Податкові новації пожвавили чернівецький  бізнес

Податкові новації пожвавили чернівецький бізнес

13.03.2013, 20:10

Спрощення ведення  бізнесу та вдосконалення податкової політики позитивно вплинули на чисельність бізнесменів нашого міста. Так, станом на 1 березня цього року на обліку в Державній податковій інспекції у м.  Чернівцях перебуває 39034 платника податків (в тому числі 8882 – юридичні особи та 30152 – приватних підприємця). Порівняно з 1 січня цього року кількість суб’єктів господарювання збільшилась на 107 платників (з них 41 – юридична особа та 66 підприємців).

Податкові нововведення, безперечно, забезпечать подальшу активізацію малого бізнесу, переконані чернівецькі податківці.

 Нагадаємо, в цьому році ставки єдиного податку для платників 5-ої групи зменшені з 10 та 7% до 7 та 5% відповідно. Платники 2-ої групи подаватимуть звітність раз на рік, а не щоквартально.

 Крім того, запрацювали нові сервіси для всіх «спрощенців». Заяви про перехід на спрощену систему приймаються відтепер в електронному вигляді. Також дозволено протягом звітного року змінювати групу та ставку податку.

 У стадії розробки ще один інноваційний сервіс – планується, що незабаром книгу обліку доходів підприємці зможуть вести також в електронному вигляді. При цьому буде додано функцію автоматичного формування звіту на підставі даних книги.

«Спрощенка» - не жінка,  можна поміняти

Останній день подання заяви — 15 березня

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях нагадує платникам податків, які перебувають на загальній  системі оподаткування і мають намір з наступного кварталу перейти  на спрощену систему, що вони повинні не пізніше 15 березня 2013 р.
подати до органів державної податкової служби відповідну заяву.

 Платники  мають змогу самостійно обрати одну із шести  груп спрощеної системи  оподаткування, які на сьогодні діють в Україні. Форму заяви для переходу
 на таку систему можна завантажити із сайту ДПС України.

Новостворені фізичні особи — підприємці I та II груп також мають подати  до органу ДПС за місцем реєстрації заяву щодо обрання «спрощенки».

 Якщо заяву подано до закінчення місяця, в якому відбулася державна  реєстрація, платниками єдиного податку вони стають з першого числа  місяця, наступного за місяцем видачі свідоцтва.

Водночас новостворені суб'єкти господарювання третьої—шостої груп,  які подали відповідну заяву протягом 10 днів з дня державної реєстрації,  вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Зазначимо, що разом із заявою суб’єкти господарювання мають подати  до органу ДПС розрахунок доходу за попередній календарний рік. Відповідну  норму передбачено ст. 298 Податкового кодексу України від 2 грудня  2010 р. №2755-VI зі змінами та доповненнями.

 20 березня закінчується строк сплати авансових внесків платниками єдиного податку І та ІІ груп

Авансові внески для фізичних осіб–підприємців - платників єдиного податку першої і другої груп нараховуються органами державної податкової служби. Підставою для нарахування авансових внесків таким платникам єдиного податку є заява платника щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заява щодо періоду щорічної відпустки та/або заява щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно)поточного місяця. Тобто, строк сплати авансових внесків платниками єдиного податку І та ІІ груп за березень 2013 року закінчується 20 березня. Сплата єдиного податку здійснюється за місцем податкової адреси такого платника.

Платники єдиного податку цих груп можуть сплатити єдиний податок авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року (п.295.1 ст.295 Податкового кодексу України).

 Відділ взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю ДПІ у м. Чернівцях

1