Поки пани в ратуші міряються авторитетами, Чернівці перетворюються на великий смітник

Поки пани в ратуші міряються авторитетами, Чернівці перетворюються на великий смітник

24.09.2019, 11:42

У 2021 році у підприємства "Альтфатер-Чернівці", яке займається вивезенням та утилізацією твердих побутових відходів на значній території міста, завершиться контракт з Чернівецькою міськрадою. 

Нагадаємо, фірма "Альтфатер-Чернівці" це дочірнє підприємство французької компанії Veolia, яка займається комунальним господарством.

Ще одне підприємство, яке має стосунок до міського сміття, це "Чернівціспецкомунтранс". Проте наразі спецкомунтранс не володіє жодним власним сміттєвозом. На тій території, яка закріплена за "Чернівціспецкомунтрансом", сміття вивозить  київська фірма, яка виграла оголошений комунальним підприємством тендер. 

Тим часом виконком Чернівецької міської ради оголосив конкурс для визначення компанії, яка займатиметься вивезенням та утилізацією твердих побутових відходів.  На засіданні виконкому 10 вересня було прийнято рішення "Про організацію та проведення конкурсу з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на території міста Чернівців". Цим рішенням утворено конкурсну комісію з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на окремих територіях міста Чернівців, затверджено її персональний склад, Положення про конкурсну комісію з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на окремих територіях міста Чернівців та конкурсну документацію для проведення конкурсу з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на окремих територіях міста Чернівців. Рішення, ухвалене виконкомом, передбачало створення комісії з визначення виконавців послуг з вивезення сміття у чотирьох районах Чернівців.

Частина міської влади, яку особлюють депутати Продан і Чинуш вважають, що обслуговувати чернівчан мають приватні компанії, відібрані на конкурсі. Чинний Чернівецький міський голова лобіює інтереси підприємства "Альтфатер-Чернівці", а також вважає, що "всі ці речі мають залишатися в сфері впливу муніципалітету". Проте «Чернівціспецкомунтранс» не має жодного сміттєвоза: ані власного, ані орендованого. Тож взяти участь у конкурсі на вивезення сміття не зможе, а якщо зможе, то програє його. 

 Міський голова Чернівців скасував дію рішення виконавчого комітету міськради "Про організацію та проведення конкурсу з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на території міста Чернівці".

Чернівецька міська рада також має намір повернути до міського бюджету 8,1 млн грн, які були виділені комунальному підприємству "Чернівціспецкомунтранс" на закупівлю вживаних сміттєвозів. Відповідний проект рішення зареєстрований на сайті міськради.

"Зобов’язати МКП "Чернівціспецкомунтранс" повернути до міського бюджету кошти в сумі 8100000 грн., які були виділені на поповнення статутного капіталу підприємства для придбання вживаних сміттєвозів", – йдеться у проекті рішення. Адже цю техніку так і не закупили. Керівник підприємства Олександр Летучий залишив кошти на депозитному рахунку. Також у проекті документу вказано, що повернення коштів має бути забезпечене у 10-денний термін з дня набуття чинності цим рішенням.

Тож поки пани в ратуші міряються авторитетами, Чернівці, особливо у вихідні  і святкові дні, радують око мешканців і туристів переповненими ящиками зі сміттям. 

За матеріалами https://molbuk.ua/, https://acc.cv.ua/

1