Поки Папієв розводить лохів його самого можуть розвести донецькі, - Петро Кобевко

Поки Папієв розводить лохів його самого можуть розвести донецькі, - Петро Кобевко

02.05.2013, 21:45

Ярослав КУРКО – уповноважений представник депутатської фракції політичної партії «Фронт Змін» в Чернівецькій обласній раді спеціально для БукІнфо написав свою версію подій в облраді.

Як депутати-регіонали із сесії обласної ради втікали...

Вже сталa для Буковини тривожною традицією така ситуація: як тільки у ЗМІ краю з’являється звернення трудящих до громадськості краю, владних інститутів держави та її очільників – очікуй перестановок, відставок і призначень на владному олімпі Чернівецької області. І хоч зберігається інтрига: чи такі сценарії місцева регіональна еліта пише собі сама, вибудовуючи самостійно політичну гру на 2-3 ходи наперед, чи діє ситуативно, підстроюючись і підігруючи супротивникам на місці і «друзям» із центру. Але схема, схоже працює.

Вперше цей прийом було використано місцевою владою 29 серпня 2010 року, коли був опублікований лист жителів Герцаївського району, в якому люди обурювались поведінкою губернатора Папієва і начальника крайової міліції Харабари тим, що перший (губернатор) – образив отця Михаїла Жара, а другий (начальник міліції) – відібрав у Банченського монастиря документи на землю.

Відповідь влади не забарилась: 6 вересня 2010 року на брифінгу для журналістів в розповсюдженій заяві голови ЧОДА Папієва М.М., начальника УМВС в Чернівецькій області Харабари М.Д., настоятеля Банченсього Свято-Вознесенського монастиря архімандрита Лонгіна щодо анонімного листа жителів Герцаївського району оперативно були розставлені акценти: оприлюднений деякими ЗМІ області, начебто від жителів Герцаївського району «відкритий» лист до Президента України – називався заздалегідь спланованою фальшивкою і провокацією.

Автори заяви підкреслювали, що «намагання звинуватити голову ОДА та керівника обласної міліції у начебто «образі архімандрита Лонгіна…» - не що інше, як чергова спроба посіяти розбрат у лавах владної команди і що організатори цієї провокації явно допустили фальстарт». Вже тоді журналіст П. Кобевко слушно відмітив, що не все так добре у владному таборі, як вони видають, «а партія регіонів сама себе компрометує».

Навіть якщо допустити, що все вищевикладане - і наклеп, і анонімка, і фальстарт - все це в минулому та давно забулось… але ж – це як в тому анекдоті про ложки, що пропали після відходу гостей: «хоч ложки і знайшлися, але осадок …» як свідчать подальші події – залишився.

Пройшов час, відбулися вибори до місцевих рад і вже 16.03.2012 р. фракція партії Регіонів в обласній раді і руками, і устами, як відмічає БукІнфо, «найдовіренішої посадової особи губернатора, керівника фракції в облраді Георгія Галиця» доклала неймовірних зусиль, щоб головою обласної ради був обраний саме Михайло Гайнічеру – «єдина кандидатура, котра задовольнила і первинних і вторинних регіоналів, і навіть колишніх есдеків». Саме в результаті багатоходової комбінації, розтягнутої в часі в березні 2012 р. головою Чернівецької обласної ради було обрано 61-річного кандидата технічних наук, депутата трьох скликань, заступника голови ОДА – Михайла Гайнічеру. Хоч вже тоді, 15.03.2012 р. в публікації "Папієв своїми руками позбувається впливу. На політичному старті – Банчени…" робився прогноз-застереження, що "спрацював дуже чіткий план іншого "центру впливу", який невдовзі дуже серйозно вилізе боком губернатору – заспокоєному нібито "нейтральною" кандидатурою.

Статус – кво відкладеного протистояння в середині партії Регіонів зберігався недовго. 22.04.2013 р. від імені ініціативної групи с. Динівці до Президента України В. Януковича було опубліковано звернення "щодо незаконного вилучення Новоселицькою РДА з користування земельної ділянки, водного джерела, гідротехнічної споруди (ГТС), на користь Свято-Вознесенського чоловічого монастиря Банчени". Президента України В. Януковича закликали безпосередньо вплинути на поведінку і дії настоятеля Свято-Вознесенського чоловічого монастиря Михайла Жара.

Того ж дня відбулась колегія обласної ради під головуванням М. Гайнічеру і за присутності голови ОДА М. Папієва. Із 29 питань, що попередньо рекомендувались колегією до розгляду на сесії питання про кадрові зміни в керівництві Буковинського сейму, як люблять писати спічрайтери обласної ради, не розглядалось.

