Підприємці 'Калинки' і 'Добробуту' беруть штурмом міську раду у Чернівцях (відео)

Підприємці "Калинки" і "Добробуту" беруть штурмом міську раду у Чернівцях (відео)

13.08.2013, 23:12

Українська газета "Час" пише: Підприємці, які захопили Чернівецьку міську раду, закликають підходити до приміщення Ратуші своїх родичів і колег. Вимагають виборів мера та міської ради. Після закриття ринку підійдуть до Чернівецької міськради.

Член міськвиконкому Василь Продан готовий дати в оренду підприємцям 5 сектору власні контейнери.

Про це Продан заявив підприємцям у кабінеті секретаря міськради у вівторок.

Він пообіцяв людям дати в оренду на час реконструкції 5 сектору власні 17 контейнерів у сусідньому, 4-му секторі.

Нагадаємо, у вівторок вранці підприємці Калинівського ринку пікетували міську раду. Однак засідання виконкому затвердило рішення провести реконструкцію 5 сектору. Згодом підприємці увійшли до робочого кабінету Віталія Михайлішина, де досі триває емоційна розмова людей з чиновником.

Вранці 12 серпня підприємці Калинівського ринку завадили адміністрації підприємства вивезти торговельні прилавки.

Планувалося вивезти десять торговельних прилавків з ролетами, за встановлення яких, за словами підприємців, вони колись заплатили сотні доларів і щомісяця платили ринку за оренду (чи місце), пише molbuk.ua.

-Коли ми підійшли до своїх торгових місць, їх вже підготували до евакуації. Підйомний кран та евакуатор стояли поруч і троси були вже прикріплені, - розповідають підприємці. – Щойно підійшло більше підприємців, техніку забрали.

Розмова директора Калинівського ринку Руслана Сербінчука з підприємцями відбулася на підвищених тонах.

- Ми вивозимо майно - власність Калинівського ринку для того, щоб продати його з аукціону, - пояснював керівник підприємства. – Це зовсім не стосується реконструкції ринку. Згодом на цьому місці зробимо водовідведення, поставимо прилавки, зробимо благоустрій території.

Минулого понеділка, 5 серпня, частину контейнерів вивезли. Підприємці не опиралися, бо на ці дії у адміністрації були відповідні документи. На вивіз нинішніх торгових місць керівники ринку людям документів не пред’явили. Більше того, те, що ринок отримував кошти від підприємців за ці торгові місця, працівники ринку заперечили. За що саме платили не знали й самі підприємці, бо квитанцій їм не видавали. "Нам казали: плати або не будеш працювати. На твоє місце є багато охочих", - говорили люди.

Відтак, за підтримки присутніх народного депутата та депутатів обласної й місцевої ради до 5 сектору викликали наряд міліції. Через кілька хвилин правоохоронці приїхали і провели слідчі дії.

Конфлікт підприємців з адміністрацією ринку триває. Люди організували цілодобове чергування. А у вівторок вранці планують знову пікетувати міську раду під час засідання міськвиконкому. На якому повинні вкотре розглядати наболіле питання 5 сектору.

Водночас, як повідомляє  сектор інформації та зв’язків з громадськістю, мітинг під стінами Ратуші, учасники якого увірвалися до будівлі Чернівецької міської ради, не репрезентує волевиявлення підприємців, що працюють на 5-му секторі КП «МКП «Калинівський ринок». Більша частина мітингуючих є представниками підприємців та служби безпеки ринку «Добробут», що доводить замовний характер акції з боку депутатів, які пов’язані із власниками цього підприємства.

 Між тим, реальні представники 5-го сектору «Калинівського ринку», які були присутні 13 серпня на засіданні Виконкому Чернівецької міської ради, підтримали проведення благоустрою торгівельного майданчику.

 «Наразі наш сектор нагадує Шанхай: скрізь повно бруду, немає водовідведення, асфальтове покриття у незадовільному стані, відсутні дахи у рядах. Спочатку я опинився серед протестуючих, однак згодом помітив, що ці всі протести і «хороводи» вигідні тільки деяким депутатам. Вони лицемірно використовують підприємців заради власного піару, підбурюючи їх проти позитивних змін, – заявив підприємець Олексій Березюк. – На час реконструкції мій контейнер можуть перенести в інше місце, але я до того ставлюся із розумінням. Для мене не проблема попередити усіх моїх оптовиків, де тимчасово буде знаходитися моє торгове місце. Головне, що я зможу повернутись у придатний до торгівлі продуктами сектор, а не в ці трущоби, що є зараз».

 «Я торгую на ринку з 16-ти років і вперше за весь час адміністрація «Калинівського ринку» пропонує облаштувати територію сектору власним коштом, – розповів підприємець Сергій Аністратенко. – Протестувати проти цього – абсурдно. Щоби не виникало зайвих хвилювань, можна укласти відповідні угоди між підприємцями та адміністрацією з прикріпленою до них план-схемою реконструкції. Ми хочемо, щоби на секторі був нормальний заїзд, щоби ми вже не завозили товар на ринок тачками. Нам і покупцям необхідні комфортні умови, тож це слушна нагода зробити торгівлю на ринку цивілізованою».

