Підкилимна боротьба за грушівські землі, або Чи є рейдер? І хто він?

Підкилимна боротьба за грушівські землі, або Чи є рейдер? І хто він?

30.11.2017, 19:00

Конфліктна точка

Шановна редакціє «Буковини»! Звертаємось до вас на прохання багатьох жителів. Нас стривожила стаття в газеті «Рідне слово», де йшлося про стосунки між фірмою «Кельменці АГРО» та сільгоспкооперативом «Бабинський». Директора «Бабинського» звинувачували в рейдерському захопленні паїв. Але знаємо, що це не так. Люди добровільно здавали ділянки в оренду кооперативу. Якщо при цьому дехто розривав стосунки з «Кельменці Агро» і переходив до «Бабинського», то така їх воля. Директор кооперативу М. Ф. Баранчук шанобливо ставиться до пайовиків, допомагає розвивати інфраструктуру сіл, де орендує землю. Він вчасно розраховується з людьми, продукція в широкому асортименті, її навіть підвозять пайовикам додому. Водночас до «Кельменці АГРО», де впродовж десяти років змінилося чотири керівники, чимало претензій. З пайовиками розраховуються із запізненням, зерно пшениці низької якості, траплялося й з камінцями. Людям це не подобалось, і в фірмі надумали змінити тактику: платять їм по 4 тисячі гривень, аби тільки втримати при собі. Статки у селян невеликі, тож вони беруть гроші, не думаючи що далі буде з їхньою землею.Відомо, що власником кельменецького «АГРО» є київські фірми, які належать офшорним кіпрським компаніям. А їх власником є житель Нью-Йорка Джордж Рор. То з ким краще мати справу? З громадянином далекої Америки, а чи з місцевим господарем, який завжди допоможе? Оскільки фірма «Агро» є сумнівною, власник далеко за межами України, то побоюємось співпрацювати з нею, аби не втратити землі назавжди. Допоможіть встановити істину.

З повагою – жителі с.Нагоряни Грушівської сільради Л.Волошина, С. Філіпчук, Л. Куцюруба, Г. Назарчук, О.Полева, М.Цуркан,В. Китайгородська, А. Коробан,І. Гайдей,Л.Морар,М.Мельник, В.Долга, В.Паращук, В. Волошин та ін.. Усього 18 прізвищ.

Я, Шевчук Галина Володимирівна, є власницею двох земельних ділянок розташованих на території Грушівської сільради. Недавно вирішила передати їх у оренду СГК «Бабинський». Але безперешкодно зробити це неможливо, так як ділянки перебувають нібито в оренді «Кельменці АГРО». Мені показали договори від 2.ІІ.2009 та 2.07. 2010. Ознайомившись із ними, стверджую, що документи ці я не підписувала, підписи сфальсифіковані.Ніякі дії з визначення меж земельних ділянок за моєю участю не проводились, орендної плати за користування ними не отримувала, оскільки з 1999 року майже постійно перебуваю на роботі в Італії.

 Заява написана власноручно -- для пред»явлення в органи влади задля виконання мого доручення від 18.09.2017.

                                           Г.В.Шевчук.

 

ЦЯ ІСТОРІЯ тягнеться більше семи літ. У селі Грушівці Кельменецького району на обробіток пайових наділів селян претендують одразу два орендарі -- сільськогосподарський кооператив (СГК) "Бабинський" та ТОВ "Кельменці АГРО".

Усі, хто проїжджав у середині 90-х минулого століття через кельменецькі села, бачили гнітючу картину, коли місцеві чорноземи заростали бур»янами. Бабино невтішна ситуація обминула. Після ліквідації колгоспу в селі були створені два агроформування, які продовжували обробляти землю, а після видачі селянам державних актів на право володіння нею взяли їх пайові частки в оренду, уклавши відповідні договори. Але сусідні Грушівці біда розорення дістала сповна. Впродовж багатьох літ значна частина полів дичавіла. Ситуація змінилася аж після того, як у село прийшов спроможний орендар.

--На сьогодні їх у нас чотири. Основні --ТОВ «Кельменці АГРО», яке обробляє 431 гектар поля та СГК «Бабинський», в оренді якого 400 гектарів землі, -- каже Грушівський сільський голова Олег Книш.

