Політична безвідповідальність Фищука чи депутатські ігри? 60 тисяч буковинців  можуть втратити 20 мільйонів гривень державної субвенції на ремонт доріг, закладів освіти, медицини, культури

Політична безвідповідальність Фищука чи депутатські ігри? 60 тисяч буковинців можуть втратити 20 мільйонів гривень державної субвенції на ремонт доріг, закладів освіти, медицини, культури

19.09.2017, 15:45

Майже 60 тисяч буковинців, які проживають на території шести нових ОТГ, а також тих сіл, які прагнуть влитися до вже існуючих громад, чекають на рішення Чернівецької обласної ради «Про схвалення змін до перспективного плану формування територій громад Чернівецької області». (Проект документу оприлюднено 23.08.2017 р. на сайті обласної ради за посиланням: http://oblrada.cv.ua/document/drafts?page=1). Відсутність змін у Перспективному плані, які стосуються об’єднаних територіальних громад, що вже утворилися, або утворюються 2017 року, гарантовано позбавить такі громади орієнтовно 15-20 мільйонів гривень державної субвенції на формування інфраструктури ОТГ.  

Решта інструментів фінансової підтримки місцевого та регіонального розвитку, передбачених державою для підтримки місцевого самоврядування, теж будуть недоступні  їм  напряму. Значно ускладниться можливість ОТГ розраховувати на кошти державного бюджету, отримані від ЄС у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики.   Передбачається, що за ці кошти громади могли би реалізовувати проекти з розвитку інноваційної економіки, залучати додаткові інвестиції, розвивати людський потенціал сільських територій, туризм тощо. Субвенція з держбюджету на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості та кошти для будівництва футбольних полів зі штучним покриттям будуть їм практично недоступні.  

Політичні ігри навколо змін до Перспективного плану в реальному житті означають відсутність коштів на ремонт вулиць та доріг місцевого та загального значення (на умовах співфінансування), капітальний ремонт з енергозберігаючими заходами шкіл, дитячих садків, амбулаторій, клубів, капітальний ремонт водопроводів, каналізації,  котелень, стадіонів, закупівлю комунальної техніки тощо.

Якщо якісь кошти і надійдуть до регіону, то вирішувати їхню долю і розподіляти для потреб людей будуть не самі об’єднані громади, а посередники районного рівня.  Зокрема, чиновники райдержадміністрацій та депутати районних рад, до яких представникам громад доведеться йти бити чолом. Власне небажання чиновників втратити вплив на розподіл коштів називають серед можливих причин, через які гальмується весь процес децентралізації.  

Експерти також радять звернути увагу на роботу міжфракційної робочої групи обласної ради з вивчення питання внесення змін до перспективного плану формування територій громад Чернівецької області. Комісію, яку згодом очолив колишній регіонал, депутат Михайло Гайничеру, було створено протокольним рішенням обласної ради 1 грудня 2016 року. Під час цьогорічної зустрічі 15 вересня у Новоселиці, наприклад, окремі члени депутатської групи говорили «про побоювання, що в тому вигляді, в якому зараз є Новоселицький район, інші райони, якщо з’явиться більше об’єднаних громад, то межі районів будуть, швидше за все стерті, змиті. Такого адміністративного поділу як зараз не буде». (Докладніше на відео Район.Інфо). Виїзні засідання депутатськоі міжфракційної робочої групи відбулися також до Заставнівського та Кіцманського районів. "Статус цієї комісії - теоретично-дорадчий... нелегітимний... без прав і обов'язків, - висловив свою думку колишній перший заступник голови Чернівецької обласної ради Ярослав Курко. - Але ж робіть: не гальмуйте", - додав есперт з питань місцевого самоврядування. 

Подекуди складається враження, що окремі члени групи роблять усе, щоб затягнути процес внесення змін до перспективного плану. Так, 13 вересня 2017 року депутати Чернівецької обласної ради відмовилися розглянути питання про внесення змін до Перспективного плану формування територій громад області. Розгляд даного питання було відкладено саме за наполяганням члена  міжфракційної робочої групи обласної ради, голови фракції «Батьківщина» у Чернівецькій облраді Альони Гливко. Свою позицію ініціатор відхилення розгляду даного питання пояснила  тим, начебто «не можна розглядати такі питання похапцем". Насправді, переконують експерти, питання внесення змін до Перспективного плану давно назріло, а зволікання з його ухваленням може завдати  прямої фінансової шкоди громадам. Розгляд даного питання відтерміновано до 28 вересня.  У разі, якщо з якоїсь причини депутати знову відмовляться розглянути дане питання,  значна частина буковинських громад не зможуть отримати обіцяні їм державні ресурси.