 «Чому я і мої покупці мають під час кожного дощу ходити по коліна в болоті? Чому мої покупці пів години мають шукати мій контейнер через те, що тут не ряди, а справжній лабіринт? Я не розумію коли відмовляються від пропозиції зробити з сектору цілком пристойний торговий майданчик з рівними доступними з усіх боків рядами, новим асфальтом, нормальним водовідведенням. Тим більше, що ринок робить це все за власний кошт, – вважає Юрій Добровольський. – Мені здається, що деякі підприємці вже самі не знають чого вони хочуть настільки їх заплутали оті рятівники-політики, які на них бекоштовно набивають собі рейтинг і свої кишені. Можливо тим опозиціонерам не вигідно щоб Калинка ставала більш сучасною? Адже саме вони, ставлячи палки в реконструкцію нашого сектору і загалом Калинівського ринку, підвищують вартість майна на «Добробуті» де вони будують сучасні торгові комплекси. Куди підуть покупці: до мене у болото чи на сучасний «Добробут»? Відповідь очевидна, як і їхній інтерес».

 «Якби у справу не втрутились політики, і не задурили б голови людям, вже б давно усі торгували в оновленому секторі. Причому я впевнений, що незадоволених би не було, – впевнена Інна Ротарь. – Звичайно коли роками з людей гроші викачували, вони тепер не вірять, що щось хочуть зробити безкоштовно для них, і що це буде справді спрямовано на розвиток ринку. Я вважаю, все потрібно робити спільними зусиллями з адміністрацію, і в тому числі спільно контролювати процес реконструкції. Тоді без усіляких конфліктів отримаємо позитивний результат».

 Сьогодні ж прес-служба ратуші повідомила, що Чернівецька міська рада поставила крапку у питанні благоустрою 5-го торгового сектору КП «МКП «Калинівський ринок». Рішенням Виконавчого комітету від 13 серпня 2013 року внесено зміни до плану розвитку комунального підприємства на поточний рік, що відкриває шлях до проведення робіт по реконструкції та модернізації території цього торгівельного майданчика.

Не вдалось зірвати благоустрій сектору численним «опозиціонерам», які усіляко намагались завадити початку проведення робіт. При цьому КП «МКП «Калинівський ринок» звертає увагу на те, що особливу протидію позитивним змінам на ринку чинять депутати, яких пов’язують із власниками ринку «Добробут». Їхні дії в останні місяці свідчать про те, що метою цих «діячів» є не захист інтересів підприємців, а зменшення конкурентоспроможності комунального підприємства на користь приватного ринку. Неохайний вигляд території «Калинки» дуже вигідний цим політикам-бізнесменам, які прикриваються депутатськими корочками.

«Калинівський ринок» буде розвиватись і приносити користь Чернівцям незалежно від бажання окремих осіб, – запевнив Генеральний директор комунального підприємства МТК «Калинівський ринок» Руслан Сербінчук. – Ми не допустимо дестабілізації роботи підприємства, та продовжимо наводити лад на усіх торгівельних майданчиках ринку».

Довідково:

Рішення про наведення ладу на 5-му торговому секторі викликано потребою розвитку «Калинівського ринку», створення зручних умов для підприємців та покупців, а також вимогами контролюючих органів щодо приведення даного продуктового майданчика у відповідність до усіх норм. На сьогодні торговий сектор перебуває в жахливому стані: асфальтне покриття розбите, контейнери розташовані в хаотичному порядку, водовідведення майже відсутнє.

Виконані роботи дозволять зберегти торгові місця, підвищити привабливість майданчика та відповідно оживити торгівлю, одночасно виправивши існуючі недоліки. Усі підприємці після проведення благоустрою повернуться зі своїми контейнерами на свої місця, а під час повернення робіт матимуть змогу здійснювати підприємницьку діяльність на розташованому поруч 4-му торговому секторі.

Депутат Чернівецької міської ради Олексій Каспрук вважає, що "на 5 секторi знову Михайлiшин збрехав людям. Пробують за його вказiвкою демонтувати частину прилавкiв, яки вiн обiцяв не чіпати. Брехло". Про це один з лідерів опозиції на Буковині написав на своїй сторінці у ФБ. На підтвердження своїх слів політик оприлюднив фотокопію документа з таким коментарем до нього: "Яркий пример лжи "очильника" и "пидочильников". Брешуть, что ничего делать не будут, что будут согласовывать а сами "ломают через колено", выкидывают на улицу... Отольются вам Михайлишин и Продан людские слезы..."

Джерело: molbuk.ua,  сектор інформації та зв’язків з громадськістю міської ради

фото: chas.cv.ua

1