Поки від власника 'Європи'  сподіваються відновлення архітектурних деталей, на Богдана Хмельницького викорчували старовинну електроопору і понівечили дерева

Поки від власника "Європи" сподіваються відновлення архітектурних деталей, на Богдана Хмельницького викорчували старовинну електроопору і понівечили дерева

25.04.2014, 23:36

На розі вулиць Ольги Кобилянської - Олександра Доброго триває ремонт колись славетної кав'ярні "Європа" / ресторану "Дністер". (Проект реставрації, наскільки відомо, розробляла архітектор Л.Ф. Вандюк). Новий власник приміщення  - директор фірми "Рома", - повідомив громадський активіст Павло Колядинський.

Над статуєю Іріди у ніші колись була чи то картина,  чи то барельєф квітки. Особливо добре її видно на старих фото. У книзі І. Снігура вміщено два фото, де композицію  видно чи не найкраще. А  центральний вхід до кав'ярні обрамлювали елегантні ліхтарі круглої форми. От було би добре, якби новий власник, користуючись нагодою, взявся відновити ці деталі...

Проте з огляду на прикру чернівецьку традицію руйнувати те, що було, а не відновлювати втрачене, щодо цього є сумніви. Останній приклад, про який повідомив добрий хранитель чернівецької старовини, художник Олег Любківський - знесення старовинної електроопори на вулиці Богдана Хмельницького. 

 

Невже його не відновлять після ремонту? Хизувалися ж колись, що зберегли подібний електричний стовп на площі Філармонії. І подавали це як гарний приклад збереження старовини. Схожий стовп, здається, є ще на вулиці Шевченка. Треба їх рятувати поки не пізно. 

Пригадуєте, була ідея зберегти та музеєфікувати частину «старого мосту» на р. Прут? Адже йшлося про об’єкт індустріальної архітектури, збудований наприкінці австрійського періоду історії Чернівців. Проте далі прожектів справа, як ведеться, не просунулася. Наступні покоління городян знатимуть цей потенційно привабливий туристичний об’єкт лише з фотографій та описів річки.

Ще один вічний чернівецький біль - зелені насадження. Небайдужий чернівчанин Вадим Шумейко звернув увагу на те, як чистили та обрізали крони дерев на вулицях Горького та тій таки Б.Хмельницького. Робили це чомусь в грудні... І тепер видно, що з того вийшло - голі, кастровані дерева. Майже такі ж мертві, як понівечені раніше на території Святодухівського собору між Головною і Кобилянською. 

На іншому фото (для порівняння) - дерева на Поштовій: зелені, гарні та пишні. Мабуть, їх обрізали тоді, коли слід.

Питання: який варіант вам більш до вподоби?

1


КОМЕНТАРІ (3)

А чому ви не виставите фото вул Суворова та армагедону який там зробили бурбак з каспруком, так би мовити друзі яценюка? Інших "достоїнств" даних панів?

пройде не багато часу і чернівчани вас проклинатмуть за деферамби тим людям, які всі роки незалежності були фактичними господарями міста, а вірніше були фактичними бездарним міста, рекетири яких стали спершу "охороною" вкраденої землі на якій нездарий базар, а потім стали "самооборона" хоча до справжнньої самооборони відношення мали лише три чоловіка, які не змогли встояти перед спокусою "бабла" та яких зневажають патріоти Самооборонці.  

Коли буде фото знаменитостей Яценюка Бурбака Каспрука,чи вам до цього звірського знищення немає діла? це не у ваших інтересах? 

avatar

Оля,Чернівці студентський актив міста

25 квітня 2014 22:13

Вчмся, Олю! З правописом у тебе дещо тугенько, навіть за мірками сучасного студентства.

avatar

Стас

27 квітня 2014 21:48

Нішу над статуєю Іріди (колишнє Cafe de l'Europe) добре видно на кількох світлинах цього фотоальбому.

avatar

Едвард

28 квітня 2014 15:50