Внаслідок зволікання, існує реальна загроза розчарування буковинців у дієвості чи не єдиної державної реформи, наслідки якої громадяни можуть побачити і відчути майже негайно. Політична відповідальність за гальмування і дискредитацію реформи напряму лежить на крайовій владі. Ситуація, яка склалася навколо питання внесення змін до Перспективного плану  формування територій громад області є надзвичайною і вимагає негайного втручання перших осіб області. Експерти вказують, що сприяння процесу децентралізації - це пряма політична відповідальність влади перед громадянами

Світлина від BukNews.

У вівторок, 19 вересня, в приміщенні обласної державної адміністрації відбулася прес-конференція начальника відділу з питань містобудівного кадастру та регіонального розвитку управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації Христини Марчук, директора Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування Тетяни Татарчук, регіонального консультанта з питань комунікацій РВ АМУ Тараса Халавки, регіонального консультанта з правових питань РВ АМУ Ольги Чепель на тему: «Інструменти державної підтримки місцевого самоврядування та регіонального розвитку».

-          Одним із важливих інструментів підтримки місцевого самоврядування на обласному рівні є  схвалення Перспективного плану формування територій громад області та змін до нього, - розповіла Христина Марчук - начальник відділу з питань містобудівного кадастру та регіонального розвитку управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Чернівецької ОДА. – Оскільки на даному етапі процес об’єднання громад триває, базуючись на принципах добровільності, спроможності та доступності, для отримання повноцінної державної підтримки у вигляді трансфертів, податкової бази, передбаченої Законом України «Про добровільне об’єднання громад», громади, що формуються на основі цих трьох принципів, потребують внесення змін до Перспективного плану.

 -          Нині підготовлено низку таких змін,    які стосуються громад, що утворилися або утворюються в 2017 році. Відповідний проект рішення  подано на розгляд сесії Чернівецької обласної ради. Схвалення цих змін дозволить громадам, що утворені цього року, вийти на прямі міжбюджетні відносини з Держбюджетом України в 2018 році, отримати субвенцію на розвиток інфраструктури громад, інші інструменти державної підтримки. Проект Державного бюджету на наступний рік наразі подано на розгляд Верховної Ради України. Для того, щоб буковинські громади вийшли на прямі міжбюджетні відносини з державою, вони повинні бути відображені у цьому документі. Поки що Мінекономіки, Держбюджет їх не бачать з однієї причини: цих громад немає у Перспективному плані.  Деякі з них відображені у перспективному плані, проте потребують змін і уточнень.

 -          Проект рішення, переданий на розгляд депутатів обласної ради, пропонує відобразити у Перспективному плані вже створені в Путильському районі Селятинську й Конятинську ОТГ. Ці громади не лише утворилися, а навіть провели 30 квітня вибори керівних органів ОТГ. Люди довели процес об’єднання до кінця, проте це не відображено у Перспективному плані. Вчинити так з ними ми просто не маємо права.

 -          Наступні – це громади Кіцманського району. Зокрема, громада, яка утворилася навколо Кіцманя, до якої погодилися приєднатися два села – Суховерхів і Давидівці. Кіцмань у плані відображено у тих межах, які було визначено ще Кабміном. Позаяк Кіцмань, Суховерхів і Давидівці разом все-одно набирають  50 відсотків від  загальної кількості, Кабмін визнає цю громаду такою, що відповідає Перспективному плану. А решта сіл будуть ще визначатися у майбутньому. По факту, повторюю, утвориться ОТГ у складі Кіцманя з іще двома сільськими радами.

 -          Поруч знаходяться Мамаївська і Лужанська громади, які так само завершили процедуру об’єднання. Крім того маємо ще Магальську й Острицьку громади. Магала об’єднується із Рідківцями,  а Остриця з трьма сільрадами – Цурень, Горбова, Годинівка. Це ті чотири ОТГ, які прийняли остаточне рішення про об’єднання, і де ЦВК вже призначила перші вибори, які мають відбутися 29 жовтня. 

 -          Ще кілька об’єднаних територіальних громад перебувають на завершальному етапі утворення. Зокрема, Новоселиця, де вже ухвалено остаточне рішення з цього приводу. Прогнозуємо, що тут вибори можуть бути призначені ще у грудні поточного року. Ці зміни мають бути відображені у Перспективному плані.

