П'єси Кожелянка - на сцену чернівецького театру, - дописувач BukNEWS-Дитина застою

П'єси Кожелянка - на сцену чернівецького театру, - дописувач BukNEWS-Дитина застою

14.06.2012, 15:02

На адресу BukNEWS надійшов лист чернівчанина, з твердженнями якого редакція не в усьому погоджується, але для можливого започаткування дискусії оприлюднює.

"В Чернівцях відбулась  презентація  таки останнього роману В.Кожелянка, який, схоже, в сенсі якости книги є першим. ...І  справа не в моїх неминучих  сентиментах.

Провідником презентації О.Бойченком наголошувалось на цьому. Він, О.Б., добре виконав свою роботу (не провінційно -професійно). Проте, не маючи претензій до почутого, скільки все ж не сказано, а, відповідно, і не буде зроблено.  Річ і про нашу память. А тому відповідно про драматургію поійного письменника.

   Розуміння людністю драматургії міняються, так собі, "припасовуються"  до часу. Такий то є жанр. А може і драматургічні роботи В.Кожелянка, як і його романи, також зможуть "припасуватися"?

 Багато драм. творів викликали розмови, роздумування, деякі таки  змінювали суспільство, через тіж обговорення, критику, роздуми...

Прикладів багато. З недавн. минулого, у наших колишніх сусідів, які вже так далеко пішли... В інших - у раніші часи. І  так бувало не раз... і не лише з ними.

         Про п'єси ВК цього сказати не можна! Загал  їх просто не знає. Хто тут винен? Точно не він,наш загал, ні! А точно винна наша "гум. еліта"!!!

Звичайно - "...правдиве підкуповує окремих осіб...", приблизно так говорив класик .  Може і "еліта" тому не реагує? І нам не показують п'єсb В.К. Правда лякає, а надто ту "еліту", яка є. Не лише підкуповує.

 В нас більше знають-поважають іншого нашого земляка"класика"-драматурга, журналіста, "бізнесмена"-політика і проч. і проч.

   Але ж навіть з точки  зору поліетнічности Буковини В.К. заслуговує більше ніж на презентацію в театрі ляльок!!!

 P.S.: Про театр ім. О.Кобилянської можна і конче слід говорити. В основному, на жаль, мало компліментарно. Власне і не говорити про нього треба, а щось з ним слід робити! Подеколи здається, може б, його взагалі не було? Хоча б  народні гроші  не марнувались! Недолугий наш крайовий театр дуже серйозна і визріла тема!!!

 Отож , час якось нагадати, спробувати - драматургія жива, хоча б і на прикладі цієї сторінки творчості В.Кожелянка?! І починати варто  Богданові Загайському, в "МБ" якого В.Кожелянко стільки співпрацював.  Тим паче, що певні приклади поведінки Б.З. нашій "гум.еліті" таки вже дав!

        Книга - це память людства, а драматургія її фрагементи (пригадуючи визначення поняття п'єси). Аби письменника більш-менш зрозуміти, знати його творчість. В.Кожелянко написав, здається, 5 п'єс. Сприяння їх популярности по суті обовязок. (Даруйте таку патетику). Це допоможе краще пізнати нам цього письменника-буковинця.

  Слід починати, надто зважаючи на обставини, в які поставили  рідну культуру!

       Залишаюся Ваш Юрій Підгірний. Дитина застою".

1