Побудувати комунізм чи щось на його кшталт в окремо взятому регіоні чи місті – неможливо, - М.Федорук

Побудувати комунізм чи щось на його кшталт в окремо взятому регіоні чи місті – неможливо, - М.Федорук

03.03.2013, 21:32

Друкопис програм „Суть речей” на Станція ФМ від 28 лютого. Запрошений гість: Микола Федорук, народний депутат України. Ведуча: Оксана Денисюк.

Ведуча: чи є у вас досвід написання законопроектів? І які теми є близькими вам, які питання ви хочете змінити і яким саме чином? Якщо можна конкретні приклади

Микола Федорук: у мене є помічник в Києві, який працює на постійній основі та помічник у Чернівцях. Це штатні помічники, а народний депутат може мати 31 помічника і в мене є помічники юристи та фахівці у багатьох сферах життя, так що проблем із написанням законопроектів не буде. Сьогодні мною вже зареєстрований проект про вибори Чернівецького міського голови. Також зареєстрований проект про зміни в Закон про основи містобудування, згідно із яким вводиться мораторій на 2 роки до 2015 року… я коротко скажу в чому проблема. Згідно із законом, прийнятим минулою ВР, з 1 січня 2013 року у містах, які не мають генерального плану, які не мають зонування території, планів детального планування певних територій – не можна виділяти землі для будівництва. У Чернівцях ми це зробили, у нас є генеральний план і т.д., але це лише у 6% міст України. І фактично з 1 січня можлива зупинка будівництва і передача земельних ділянок, у тому числі і в містах, я маю на увазі у населених пунктах у приватну власність чи в оренду. Мною зареєстрований цей проект,щоб відтермінувати введення цих положень до 1 січня 2015 року. За ці два роки міста повинні розробити і зонування території, і генеральні плани. Обґрунтування є, працювали фахівці асоціації міст, юристи і цей законопроект зареєстрований. До речі, у комітеті досвідчені фахівці, юристи, керівники секретаріатів, з якими спільно ми працюємо над тими чи іншими питаннями. Я входжу у склад комітету з державного будівництва та місцевого самоврядування, про що я заявляв у разі обрання мене депутатом. Я казав, що маю бажанню працювати у цьому комітеті, де я маю певний досвід – і життєвий, і практичний. Працюють там і Руслан Князевич, і Володимир Бондаренко, і Віталій Кличко, і Анатолій Близнюк – серйозні люди, фігури. Також Євген Карташов – колишній міський голова Запоріжжя. Тому є кому працювати, є що розробляти, є план роботи комітету, які законопроекти ми будемо розглядати. Так само, як наш комітет розглядає всі питання, пов’язані із виборами, перевиборами, виборчий кодекс. Роботи є і я хочу ще раз підкреслити, що не лише робота у залі ВР, де це показують по телебаченню чи слухають по радіо, а основна робота в комітетах, де готується все – така собі кухня, а у зал виносяться вже готові страви.

Ведуча: які проблеми чернівчан та жителів області ви будете вирішувати першочергово?

Микола Федорук: у нас створена така міжфракційна група «Буковина», честь очолювати яку я маю і яка буде піклуватись саме розвитком території і я, як депутат від міста Чернівці – містом Чернівці.

Слухач: мене звати Наталія, кілька днів тому в сюжеті на ТВі ви показували ржаві машини швидкої допомоги, які були куплені ще вами десь 15 років тому. Для чого ви ходите піаритись, адже ці машини ще потрібно було за вас поміняти кілька раз.

Микола Федорук: якщо ви помітили, то я не піарився на машинах – я там не був, куди пішли журналісти. Це розповідали працівники станції швидкої допомоги, а те, що там потрібно змінювати транспорт – це всім відомо і зрозуміло, а вони показували те, що хотіли показувати. Я їх туди не вів – можу вам так сказати. Так, купували у 1998 році вісім чи скільки машин і це були останні придбання для станції швидкої допомоги. Потрібно оновлювати там транспорт.