 -          Змін потребує також Заставнівський район. Нині там дуже активізувалися процеси утворення ОТГ. Якщо минулого року в районі не було жодної об’єднаної громади, то вже цього року рішення про добровільне об’єднання прийняли Кострижівка. Кабмін затвердив межі цієї громади у більшій конфігурації, хоча по факту згоду на приєднання до неї поки що дали два села – Прилипче та Звенячин. Вони так само як і Кіцманська ОТГ набирають 50 відсотків від цієї великої громади, тому Перспективний план не обмежує їх можливе збільшення в подальшому.     Проте Кабмін вже зараз визнає цю ОТГ як таку, що відповідає Плану.

 -          Те саме можна сказати про Юрківецьку громаду, де можуть об’єднатися шість громад. Поруч Вікнянська  громада, де так само шість громад дали згоду на об’єднання. Процес їх формування перебуває на завершальному етапі, - пояснила Христина Марчук. – По цих громадах так само пропонується внести зміни до Перспективного плану. Їх взагалі не було у Плані, тому відобразити зміну їх статусу необхідно обов’язково.

 

-          По факту в області утворено ще шість нових громад. У двох із них у квітні 2017 року навіть відбулися вибори, ще у чотирьох відбудуться у жовтні цього року, - доповнив колегу щодо необхідності ухвалення змін   до Перспективного плану Тарас Халавка, - регіональний консультант з питань комунікацій Регіонального відділення Асоціації міст України. -  Тобто тут мова йде тільки про узаконення фактичної ситуації. Цей процес необхідно завершити. Чернівецька обласна рада робила так двічі: вносила зміни до Перспективного плану у грудні 2015 року, та у грудні 2016 року.

 -          Крім того, цього року стартував процес укрупнення  громад. Маємо рішення Черепковецької сільської ради про приєднання до Глибоцької ОТГ. Наміри щодо приєднання тут настільки серйозні, що вже минулого року депутати сільради не хотіли ухвалювати окремий бюджет села. До березня це питання не було врегульовано на законодавчому рівні, а тепер це укрупнення має відбуватися у межах Перспективного плану. Тобто до нього теж необхідно внести ці зміни. Громада вже подала необхідні документи до ЦВК, щоб дообрати депутатів. Проте ЦВК вибори тут не призначає. В тому числі через те, що приєднання Черепковецької сільської ради до Глибоцької ОТГ не відображено у перспективному плані. У нас є сільська рада у Старій Жадові, яка теж ухвалила рішення про приєднання до Сторожинецької ОТГ. І ця зміна теж має знайти відображення у Перспективному плані. Тобто цей процес укрупнення в Чернівецькій області розпочався і може тривати досить активно. Проте для цього необхідно внести відповідні зміни до Перспективного плану.

 -          В об’єднаних громадах Чернівецької області нині проживають від 170 до 180 тисяч громадян. У шести нових громадах, зміни в яких необхідно відобразити у Перспективному плані, живуть майже  50 тисяч людей. У селах, які прагнуть влитися до вже існуючих громад, ще 10 тисяч громадян. Фактично йдеться про долю 60 тисяч буковинців, які чекають рішення Чернівецької обласної ради про внесення змін до Перспективного плану.  Якщо ці зміни не будуть внесені, то можна прогнозувати, що ці нові громади не вийдуть на прямі міжбюджетні відносини. Очевидно, що в такому разі вони втратять ту базову субвенцію з державного бюджету на формування інфраструктури ОТГ. Ці кошти залишаться на районному рівні, а не підуть напряму громадам. Тим часом держава вже два роки виділяла кошти інфраструктурної субвенції і обіцяє робити це надалі. В 2017 році 16 буковинських ОТГ, де, нагадаю, проживають 180 тисяч громадян,  отримали  по цій статті 62 мільйона. Якщо зміни до перспективного плану не будуть внесені, то ще 60 тисяч буковинців, як проживають в шести нових ОТГ, не отримають приблизно третю частину від цієї суми – від 15 до 20 мільйонів гривень інфраструктурної субвенції, - припустив  Тарас Халавка. – Це кошти, які могли піти на розбудову доріг,  ремонт шкіл, ФАПів, закладів культури і всього того, що роками не ремонтувалися у цих поселеннях.  Не потрібно цей процес затягувати, не вносити ці зміни у грудні в авральному порядку.