Попервах проблем між орендарями не виникало. Вони почалися на початку літа 2010-го. Саме тоді у «Бабинському» з певних причин змінився керівник, причому, нового призначили не одразу. Зрозуміло, подібне послаблює позиції господарників. Поширилися чутки про неспроможність кооперативу, почалася агітація щоб пайовики змінили орендаря, перейшли до «Кельменці АГРО». Отож, коли через два тижні призначений на директорську посаду житель Нагорян, фермер Михайло Баранчук приступив до виконання обов»язків, починати довелося з написання скарг. Спочатку документ за підписом голови ради засновників В.А. Бодянчука про те, що «агітатори», серед яких директор «Кельменці АГРО» В.І. Ганжелюк ( у даний час – начальник управління економічного та агропромислового розвитку райдержадміністрації, заступник голови РДА – прим. редакції) ведуть не лише приховану агітацію, а й організували збори, на яких закликали власників розірвати договори з «Бабинським» на користь «Кельменці АГРО», тобто ведуть роботу скеровану на розвал господарства, адресували головам райдержадміністрації та районної ради. Відтак аналогічного листа, із інформацією про викрадення в період передачі справ від одного керівника до іншого реєстраційних документів та проханням до вияснення міліцією усіх обставин не реєструвати пайовиків «Бабинського» за іншим орендарем, скерували начальнику регіональної філії Центру Державного земельного кадастру (ЦДЗК) Т. Г. Гуцуляку.

 ДОКУМЕНТИ, представлені на виїзному засіданні обласного антирейдерського штабу в середині вересня нинішнього року, засвідчують невисоку результативність тих скарг. Обгрунтовуючи правомірність своїх претензій, керівники «Кельменці АГРО» подали список власників 65 пайових часток (площею 56,7 гектара), що значаться в реєстрі їхнього товариства, однак обробляє їх «Бабинське». Як випливало із документа, реєстрація відбувалася після 13 вересня 2010 року. Тобто після того, як Бодянчук із Баранчуком писали в ЦДЗК прохального листа, аби у зв»язку з крадіжкою документів, де є база даних, яку можна використовувати в нечесних цілях, призупинити реєстраційні дії…

З 2013 року ЦДЗК не діє, отож, спитати чому так сталося ні з кого, а теперішній керівник «Кельменці АГРО» Іван Равлюк чогось особливого в цім не бачить. Мовляв, зареєстрували вони договори на ті частки, які «Бабинський» «через нестачу коштів належним чином до кінця не узаконив». У свою чергу директор «Бабинського» Баранчук показує завірені печаткою Чернівецької філії ДЦЗК на їхню користь документи, де прізвища тих, на чиї пайові частки претендують «Кельменці АГРО», таки значаться. А також десятки листів-заяв з підписами власників, чию землю «Бабинський» тривалий час обробляє, -- із запевненями, що перебувають у договірних відносинах саме з цим кооперативом. Дехто й зазначає, що ніяких рухів, аби перейти до іншого орендаря, з їхнього боку не було. Тобто мова може йти про службову підробку.

-- Навіть якби така згода (чи напівзгода), усна чи письмова й була, то перед тим, як вступити у відносини з іншим орендарем, власник землі мав розірвати договір із попереднім. Такої процедури в жодному випадку не було, зауважує Баранчук.

Чому кельменецька міліція та поліція, які більше семи років розслідують цю справу, не можуть дати відповіді на запитання на чийому боці правда та чому інертно-безсилими виявляються органи влади й різні землевпорядні організації -- то вже питання до них. Але за останніх 5 років реєстратори земельних паїв змінювалися тричі, дані реєстру надходять із запізненням. Це також породжує стихійну, а чи запрограмовану(!) вакханалію, сприяє подвійній реєстрації.

НА ЗАСІДАННІ обласного штабу з протидії самовільному захопленню землі та на місцевому сайті «Кельменці.info», де висвітлювався його хід, з певними натяками йшлося про недопустимість рейдерства, випадків коли хтось обробляє не йому приналежну землю і т. д.. Баранчук із докорами на цю тему в свій бік категорично не згідний. Який, каже, із нього рейдер, якщо першим, і навіть не він, а ще його попередники, обробляли те поле. Він же на масив, що був у чиємусь обробітку, не заходив. Нікого не під»юджує, не заманює вищими ніж у сусіда дивідендами, і не користає з чиїхось тимчасових проблем. Одне слово, на володіння інших не зазіхає…

Тимчасом частина грушівських пайовиків із конфліктної ситуації користає. Приймають плату за користування земельним наділом як від одних, так і від інших. «Кельменці АГРО» розраховується, бо вони «в нього у реєстрі», «Бабинський» винагороджує, бо, окрім реєстрації, збирає врожай з тієї землі. Правда, дехто від подвійної вигоди таки відмовляється, а Юрій Кушнір навіть влип із цього приводу в халепу. На підставі того, стверджує чоловік, що ТОВ «Кельменці АГРО» відзвітувало у відповідні органи про видачу йому пайової винагороди, управління соцзахисту відмовило в нарахуванні субсидії. Щоб отримувати її, довелося йти в міліцію і доводити: нічого від названого товариства не брав!