... я зустрічався із працівниками станції швидкої допомоги. Я думаю, що міська рада поступила нерозумно, коли прийняла рішення про передачу станції швидкої допомоги, яка існує в місті 109 років, і створення на її базі невідкладної допомоги. Інші міста цього не робили – ні Вінниця, ні Івано-Франківськ. Не продумане було рішення, так само, як непродуманий цей законопроект, який втілюється зараз в життя, по реформуванню медичної галузі.

Завтра у мене зустріч із залізничниками – питання пов’язане із нашим залізничним транспортом. Поїзд їде до Тернополя 6 годин, а до Києва 14. У нас сьогодні такий парадокс, що Мюнхену, Мілану, Риму можна швидше добратись із Чернівців, аніж до столиці нашої держави. Я буду говорити з фахівцями та ставити питання перед Урядом, перед Міністерством інфраструктури, щоб потяг йшов через Молдову чи як. Попередньо у мене є дані, що для того, щоб побудувати залізницю до Камянця-Подільського та обійти Молдову, треба 1 мільярд гривень. Саме стільки було виділено коштів на нікому не потрібні веб-камери на виборчих дільницях, коли проводились вибори народних депутатів. Вони не відіграли жодної ролі і не попередили ті порушення та ті зловживання, які були під час виборчого процесу. Я вже казав про законопроект, пов'язаний із будівництвом і так само в комітеті є робота про виборчий кодекс та багато інших питань, якими займаюсь я та мої колеги. Так що не пилуйте, не переживайте за це все, все йде своєю чергою, давайте налаштовуватись на конструктивну роботу з тим, щоб розв’язувати питання і міста, і території, і нашої держави.

Ведуча: ви розповіли про свої плани та як бачите свою роботу на найближчий час, у контексті цього хочу поцікавитись – як ви бачите свою реальну допомогу чернівчанам, коли у вас немає зовсім ніяких стосунків із нинішньою владою міста та області? Чи потрібно вам мати ці відносини?

Микола Федорук: справа у тому, що керівництво міста, депутати міської ради – вони також повинні проявляти ініціативу. Я знаю проблеми міста, я знаю на що потрібно звертати увагу і що вирішувати. А функція народного депутата це не стільки щось привезти та зробити піар-акцію, а забезпечити законодавчо можливості для того ж місцевого самоврядування, для того ж міста, для міст України. Тому що побудувати комунізм чи щось на його кшталт в окремо взятому регіоні чи місті – неможливо, якщо не вирішувати загальнодержавні питання. А сьогодні місцеве самоврядування в Україні знаходиться нижче плінтусу, як кажуть в народі. Сьогодні 30% дефіцит місцевих бюджетів і що буде в кінці року – невідомо і сьогодні фінансовий стан справ такий, що ой-йой-йой! Сьогодні говорять про те, що казначейство щось там не перераховує за виконані ті чи інші роботи, але справа не у казначействі. Казначейство – це банк, в якому лежать гроші. Якщо грошей немає, то ніякий банк їх не дасть, а грошей в державі немає. Тому я бачу завдання депутатів – розробляти саме такий механізм … до речі, програма така в опозиції є. Чому я дав згоду балотуватись – тому що там є конкретна програма та розроблені законопроекти і про відміну пенсійного віку, в тому вигляді, в якому вона прийнята, і про стимулювання економіки, і про освіту, медичне обслуговування і багато-багато інших напрацювань, які потрібно реалізовувати в нашій державі. І завдання депутата як раз над цим працювати і давати механізм розв’язання тих, чи інших проблем. Знову ж таки повернусь до бюджету – є бюджетний кодекс, який був розроблений ще у 2000 році, по якому я працював, по якому ми жили і по якому в залежності від того, як працює територія – стільки вона отримувала коштів. Потім все це поламали, зробили в ручному режимі і сьогодні великим досягненням являється те, що хтось поїхав і привіз та вибив якійсь гроші. А для того, щоб привезти гроші, мабуть, треба і щось відвезти, а це неправильно, це потрібно ламати. Потрібно робити так, що вплив чиновників був мінімальний на розв’язання того, чи іншого питання. Над цим треба працювати і це основне завдання депутатів.