 -        Нині тривають процеси утворення нових об’єднаних громад на основі принципів добровільності, спроможності та доступності; вже 5 об’єднаних територіальних громад, утворених в 2017 році, чекають перших виборів: у Мамаївській, Магальській, Кіцманській та Острицькій ці вибори призначені на 29 жовтня, Новоселицька ОТГ очікує призначення у себе виборів у грудні 2017 р. Для них, хто пройшов шлях об’єднання, внесення змін до Перспективного плану критично важливо, аби вийти на прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом України з 1 січня 2018 р. - пояснила  Тетяна Татарчук – керівник Чернівецького відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування. - 

- Разом з тим, в області тривають процеси приєднання суміжних територій до вже існуючих об’єднаних громад. Таке приєднання відбулось у Глибоцькій ОТГ (приєдналась Черепковецька сільська рада), Сторожинецькій ОТГ (приєдналась Старожадівська сільська рада), ініційовано приєднання Рухотинської сільської ради до Клішковецької ОТГ, Буківської сільської ради до Тереблеченської ОТГ. Однак у випадку приєднання Центральна виборча комісія не призначає виборів до того часу, поки процес приєднання не буде відображений в Перспективному плані. Тому баритися з цим питанням не варто. Якщо прийняття рішення затягнеться на жовтень – виборів на приєднаних територіях до сільських і селищних громад в 2017 р. не відбудеться. 

- Ми розуміємо, що на даний час «ідеального» плану створити не вдасться; адже практика показала, що подекуди об’єднання відбувається не у повній відповідності з цим документом. Поступово, відповідно до реальних процесів об’єднання, які йдуть на місцях, формується перспективне бачення того, навколо яких потенційних центрів та у якій конфігурації будуть утворюватися або розширяти свої межі об’єднані громади. Процес іде природнім шляхом, і це сприймається людьми. Наразі дуже важливо підтримати тих, хто взяв на себе відповідальність у 3-й рік проведення реформи, провів процедуру об’єднання і готовий працювати в нових бюджетних умовах. Тому будемо працювати над тим, аби позиція необхідності внесення змін в частині фактично утворених громад не тільки була донесена до депутатів, а стала постійною практикою, як це відбувається в більшості областей України – зміни вносяться чи не на кожній сесії обласних рад відповідно до фактично утворених громад, - пояснила Тетяна Татарчук

 Якщо зміни до перспективного плану не внесуть до жовтня – вибори на приєднаних територіях цього року не відбудуться. А вже утворені ОТГ не отримають прямого державного фінансування. 

 Голова Конятинської ОТГ Олександр Комариця вважає, що нині цей процес затягують штучно. Хоча прямої відмови ніхто не отримує.

- Нам довго не підписували висновки про об'єднання. Нарешті погодили після деяких наших демаршів. Ми дякуємо за те, що дали нам шанс. Але через те, що наша громада досі не включена до перспктивного плану, мушу йти на поклін в район просити гроші, які ми можемо мати напряму з Державного бюджету. Я бачив порядок денний на сайті, і проект рішення там був. Втім, голова обласної ради сказав що на наступній сесії розглядатимуть питання та внесуть зміни до перспективного плану, - зазначає О. Комариця. – Я думаю, що проект таки ухвалять. Якщо рішення не буде – тоді звератимемося до ЗМІ, вживатимемо рішучі заходи. 

Наразі громадам нічого не залишається, як чекати наступної сесії, та сподіватися, що здоровий глузд депутатів таки переможе

ДОВІДКОВО:

Сьогодні, 19 вересня, голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян підписав розпорядження «Про скликання 16-ї позачергової сесії Чернівецької обласної ради VІІ скликання» № 212.

 Так, на підставі статті 46-ї та частини 6 статті 55-ї Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 14 розділу ІІ Регламенту обласної ради VІІ скликання, на виконання протокольного рішення 15-ї позачергової сесії обласної ради від 13.09.2017 № 9/15 «Про дату проведення та порядок денний позачергової сесії обласної ради» 28 вересня 2017 року об 11.00 у сесійній залі Чернівецької обласної ради (м. Чернівці, вул. Грушевського, 1) відбудеться засідання 16-ї позачергової сесії обласної ради VIІ скликання.
 
На розгляд сесії вноситься питання «Про схвалення змін до перспективного плану формування територій громад Чернівецької області».
1


КОМЕНТАРІ (1)

Допоки Бурбак не перестане каламутити воду з ОТГ, проти волі людей в Хотинському районі,  ні про яке рішення облради не може йти мова. Не дамо себе зламати через коліно.

avatar

Хотинщина

20 вересня 2017 12:17