Однак, ввечері 25.04.2013 р. відбувся "запланований" витік інформації і цілий ряд електронних ЗМІ повідомили про "бажання попроситись у відставку голови обласної ради М. Гайнічеру", а вже через годину депутат обласної ради М. Харабара заявив, що готовий очолити Чернівецьку обласну раду, якщо цього захоче "команда".

Ніч пройшла напружено – рахували голоси, а вже на наступний день – в річницю Чорнобильської катастрофи - "все пішло шкереберть". Якщо при реєстрації були присутніми 88 депутатів, то після розгляду четвертого питання і оголошеної на 10 хв. перерви на вимогу депутатів від політичної партії «Фронт змін», до зали засідань обласної ради повернулось тільки 25. Не допомогла ні ще одна 20 хв. перерва, ні погоджувальна рада керівників фракцій. Зігнорувавши запрошенням М.Гайнічеру, керівник фракції партії регіонів в обласній раді, на погоджувальну раду не з'явився.

Хто був ініціатором зняття М.Гайнічеру з посади голови обласної ради і обрання на цю посаду М.Харабари?
Які сили і чому стали на перешкоді реалізації цього плану?
Якою була кінцева мета цієї «регіональної ротації» на владному олімпі Буковини?
І чи було в цій комбінації керівництво ОДА окремо взятим суб»єктом (гравцем), який задумав і розігрував цю партію, чи «регіональні вожді», як каже один місцевий політтехнолог із Лужан – «вдарили головою в штангу»?

Ці питання до натхненників, ініціаторів, організаторів і реалізаторів цього невдалого «квітневого перевороту» в обласній раді. Зрозуміло одне: станом на 26.04.2013 р. голова Чернівецької обласної ради заяву на звільнення із займаної посади за власним бажанням не підписав. Бажання, а ще більше – голосів: 2/3 від загального складу ради для звільнення шляхом таємного голосування голови облради у регіоналів також не вистачило. А тому- демонстративний демарш, а насправді втеча депутатів фракції партії Регіонів із засідання Чернівецької облради – виглядав як акт дріб»язкової помсти голові обласної ради М. Гайнічеру з боку керівництва ОДА і частини депутатів-однопартійців за «непослушание» і відмову бути «людиною команди», навіть, якщо тебе з цієї команди і виганяють.

Чому так сталось і які причини спонукали фракцію партії Регіонів в облраді покинути сесію? Опозиційні фракції у обласній раді цього скликання траплялось блокували трибуну і покидали зал засідань. Але робилось це завжди як останній аргумент, як вимога до більшості дотримуватись норм законів та регламенту, не порушувати їх, як спроба донести до провладних депутатів необхідність приймати до уваги і думку опозиції, а не ламати всіх через коліно, – тому що «так потрібно або я так сказав».

Демонстративне покидання, а насправді втеча депутатів фракції партії Регіонів із засідання Чернівецької облради – це безпрецедентне явище не тільки в історії буковинського «парламентаризму», але й українського місцевого самоврядування. Як моральна шкода, так і матеріальні втрати для Буковини від такого розвитку подій в обласній раді очевидні. Це - як безпідставне порушення регламенту роботи сесії обласної ради, так і відверта неповага до своїх колег – депутатів , як з інших фракцій, так і безпартійних. Це і залишення без розгляду важливих питань розвитку краю і найактуальнішого із них - це питання стану доріг і неспроможності виконавчої влади області, чи не єдиної в Україні,- бодай приступити до їх ремонту.

Стала очевидною неспроможність депутатів-регіоналів поставити інтереси виборців вище за власні партійні інтереси. Показовий і викликаючий вихід депутатів, які мають більшість голосів у обласній раді і спроможні шляхом голосування вирішувати всі питання- це свого роду «НОУ-ХАУ» в депутатській діяльності, а його автори претендують бути занесеними до книги рекордів Гіннеса.

І ще один важливий урок: не слід такими імпульсивними і сумбурними, непродуманими діями руйнувати і підривати авторитет державної влади, носіїв самоврядної влади, її легітимність і законність. Такі дії представників влади – це авантюризм, це позбавлення влади легітимності. Руйнування легітимності державної влади, відмова і небажання вирішувати нагальні проблеми життєдіяльності людей і краю (катастрофічний стан доріг, безгрошів’я) цивілізованим і законним шляхом (обговоренням і прийняттям рішень депутатами в обласній раді) підриває довіру громадян до державної влади.

P.S.: Завтра ВЕЛИКИЙ (ЧИСТИЙ) ЧЕТВЕР, який для всіх православних християн має великий зміст: необхідно прибрати в домівці і викупатись - символічно очистити душу і тіло від гріхів і суєти. Велике прибирання потрібне і в нашому спільному домі - Буковині. Політика повинна і має бути моральною.

1