Підозрілі особи у балаклавах, декілька ударів по обличчю, шарпання за одяг: поліція відкрили два кримінальні провадження за фактами хуліганства і тілесних ушкоджень під Чернівецькою ТВК (+коментарі експертів)

Підозрілі особи у балаклавах, декілька ударів по обличчю, шарпання за одяг: поліція відкрили два кримінальні провадження за фактами хуліганства і тілесних ушкоджень під Чернівецькою ТВК (+коментарі експертів)

04.12.2020, 14:48

Слідчі поліції відкрили два кримінальні провадження за фактами хуліганства та нанесення тілесних ушкоджень на одній із вулиць у центрі міста.

Вчора, 4 грудня, до поліції звернулася чернівчанка та повідомила про те, що на одній із вулиць в центрі Чернівців збирається група невідомих підозрілих осіб у балаклавах.

Для перевірки інформації за вказаною адресою виїхали слідчо-оперативна група Шевченківського відділення поліції, рота поліції особливого призначення ГУНП в Чернівецькій області та підрозділ тактико-оперативного реагування УПП в Чернівецькій області. На місці події правоохоронці виявили понад 20 чоловіків, перевірили документи та встановили їх особи. Жодних протиправних дій присутні не вчиняли.

У цей час поліцейські отримали ще одне повідомлення про конфлікт у будинку на цій же вулиці. Правоохоронці з'ясували, що між двома чоловіками виник конфлікт, під час якого один з них наніс іншому декілька ударів по обличчю. Надавати пояснення поліцейським про причини суперечки чоловіки відмовилися, посилаючись на статтю 63 Конституції України.

Також до поліції звернулася представниця Чернівецької міської ради із заявою про те, що її шарпали за одяг і перешкоджали потрапити в приміщення на цій вулиці.

Поліцейські здійснюють ретельну перевірку вказаних фактів та встановлюють причини виникнення інциденту.

За вказаними фактами слідчі поліції внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 125 (Умисне легке тілесне ушкодження) та частиною 1 статті 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України.

Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області
 
Коментарі
 
Група невідомих молодиків, яка вчора ввечері оточила приміщення Чернівецької міської територіальної виборчої комісії, могли при собі мати травматичну зброю.

Це випливає із відеозапису, який оприлюднив сьогодні у Facebook телеканал "Чернівецький промінь", пише molbuk.ua
 
На відео видно, як один із співробітників поліції звернувся до цих молодиків: "Ножі, кастети... Хто має травматичну зброю і дозвіл?".

Пізніше правоохоронець попросив відійти до стіни осіб, які мають травматичну зброю.

Після цього співробітник поліції попросив їх продемонструвати дозволи на зброю та писати пояснення, чому вони прийшли на масові заходи із травматичною зброєю.

 
Присутність "невідомих осіб" з травматичною зброєю під приміщенням Чернівецької міської територіальної виборчої комісії під час вечірнього засідання 3 грудня керівництво комісії розцінює як тиск.

Про це у коментарі molbuk.ua повідомила голова Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Анастасія Сімак.
 
"Під час засідання до нас у приміщення почали заходити невідомі люди. Зазвичай у нас засідання публічне, на ньому можуть бути присутні представники преси, кандидатів, представники партій, офіційні спостерігачі. Вони реєструються у нас, ми видаємо їм посвідчення і вони з цими посвідченнями мають право зайти. Проте ці люди не пред’являли нам таких посвідчень. Я як голова попросила цих людей покинути приміщення ТВК. На мою думку, це була спроба тиску на комісію", - розповідає Анастасія Сімак.


За словами голови ТВК, невідомі так і не представилися, хто вони і звідки, і не повідомили мети свого візиту. Навести порядок попросили поліцію.
 
"Ми поставили на вхід перед дверима наряд поліції, який у нас постійно чергує, щоби не заважали роботі комісії і не було ніякого тиску. Ті люди, в принципі, нам нічого не могли зробити, тому що поліцейські дуже вчасно спрацювали. Поліція настільки зреагувала, що вже нікого не допускала до нас. Так що мені довелося спускатися вниз і просити поліцейських допустити хоча би журналістів", - додає А. Сімак.


За її словами, засідання комісії тривало приблизно з 18.00 до 19.30. Озброєні молодики зрештою розійшлися.
 
"Під час перерви у засіданні ми вийшли, а коли о 20.00 повернулися, нікого з тих людей уже не було", - зазначає Анастасія Сімак.

Наразі у приміщенні ТВК спокійно та малолюдно. Тут цілодобово чергують озброєні поліцейські.

 
Інцидент із озброєними молодиками під приміщенням Чернівецької міської територіальної виборчої комісії має ознаки кримінального правопорушення, адже фактично є залякуванням членів комісії.

Про це у коментарі molbuk.ua заявив заступник голови Чернівецької обласної організації Комітету виборців України Ігор Бабюк.
 
"Зовні це виглядало як тиск на територіальну виборчу комісію. Хто це організував, хай розбирається поліція. Але фактично це має ознаки кримінального правопорушення, оскільки це є залякування. Є інші правові методи, в який спосіб можна оскаржити бездіяльність або, наприклад, неправомірність прийняття рішень ТВК. Але не через тиск. Тим паче, через тиск воєнізованих груп. Навіть якщо би невідомі не були присутні у приміщенні ТВК, це нічого не змінює. Вони повністю заполонили під’їзд будівлі, в якій знаходиться комісія. І це виглядало як "буремні 90-ті", - вважає експерт.

Ігор Бабюк також наголосив, що невідомі молодики не мали права заходити у приміщення ТВК.

"Є суб’єкти виборчого процесу, які мають право бути на засіданні комісії. Це кандидати, спостерігачі, довірені особи, члени комісій вищого рівня, працівники секретаріату. Ці суб’єкти визначені у Виборчому кодексі", - зазначив І. Бабюк.

Нагадаємо, у Чернівцях кілька десятків невідомих молодиків із травматичною зброєю оточили вхід до приміщення Чернівецької міської територіальної виборчої комісії, ввечері 3 грудня.
1