Політична біографія 12 із 24 місцевих членів буковинських окружкомів, на яких замінили надісланих в область 'варягів', напряму пов'язана з Партією регіонів та Януковичем

Політична біографія 12 із 24 місцевих членів буковинських окружкомів, на яких замінили надісланих в область "варягів", напряму пов'язана з Партією регіонів та Януковичем

09.09.2012, 16:23

За словами Назара Тимощука, координатора виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області, система розподілу місць в окружних виборчих комісіях (ОВК) є несправедливою, а наслідки її застосування зашкодять   взаємному контролю суб'єктів виборчого процесу.

Наприклад, спостерігачі ОПОРИ у Чернівецькій області зафіксували масову неявку на перше засідання всіх 4-х буковинських ОВК  представників таких політичних партій, які отримали в них місця, як: "Союз анархістів України", Всеукраїнське політичне об'єднання "Єдина Родина",  "Русь Єдина", "Руська Єдність", "БРАТСТВО", "Руський блок". Основною причиною неявки членів ОВК на засідання стало те, що усі вони не були мешканцями Чернівецької області.

Через цю проблему у Чернівцях не могли навіть скликати перше засідання окружної виборчої комісії по округу 201 і ледь вклалися у встановлені законом строки. Адже ще до початку її роботи виникли проблеми з її діяльністю. Більшість членів ОВК, зокрема й по округу 201, є представниками політичних партій, про існування яких в Чернівецькій області невідомо навіть незаангажованим експертам.

Станом на 6 вересня всі такі члени ОВК (всього 24 - в 4-х ОКВ від 6 партій) були замінені на представників цих же партій, але вже мешканців Чернівецької області.

ОПОРА дослідила політичну історію цих кандидатів і отримала результат, що як мінімум у 12 з 24 вона напряму пов'язана з Партією регіонів або  Віктором Федоровичем Януковичем.

Ці люди або були членами виборчих комісій від Партії регіонів або кандидата на посаду  Президента України Віктора Януковича.

 Чинне виборче законодавство, нагадаємо, спрощує процедуру висування кандидатів на посади в ОВК. Це призвело до несправедливих наслідків розподілу квот посад в ОВК між суб'єктами виборчого процесу. Наприклад, партії, які зареєстрували лише 1 кандидата в одномандатному мажоритарному окрузі, отримали після жеребкування 225 місць в усіх ОВК країни. Жеребкування було проведене разово на всі 225 округів, що позбавило можливості реально існуючі  партії повноцінно брати участь в організації виборів на рівні ОВК. Система розподілу місць в окружних виборчих комісіях (ОВК) є несправедливою, а наслідки її застосування зашкодять   взаємному контролю суб'єктів виборчого процесу. Проблема в роботі окружних комісій, на переконання Об’єднаної опозиції, створена владою через Центрвиборчком. Очевидно, що тут задіяна чисто технологічна процедура формування окружних комісій за рахунок технічних партій з тим, щоб реально впливати на роботу виборчої комісії.

1