Подробиці бою, в якому загинули чернівчани, від батальйону 'Айдар': чернівецькі солдати загинули, бо не мали бронежилетів

Подробиці бою, в якому загинули чернівчани, від батальйону "Айдар": чернівецькі солдати загинули, бо не мали бронежилетів

19.06.2014, 19:02

Як вже повідомлялося, міністр оборони Коваль звинуватив батальйон "Айдар" в тому, що він без наказу почав атаку на Луганськ. В результаті зазнав великих втрат і був фактично розгромлений. У цьому бою загинули чернівчани з десантного батальйону. Пропонуємо версію подій від батальйону "Айдар" викладену на їх сторінці в Фейсбуці.

"Вести війну потрібно вміти. Тим більше на два фронти. "Айдар" може й це. Ми навмисно тримали паузу в інформаційному просторі, очікуючи офіційних коментарів до подій 17-06-2014. Прогноз справдився. Коментарі настільки ж далекі від істини як і бажання керівництва швидко завершити АТО.

ПЕРШИЙ ФРОНТ

Генерали з великої помпою і шумом збиралися взяти Металіст (село, що безпосередньо примикає до Луганська). У який ще три дні тому увійшли десантники і застали там тишу. Сепарати, замучені діяльністю "Айдара" в Щасті просто втекли. Замість команд "Закріпитися, окопатися, зайняти оборону, чекати підкріплення" отримали на матірному наказ на відхід. Командир десанту розповідаючи про це мав вигляд … І тепер звіздануті в погонах збиралися заробити великі премії і славу, проявивши неабиякий полководницький талант у справі поганого винищення енної кількості боєприпасів і техніки різних родів військ при стрільбі по колібрі (забігаючи вперед - затія вдалася на славу).

Отже. У тиху українську ніч мінометна батарея обкопувалась для участі в завданні ранкового вирішального комплексного удару по Металісту, бойову охорону виставлено не було (питання "Чому?”). З боку гольф-клубу на захоплення батареї почала висуватися група "колорадів" числом до 30-и (питання "Звідки дізналися?”). Сусідній блок-пост, він же розвіддозор "Айдара", вирішив з’ясувати незрозуміле ворушіння в межах нейтральної смуги і своєї зони відповідальності. Стався зустрічний бій, який перейшов в кінцевому підсумку в бій айдарівців в оточенні. При співвідношенні сил 1:3 і тривав 2,5 години до світанку, поки бронепіхотне з’єднання не почало виконувати генеральський план і не висунулося на Металіст. Терористи відступили і мінометна батарея була врятована. Бронепіхота продовжила свій переможний похід до вже посиленого блок-поста сепаратистів і нарвалася на добре підготовлену засідку ("Хто злив план?”).

Підсумки АТО (від генералітету).

Пропалено і покинуто танк, спалений один і заклинило зчеплення другого БТР, в обставинах бою покинуті дві БМП.
Як єдиний найближчий резерв командуванням АТО на виручку була кинута сотня з "Айдара". Швидкий марш-повзок (так-так, саме так) під кулями практично по відкритій місцевості (всі втрати саме в цей момент) був здійснений в найкоротші терміни і батальйон вступив у бій, розчинившись в пшениці та зеленці.

Дякуємо за допомогу вертолітникам, танкістам, а також артилеристам. Все вийшло здорово. Не дали гвоздити по нас з мінометів. Кому конкретно "дякувати" за відсутність засобів зв’язку та координації з сусідами поки не знаємо. Окреме спасибі Львівській Десантурі, що підійшла, коли ми вже були до межі виснажені, точним у вогні зенітникам і АГСнікам і всім братам по зброї, що допомогли остаточно відігнати бандитів. А також населенню, що всю ніч писали нам повідомлення про скупчення противника і його пересування.

Підсумки АТО (від "Айдара").

Відбиті обидва БТРа і обидві БМП (танк таки потягли сепаратисти). Захоплено АГС, безвідкатну установку, зенітну установка, різноманітні РПГ, стрілецьку зброю і боєприпаси. Знищено до 30-терористів.

Металіст взято.

У батальйоні четверо загиблих і дванадцять поранених (троє важких, життя вже поза небезпекою), кілька людей у ??полоні.

Життя одного воїна "Айдара" за одну одиницю бронетехніки батальйон вважає занадто високою. Наші полеглі коштують більшого".