…На засіданні антирейдерського штабу, про яке йшлося, сторонам конфлікту запропонували звернутися до комісії з розгляду скарг Міністерства юстиції із пропозицією скасування подвійної реєстрації договорів оренди. Керівник ТОВ «Кельменці АГРО» Іван Равлюк під час нашого спілкування ймовірність такого дублювання заперечував. Та на столі в мене претензійний список товариства, де під номерами 2 і 49 прізвище «Рошка Лариса Павлівна». Договори на дві ділянки між нею й «Кельменці АГРО», за інформацією товариства, зареєстровані 13 і 14 вересня 2010. А поруч із цим документом лежить надана «Бабинським», завірена круглою печаткою Центру Держкомзему, копія реєстраційної картки на це ж прізвище, де засвідчено: реєстрація на користь їхнього кооперативу відбулась 30 вересня 2008, тобто майже на два роки раніше. Строк дії договору – п»ять років. Сюди ж додано Акт прийому-передачі СГК «Бабинський» землі, сам орендний договір та кілька розписок, скріплених підписом Рошки. В них йдеться, що земельні «ділянки, кожна площею 0,87 га (державні акти №191739 та 191736), у 2008 році добровільно передані і знаходяться в оренді СГК «Бабинський». Всі інші документи, що заперечують це, заявниця просить «вважати недійсними, а спроби третіх осіб на їх підставі вилучити ділянку з оренди «Бабинського» розглядати як намагання незаконно заволодіти майном на основі фіктивних документів». Звучить круто, та в розмові зі мною Лариса Павлівна підтвердила написане, тож представлені документи точно не є підробкою.

Таких відмовних розписок від пайовиків, яких «Кельменці АГРО» зараховує чи й зареєструвало як своїх і які співробітничати з ним не бажають, більше сорока. Як і кадастрових планів та реєстраційних карток у їхніх справах, де печаткою земельного відомства завірено, що наділи орендує таки «Бабинський».

Сподіваємось, крапку в конфліктній тяганині буде таки поставлено, хоча, якщо вести мову про Мінюст, то там, зрозуміло, матимуть справу з документами і навряд чи даватимуть відповідь на запитання хто, яким чином договори укладав та реєстрував, яким шляхом йшов до мети… Це ліпше всіх знають жителі Грушівців. Кожен із яких сам визначає з ким йому бути.

--Кількість тих, чия земля стала предметом розбірок, поступово скорочується. Дванадцять пайовиків із претензійного списку «Кельменці АГРО» від нас уже відійшло. Подали заяви, що хочуть обробляти землю самостійно, і керівництво «Бабинського» ніскільки цьому не перешкоджало. Ще п»ять чоловік із того списку узагалі не є нашими пайовиками, тож із легкою душею віддаємо їх конкурентам,-- з гумором коментує ситуацію працівниця бухгалтерії СГК Валентина Юзькова. – Але подив викликає, що нинішнього року «Кельменці АГРО» знову провело перереєстрацію «спірних пайовиків», хоч термін дії договорів із ними закінчується 2020 року. Правда, в списку тому вже не 65 прізвищ, а наполовину менше…

ПАЙОВИЙ конфлікт у Грушівцях набуває нових відтінків у зв»язку з перспективою відміни в країні мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. Фермери, орендарі середньої руки б»ють з цього приводу тривогу. Непокояться, що вклавши гроші в придбання техніки, понісши інші затрати, будуть неконкурентними в боротьбі за гектар із агрохолдингами. І хоча урядовим законопроектом продавати останнім землю, як і особам з громадянством інших країн, нібито заборонено, особливої віри в те, що закон не можна буде обійти, нема. Щоденна дійсність дає, на жаль, підстави сумніватися.

У обробітку СГК «Бабинський» приблизно тисяча гектарів орендованої землі, «Кельменці АГРО», хазяйнуючи на землях Кельменецького й Хотинського районів, має вдвічі більше. До гігантів агробізнесу ні одних, ні інших, начебто, не зарахуєш. Але всюдисущий Інтернет, яким і в звичайному бессарабському селі нікого не здивуєш, таки доніс до сельчан інформацію, що «Кельменці АГРО» входять до одного з найбільших у країні, зареєстрованого у столиці агрохолдингу «Лани АГРО». Кінцевим бенефіціарним власником якого є американська фірма ЕНСІЕЙЧ ЕДВАЙДОРС ІНК та громадянин США Джордж Рор і австріяк Моріс Табасінк. Капосний Інтернет поширив навіть інформацію під заголовком «Американський мільярдер Джордж Рор обманом скуповує землю в українських фермерів»… Про що у ній – здогадайтесь!

