«Подих» від Максима Козменка: у Чернівецькій ОДА показали 20 фото із епідеміологічного фронту

«Подих» від Максима Козменка: у Чернівецькій ОДА показали 20 фото із епідеміологічного фронту

19.06.2020, 22:21

Невидимий небезпечний ворог, історії боротьби, «червона лінія» та воїни в білих халатах. Все це ожило на виставкових світлинах, які сьогодні презентували в Чернівецькій ОДА. Це 20 фотографій Максима Козменка (Maxym Kozmenko) із різними ракурсами, світлом, проте однією, епідеміологічною тематикою.

Про це повідомяє прес-служба Чернівецької ОДА. 

«Ці фотографії – жива історія. Палати інфекційних відділень, які ми бачимо на світлинах, закриті для більшості людей, тому не всі розуміють, яких зусиль докладають лікарі в боротьбі з коронавірусом, цілодобово рятуючи людські життя», – зазначила під час відкриття виставки заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак.

Серія репортажів «Подих» зроблена у 5 медичних закладах Буковини: Кіцманській, Сторожинецькій, Глибоцькій, Новоселицькій центральних районних лікарнях та в стінах Чернівецької вірусологічної лабораторії на перших етапах епідемії COVID-19.

«Кожна лікарня особлива по-своєму, там різні інфекційні відділення, проте однаково сильна боротьба лікарів за життя пацієнтів», – зазначив автор знімків, чернівецький фотограф Максим Козменко.

За декілька років роботи об’єктив його фотоапарату бачив різні історії, проте коронавірус став справжнім викликом.

Аби показати людям щоденне протистояння медиків з вірусом, після відвідин лікарень, Максим більше місяця не бачився із сім’єю, аби не наражати рідних на небезпеку.

«Максим – один із перших фотографів в Україні, який перейшов «червону лінію» в інфекційних відділеннях і зумів показати людям, що ж відбувається там, що ховається за респіраторами і захисними окулярами, як посміхаються чи сумують очі медиків», – сказала директорка Департаменту комунікацій Чернівецької ОДА Вікторія Гатрич.

20 фото із епідеміологічного фронту – це не просто виставка, а соціальна акція на підтримку буковинських медиків. Її мета – нагадати людям про небезпеку зараження вірусом. Показати тим, хто нехтує карантинними правилами, забуває про дистанцію та дезінфекцію, що COVID -19 не відступив. Лікарняні ліжка досі приймають нових пацієнтів, апарати штучної вентиляції легень в дії, а лікарі – 24/7 воюють за людські життя.

Під час виставки за професійну роботу від імені голови ОДА Сергія Осачука автору світлин Максиму Козменку вручили медаль «Вдячна Буковина».

Побачити фото з інфекційних відділень нашої області можна не лише в ОДА, адже виставка буде мобільною. Після адміністрації вона розміститься на чернівецьких літніх майданчиках на вулиці Ольги Кобилянської. Також ці світлини планують показати у районах Чернівецької області, аби кожен міг побачити реалії коронавірусної війни.

1