Політична агітація за Тимошенко, Порошенка, Таруту, Ляшка і Садового та «чорний піар» щодо Зеленського та Тимошенко у чернівецьких ЗМІ

Політична агітація за Тимошенко, Порошенка, Таруту, Ляшка і Садового та «чорний піар» щодо Зеленського та Тимошенко у чернівецьких ЗМІ

13.01.2019, 11:11

Протягом грудня спостерігачі ОПОРИ зафіксували на шпальтах обласних газет 32 публікації з політичною рекламою 5 потенційних кандидатів у Президенти. Ще 4 матеріали щодо 2 кандидатів містили елементи «чорного піару».

ОПОРА проаналізувала наступні газети: «Чернівці», «Відродження», «Час», «Молодий буковинець», «Версії», «Погляд», «Буковина».

Загалом найбільше публікацій мають Юлія Тимошенко – 21, Петро Порошенко – 6,  партія «Основа» на чолі з її лідером Сергієм Тарутою – 3, по одному матеріалу мають Олег Ляшко та Андрій Садовий.

Також зафіксовані по 2 публікації з ознаками «чорного піару» щодо Володимира Зеленського та Юлії Тимошенко.

 Публікації щодо Юлії Тимошенко стосуються опитування, за даними яких Тимошенко за будь-яких умов перемагає, також є декілька публікацій, де аналітик Атлантичної Ради вважає її шансом для  розвитку країни, деякі публікації стосуються перемоги «Батьківщини» на виборах в ОТГ та створення нового курсу підтримки молоді, одна публікація стосується мораторію на землю.

 

 З 6 рекламних публікацій на користь Петра Порошенка 4 стосувались отримання Україною Томосу. У них наголошувалось, що саме завдяки нинішньому Президенту Українська Православна Церква отримала автокефалію. Дві публікації стосувалася іншої ідей програми Президента – мови.

 

 3 публікації щодо Сергія Тарути і партії «Основа» містять обіцянки зменшити ціну на газ.

 

 Публікації щодо Андрія Садового інформують про те, що він зможе подолати корупцію, а Олега Ляшка - звіт у Раді.

 Також зафіксовані публікації з ознаками «чорного піару». 2 з них направлені на «очорнення» репутації Юлії Тимошенко. Двічі «чорні» технології використовувались проти Володимира Зеленського.

 За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк  офіційно президентська виборча компанія розпочата 31 грудня 2018 року згідно ч.3 ст. 17 Закону України «Про вибори Президента України», відтак з юридичної точки зору оцінювати вказані матеріали саме як матеріали передвиборної агітації підстав немає. Більше того, відповідно до ч.1 ст. 57 цього ж Закону передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. 

 За коментарями звертайтеся:

Тарас Прокоп, координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області

 

Марія Пащак,

комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області 

1