Слухач: мене звати Іван. По-перше, я хочу привітати вас з першим днем весни та з наступаючим Міжнародним жіночим днем і побажати всього найкращого. Миколо Трохимовичу, вам хочу побажати здоров’я, натхнення, мужності, тому що робота у вас нелегка. У мене питання будуть такого плану – ви працювали довгий час мером, у нас є стадіон «Буковина», де є басейн, який не працює дуже багато років. Ви знаєте цю проблему. У нас дитяча спортивна школа на Проспекті, де протікає дах і коштів не виділяють взагалі. І ще у нас є 27-ма школа, в ній басейн за вас ще працював, зараз два роки він не працює взагалі і якщо його не запустять, то, я думаю, чернівчани взагалі не матимуть басейну, і діти та дорослі не матимуть можливості займатись спортом.

Микола Федорук: правильні питання, почну з басейну «Буковина». Ми його років 10-15 тому його запустили, він працював влітку, але утримувати його тим орендарям, які брали його в оренду не вигідно. І він перестав функціонувати. Шукали кілька разів інвестора, який би міг запустити цей басейн, але не знайшли, на жаль. Хоча, хочу сказати, що ті люди, які побудували басейн коло якого поруч ми зараз знаходимось, вони хотіли зробити саме той басейн на стадіоні «Буковина», але обленерго та наші архітектори поставили умови, що вони пішли, розробили проект, у який вклали 300 тисяч гривень, мені говорили, але вимушені були відмовитись, віддали всю документацію в спорткомітет департаменту економіки і сказали: «мастіть собі голову, раз ви такі розумні». І вони побудували басейн, який тут сьогодні функціонує. Зараз потрібно шукати, бо місто навряд має такі кошти, щоб утримувати басейн, хоча треба думати і про це. Але я знаю, що у міста таких коштів немає. Що стосується спортивної школи, де протікає дах – це обласна школа і вона не на Проспекті, а на Стасюка, треба, щоб в обласному бюджеті передбачили гроші. Це дійсно єдиний такий гарний спортивний зал, який міг би функціонувати. До речі, ми не дали розбазарити майно колишнього Легмашу, забрали те приміщення і збудували центр «Олімпія». Про це ми забуваємо, мабуть, а там футбольне поле зі штучним покриттям, яке успішно функціонує там, що дозволяє чернівчанам займатись спортом – і дітям, і дорослим. Що стосується басейну 27-ї школи, то ми планували у 2011-2012 роках виділити близько двох мільйонів гривень і зробити капітальний ремонт та відконструювати басейн у тій школі. Чому цього не робить сьогоднішня міська влада – треба запитати у них. Певно, у них є більш нагальні питання, які треба вирішувати. Там треба робити, інакше все розвалиться, так само, як і кінотеатр ім. Миколайчука, куди ми виділили 2 мільйони гривень, здається, для того, щоб до 70-ліття Івана Миколайчука зробити першу чергу необхідних робіт. На жаль, цього немає зараз. Треба запитати про це сьогоднішніх керівників, не очільників, керівників, які керують і містом, і культурою, і спортом, і фінансами у м. Чернівці. Це загальноміське питання, яке хвилює всіх чернівчан.

Ведуча: ми на цьому будемо завершувати нашу сьогоднішню програму.

Микола Федорук: я теж хочу подякувати усім слухачам, коли я приходив минулі рази, коли працюєш міським головою …правда минулий раз ми так і не зустрілись – мали тут бути на дебатах, але мій візаві не погодився, певно тому я і був так трошки спочатку скептично налаштований. Вибачте, пані Оксано. Я сьогодні побачив, що вашу програму слухають, мені це приємно, були цікаві дзвінки, навіть ті люди, які в силу різних причин – ну не подобаюсь я їм! І таким людям також дякую за їх питання, вони мене мобілізують та тримають весь час у формі. Завтра у наших сусідів Мерцишор, з Мерцишором всіх, хто святкує це свято, це прихід вести! І з наступаючим святом 8 березня наших прекрасних жінок, бажаю, щоб все було у вас гарно, щоб ви завжди були кохані і закохані – саме головне! Коли жінка закохана – вона неперевершена і я бажаю вам, шановні жінки, бути закоханими. Дякую за увагу!

Інформаційна агенція А.С.С.

1