісками є в 35 осередків парламентських політичних партій. Однак не всі вони здійснюють прийом громадян на регулярній основі.

Тарас Прокоп, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА розповів, що найбільше розгалужена мережа осередків і приймалень у “Батьківщини” (має представників не тільки в районних центрах, а й селах), “Народного фронту” та Блоку Петра Порошенка. Інформацію про приймальні Опозиційного блоку не вдалось отримати, так як, за словами представників партії, вони працюють непублічно “у зв’язку з політичною ситуацією в країні”. Офіси Радикальної партії, за словами представників осередків, в районах області припинили функціонування після виборів, а продовжує діяти обласний штаб партії. Місцеві мешканці мало обізнані про діяльність громадських приймалень партій. Так, за словами керівника приймальні “Самопомочі” в Хотині, приймальню довелось закрити, бо люди не приходили.

Заступник керівника обласного осередку Радикальної партії Роман Шторгін заявив, що можливості утримувати районні осередки немає можливості, однак партія здійснює регулярні виїзні прийоми. Представник «Самопомочі» Віктор Гищук сказав, що на утримання офісів партійці витрачають власні кошти, а приймальні надають такою безкоштовні юридичні консультації. Ярослав Курко від обласного осередку «Народного фронту» заявив, що партія активно працює з виборцями і державне фінансування політичних партій позитивно відобразиться на розвитку партійної системи України.

Надія Вірна повідомила також, що в Чернівецькій області також діють 20 приймалень депутатів-мажоритарників Чернівецької області (12 приймальнь у Максима Бурбака, 1 у Миколи Федорука, 5 у Івана Рибака, 2 приймальні у Григорія Тіміша (плюс один представник в Глибоці). Приймальні Максима Бурбака розташовані як в межах округу, так і за межами у всіх районних центрах, місті Чернівці, Новодністровську. Вони співіснують разом з приймальнями Народного фронту. Найбільш активно працюють приймальні в Чернівцях та Новодністровську. Інформація щодо роботи народного депутата та помічників з виборцями чітко структурована та систематизована. У Миколи Федорука приймальня діє в Чернівцях, де постійно працює помічник та приймає людей. Активно працює з виборцями приймальня Григорія Тіміша в Новоселиці, де з ініціативи помічника часто проводяться суспільно-корисні заходи, а також регулярно здійснюється прийом виборців. Нещодавно запрацювала нова приймальня Григорія Тіміша в м. Герца, а також в смт. Глибока працює представник депутата. З періодичною регулярністю працюють громадські приймальні Івана Рибака.

Учасникам форуму було презентовано Всеукраїнську карту контактів приймалень парламентських партій та 198 депутатів, обраних за мажоритарними округами. Контакти приймалень політичних партій та депутатів можна отримати на інтерактивній мапі: https://rada.oporaua.org/map/

Під час заходу було обговорено стан партійної ситуації в країні, фінансування політичних партій з державного бюджету. Адже, відповідно до новацій законодавства, передбачено державне фінансування статутної діяльності політичних партій та відшкодування витрат на передвиборчу агітацію під час виборів народних депутатів України. Загалом, щороку передбачається виплата в розмірі майже півмільярда гривень.

Захід здійснено Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» (виконується Фондом Східна Європа).

Довідково: У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.

Джерело: http://oporacv.org/

1


КОМЕНТАРІ (2)

Самонемочь потихоньку но уверено ликвидируется

avatar

садовод

30 червня 2016 09:31

В Хотині вже є безкоштовна юридична проиймальня, тому витрачати кошти на оренду офісу не бачу сенсу, краще на ці кошти робити щось для мого улюбленого міста Хотин. Все шо ми робимо в місті, в місті й залишається. В подальшому ми плануємо відкрити консультативний сервіс «Допомога з електронною звітністю» 
На мою думку це актуально, так як проходить реорганізація установ і деякі сервіси знаходяться поза межами нашого району. А з віддалених сіл дуже складно добиратись (відстань подекуди більша за 60 км)

avatar

Андрій Курочкін

30 червня 2016 11:11