Продавати землю іноземцям, звісно, не можна, але не секрет, що шанс наблизитись до неї, а в майбутньому стати власником, більший у того, хто її обробляє. Певне, тому й запекла боротьба за оренду точиться. Навіть якщо наділ й не обробляєш, але платиш власнику дивіденд, зазнаючи при цім збитків. Їх, ймовірно, твій покровитель компенсує. Та іще щось додатково із доларовихбагатств, яких у звичайних орендарів нема, накине?

--«Таїна» підкилимної боротьби за землю у тому, що «дочірним структурам» за додатково залучені паї платять гроші,-- ділиться почерпнутою з інтернетних мереж інформацією Баранчук. – Схему розробляють за принципом шахівниці. Претендент на паї добивається, аби йому дісталися ділянки в різних місцях масиву. До них доведеться прокладати дороги, що забиратиме площі, створюватиме неабиякі проблеми для основного користувача. Мета -- досягти того, щоб через неефективність такого газдування він сам відмовився від поля…

…На фоні усієї цієї, підкріпленої кельменецько-грушівськими реаліями, нерозберихи, що розтліває власників паїв, вносить неабияку нервозність у святу та нелегку справу обробітку землі, у мене й самого закрадається думка про передчасність введення ринку землі. Хоча те, що прихований ринок сільгоспугідь таки існує – також не краща особливість українських реалій.

                                    Михайло ТОКАРЮК.

           Кельменецький район.

(Газета “Буковина», №46 від 10.11.2017 р.)

1


КОМЕНТАРІ (7)

То що Ганжелюк, який замутив усю цю нечисть, тепер при офіційній владі у Кельменцях, І офіційно кришує нечисті й фальшиві дії "Кельменці Агро"? Хорош у Кельменцях влада -- приїхали...

avatar

Антон

29 листопада 2017 09:42

Таке агроформування, як ТОВ "Кельменці Агро" - це є офшорна компанія, яка входить в холдинг NCH вони завойовують землі не чесним шляхом (підроблення документів, рейдерське захоплення діючих агропідприємств). Стосовно Ганжелюка В. І. то в нього немає виходу, щоб не кришувати ці не законні дії, він залучав землі під Кельменці Агро і це було не безкоштовно, всі це знають. А Ваня Равлюк сам не розуміє куди Він влізає, в яку грязюку....

avatar

Вася К

01 грудня 2017 09:06

Люди!!!! Не будьте байдужі, долучайтася до обговорення даної теми! Чому на наших землях мають працювати офшорні компанії, бандити, рейдери, ЧОМУ??? Якщо ми не взмозі обробляти свою замлю самостійно, то віддаймо її в оренду тим кого знаємо. Тут хоча б якісь гарантії, що наша земля не перейде у власність тим чи іншим бандюганам в законі!!!

avatar

Вася К

01 грудня 2017 09:18

Не  захищайте Равлюка він разом з ГАнжелюком ходив попід хати обманював людей ,за що отримував від американського  папи гроші ,коли почули смак грошей почали надувати віртуальні гектари і приписували на свої банківські рахунки площі,думали що той американець ДЖордж РОР дурний. 2017 р приїхала ревізія і питання де гроші які виділялися на не існуючі гектари ,що їм збідненим робити.  СИДИТЬ ВАНЯ І ВАСЯ І ПЛАЧУТЬ  КОГО ТРЕТЬОГО ВИННИМ ЗРОБИТИ

avatar

Житель с грушівці

01 грудня 2017 19:55

Така у нас Українців ментальнісь: дають бери, б'ють втікай (але не у всіх). Їх засипали грошима, вони ці гроші брали. А тепер прийшов час відповідати, то вони розказують що наних напав рейдер. Я щось дуже сумніваюсь, що фермер по сусідству може бути таким наглим рейдером...Моя Вам порада! Брати за руку Равлюка разом з його безпосереднім керівником і іти до кожного спірного пайщика і нехай людина скаже кому віддала землю!!!

А де пропало Власов В. М.???

avatar

Вася К

02 грудня 2017 10:28

Пора цих козлів кудись потрутити, І першим взяти за жабри Ганжелюка, яко родоначальника усяких паскудств.

avatar

Олена

04 грудня 2017 13:15

Фінал конфлікту та бездії кельменецької влади, де місячна зарплата прокурора, кажуть, 100 тис. грн, такий: під час конфлікту з німецьким орендарем, який загнав на масив озимини техніку і переорював розкішні сходи, Баранчуку стало недобре і в результаті повторного інфаркту газди не стало. Світла йому пам"ять. Цієї суботи - поминки: 40 днів... Сумують рідня, односельчани, 8 - річна доня Настя.

avatar

міхал

16 квітня 2019 08:37