По телевізору часто показують фальшиві рейтинги, які потрібні не для виборців, а для спонсорів - Бекешкіна

По телевізору часто показують фальшиві рейтинги, які потрібні не для виборців, а для спонсорів - Бекешкіна

10.10.2012, 14:58

Фальшиві рейтинги впливають не на виборців, а на спонсорів. Таку думку в ефірі телеканалу ТВі висловила голова правління фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна, повідомляє gazeta.ua

"Є такий дуже важливий момент. Про нього давно колись говорив Видрін, що ці "рейтинги" справді не дуже впливають на виборця, але істотно впливають на спонсорів", - пояснила Бекешкіна.

Слід зазначити, що, за словами соціолога, по телевізору часто показують вигадані рейтинги.

"Виходять якісь абсолютно невідомі в соціології люди, які посилаються на якісь контори й інститути, які не мають ніякого відношення до соціології, і оголошують якісь рейтинги", - зазначила експерт.

Соціологічний консорціум "За чесні вибори" оприлюднив результати чергового дослідження.

Консорціум "За чесні вибори" продовжує вивчати настрої чернівчан. Втретє його спеціалісти опитали 1000 чернівчан, аби визначити їхні електоральні настрої. Як і минулого разу, на виборчі дільниці обіцяють з'явитися 80% опитаних. Але голосувати, принаймні, так зазначають в анкетах, будуть по-іншому. Загалом за два тижні з минулого опитування чернівчани встигли "розлюбити" всіх головних політиків країни. Рейтинги довіри до них пішли на спад, запевняють соціологи.

- Можна сказати, що, напевне, багатьох виборців розчарувала передвиборча кампанія. І багато хто з виборців почали трішки скептично ставитися до наших ведучих політиків Януковича, Яценюка, Тимошенко, так і до Кличка, - зазначив Микола Чурілов, президент компанії "SOCIS".

А от на місцевому рівні все залишилося без змін. Серед жителів міста продовжує зростати рейтинг довіри до Михайлішина. 

- Михайлішин продовжує випереджати Федорука відсотків на 5,5. Але рейтинги зросли у обидвох кандидатів, тобто це два очевидних кандидати, котрі будуть присутні, - сказав М.Чурілов.

Відповів Микола Чурілов і на закиди опозиції щодо неправдивості даних, наведених у його соцопитуванні

- Коли я показую, що рейтинг одного політика падає, а другого - зростає, звичайно, це викликає велике здивування й обурення того політика, в якого падає рейтинг. Але, вибачте, коли Ви вранці бриєтеся і чистите зуби, Ви дивитеся в дзеркало, у Вас є думка звинувачувати у своїх недоліках дзеркало? Ні. Ви чудово розумієте, що якщо у Вас якісь проблеми, значить, треба з ними боротися і їх вирішувати. Соціологи - це дзеркало, - підкреслив він.

Вже під час самих виборів спеціалісти консорціуму "За чесні вибори" планують провести екзит-пол.

За матеріалами molbuk.ua та citi.cv.ua

1