Чернівецькі солдати загинули, бо не мали бронежилетів, - соцмережі
У мережі Фейсбук користувач з Харкова повідомив, що чернівецькі солдати загинули від осколкових поранень, бо не мали бронежилетів.

1


КОМЕНТАРІ (4)

Потреби конкретно та для кого:

1) 300-й на Схід.

- Бензиновий генератор 2 кВт - 1 шт.
- Радіостанція Нігланл 1050 - 4 пари
- Прикурювач 12Вт (для зарядки рацій) - 4 шт.
- Бінокль нічного бачення (день-ніч) - 2 шт ( вартість - 3000 долл.)
- Розгрузки - 130 шт.
- Бронежилети (не нижче 4 класу) - 98 шт
- Сварка холодна (вир.Германія) - 4 тюбика
- Дощовики комуфляжні - 60 шт
- Тенти поліетиленові (сірі) - 10 шт
- Мотузка до тенту - 300м
- Сумка медична з медикаментами - 3 шт.
- Похідні сучасні палатки на 6 чоловік - 10 шт.
- Наколінники - 100 пар
- Балаклави літні - 100 шт.
- Каски кевларові - 100 шт.
це дані скоординовані з командиром.

2) Зенітно-мінометні (26 чернівецьких)

- Розгрузки - 10 шт
- Бронежилети (не нижче 4 класу) - 10 шт
- Форма - 10 компл.
- балаклави літні - 10 шт
- Берці літні:
40р.- 4 пари
41р. - 3 пари
43р. - 2 пари
44 р. - 2 пари
- Каски кевларові - 10 шт

3) Реактивна артилерія (10 чернівецьких)

- Розгрузки - 10 шт.
- Бронежилети (не нижче 4 класу) - 8 шт.
- Берці полегшені
41 р.- 2 пари
42р. - 2 пари
43р. - 3 пари
- туалетний папір - 2 блоки
- тушонка в жестяних банках - 20 банок
- Мівіна - 2 ящики
- ліки від дизентерії
- сигарети
- сухофрукти для компоту (профілактика кишкових захворювань)

4) Для 222 Уманської (б-п №6, гора Карачун), там є наші хлопці:

- бінокль 20-кратний
- перчатки тактичні (10 пар)
- підствольний ліхтарик з високою точністю
- дальномір (від 1 км.)
- рація (інформацію скинемо в приват)
- люмінісцентний маркер або фарба "Люмінофор"
- перчатки робочі (10 пар)
- балончики з фарбою (зеленою)
- футболки (комуфляж, олива) - розміри від 46 до 56
- наколінники (5 пар)

Для всіх:
- кава в стіках
- чай в пакетах
- сигарети
- "Мак-кава"
- серветки вологі
- станки для гоління
- піна для гоління
- гелі для душу
- тушонки
- консерви рибні в олії
- цукор в стіках

Чекаємо всіх небайдужих у 109 кабінеті міської ради.
Картка для перерахунку коштів: 5168 7423 1477 2397 - Жанна Король. При перерахунку відзвонюйтеся або пишіть в приват.
Перерахунок через Вестерн Юніон на Леся Михайлюк (Lesya Mykhaylyuk)

Для юридичних осіб - ГО "Волонтерський рух Буковини"
ідент.код. 39197921
Приватбанк МФО 356282
26002051614911 - гривня

Телефони для зв"язку 0665761862 - Леся Михайлюк та 0500517762 - Жанна Король.

avatar

Іра

19 червня 2014 16:13

Наших хлопців не озброювати треба, а негайно додому!!! В країні іде АТО. А це компетенція СБУ і спецпідрозділів. У нас в країні майже 400 генералів, декілька десятків тисяч офіцерів, ось вони нехай і воюють, а не ховаються за плечима необстріляної пацанви! 

avatar

До Іри

19 червня 2014 18:15

Наших хлопців не озброювати треба, а негайно додому!!! В країні іде АТО. А це компетенція СБУ і спецпідрозділів. У нас в країні майже 400 генералів, декілька десятків тисяч офіцерів, ось вони нехай і воюють, а не ховаються за плечима необстріляної пацанви! 

avatar

До Іри

19 червня 2014 18:15

Наших хлопців не озброювати треба, а негайно додому!!! В країні іде АТО. А це компетенція СБУ і спецпідрозділів. У нас в країні майже 400 генералів, декілька десятків тисяч офіцерів, ось вони нехай і воюють, а не ховаються за плечима необстріляної пацани! 

avatar

До Іри

19 червня 2014 18:16