Політичних персонажів на чернівецькій Маланці немає, бо політичні події не знаходять відгуку у людей, - губернатор

Політичних персонажів на чернівецькій Маланці немає, бо політичні події не знаходять відгуку у людей, - губернатор

15.01.2014, 18:28

Колективи, які взяли участь у фестивалі Маланок, пройшли центром Чернівців. Серед учасників були і деякі "політики" — на одному з авто їхали "Папієв" з "Фірташем", "Азіровим" та іншими персонажами.

Голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв каже, що ніхто не забороняв маланкарям приїжджати з політичною переберією на фестиваль Маланок у Чернівцях. А відсутність політичних персонажів пояснює тим, що політичні події не знаходять відгуку Про це він розповів, відповідаючи на питання кореспондента molbuk.ua.

- Вчорашня Вашківецька Маланка була на диво аполітичною, не було традиційних політичних персонажів. У Чернівцях, швдше за все, їх теж не буде. Чи не надходили маланкарям рекомендації від організаторів фестивалю та обласної влади щодо відсутності політичних персонажів і, зокрема, Євромайдану, який анонсувався вашківецькими маланкарями? (molbuk.ua)

- Успіх нашої маланки полягає саме в тому, що жодним чином ні влада, ні організатори не впливають на зміст нашої маланки і саме тому вона успішна, - каже Михайло Папієв, - я закликаю всіх політиків не втручатися в народне дійство. Це має бути самозбереження народних традицій. Що хочуть люди показувати, що їм цікаво, треба, щоб воно було. Тобто, ніхто не має права, і я дуже просив би нікого не втручатися, не цензурувати маланку. Моя умова була така: шановні, все, що ви хочете показати, все, що знаходить відгук у людей, будь-ласка - показуйте. Ну із збереженням якихось меж, як це завжди було притаманно маланці. Я вдячний всім, що тут представленні всі райони області і ось цей прекрасний змій. Як сьогодні можна казати: "Не привозьте цього змія"? Ми в демократичні йдержаві живемо - свободу народній творчості людей і щоби вона була постійно в розвитку.

Нагадаємо, раніше буковинські маланкарі анонсували присутність на переберії цілого імпровізованого Євромайдану, але ні у Вашківцях, ні у Чернівцях його поки не було. Попередніми роками саме Вашківецька маланка славилася своєю політичною сатирою і реагувала на політичні події в країні.

Джерело: molbuk.ua

Ще вчора, нагадаємо, газета "Час" повідомила про крах Вашковецької маланки. А також про те, що перший заступник губернатора Г.Галиць засудив буковинську Маланку.

Вашківецька Маланка (Переберія) не виконала цього року своєї функції — народної містерії, народного національного нерва. Вона не відповіла на виклики суспільства. У чому причина? Поки що невідомо. Але з Переберії зник Майдан. Зникли беркутівці, котрі карають беззбройних студентів. Зникли Янукович, Азіров та інші наші політики. Критикували тільки Путіна та «Газпром».

Невже гроші Фірташа сильніші за історичну правду? Невже Папієв зумів навіть Вашківецьку Маланку затоптати своїми труханівськими кігтями?! Де ви, справжні українські патріоти? Заховалися за масками «дідів», «бабів», «ведмедів», «пасічників» та «лісапедного батальйону»?

З Вашківецькою Маланкою не змогли впоратися жодні імперіалісти і загарбники: ні Австрія, ні Румунія, ні Росія. А Папієв впорався. Приструнчив тихо-мирно, очолив і спрямував у своє регіональне русло. А у ньому нема чистої майданівської води. Там тече муст ригівський.

Приборкавши Вашківецьку Маланку (Переберію), Георгій Галиць відвідав Красноїльськ, де заявив, що тільки їхня Маланка вартує туристичного продукту. Бо вона не відповідає на «злобу дня», як це робила Вашківецька Переберія. Нехай Галиць з Папієвим заспокояться: Вашківецька Переберія уже не відповідає «на злобу дня». Вона їздить на «лісапедах» ригівськими дорогами і співає осанни Азірову з Януковичем.

Аби це шляк трафив!

Щодо чернівецького фестивалю Маланок, то, як пише "Час", Галиць визначив переможця «Маланки-фест» одноосібно. Це — Красноїльська Маланка.

У Фейсбуці він тішиться, що побував у Красноїльську, де бачив Маланку. І вона добра. Тільки нема «злоби дня». Там є традиційний туристичний продукт. І насамкінець, він переконаний, що судді у середу перше місце віддадуть Красноїльську.

А звідки він знає? Він уже бачив всі Маланки області? Чи вже сам вирішив, кому яке місце дати?

Тоді навіщо у «Маланці-фест» журі? Навіщо Фірташ з Папієвим? Навіщо іншим маланкарям ходити Чернівцями?

За всіх уже все вирішено Галицем: Красноїльська Маланка буде переможницею завтрашнього «Маланка-фест».

Отож-бо.

Петро КОБЕВКО

Джерело: www.chas.cv.ua

Довідково: Вже четвертий рік поспіль у Чернівцях проходить фольклорно-етнографічний фестиваль «Маланка-Фест». Цього року у видовищному дійстві беруть участь 42 гурти маланкарів – і не лише з Буковини, але й сусідніх областей і інших регіонів України, а також з Румунії та Молдови. Як зауважив на відкритті фестивалю голова Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Папієв, відтепер фестиваль Маланок в Чернівцях має статус міжнародного. 

1


КОМЕНТАРІ (2)

avatar

Viktor Dovganyhc

15 січня 2014 14:35

Знову банщик патякає. Дурне воно і є дурне...

avatar

Юрій

15 січня 2014 15:34