Під виглядом оптимізації на Буковині продовжать закривати школи і класи

Під виглядом оптимізації на Буковині продовжать закривати школи і класи

01.07.2015, 16:53

Питання оптимізації мережі закладів освіти, вжиття заходів з енергозбереження, результати зовнішнього незалежного оцінювання учнів загальноосвітніх навчальних закладів з української мови обговорено на нараді, яку днями провів перший заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Куліш з головами районних державних адміністрацій, районних рад, Чернівецьким та Новодністровським міськими головами, керівниками органів управління освітою.

Як наголосила директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Оксана Палійчук, оптимізація – це, в першу чергу, надання освітянській мережі найбільш сприятливих співвідношень. «Вчитель який працює у класі з трьома учнями, і вчитель, у класі якого навчається 43 учні, отримують однакову зарплату. На малочисельні школи витрачається левова частка з освітньої субвенції», – зауважила очільник профільного управління. Водночас зазначено, що основними шляхами оптимізації мають стати: ліквідація закладу, реорганізація закладу (злиття, приєднання, поділ, перетворення (зниження ступеня), оптимізація мережі класів.

Також Оксана Палійчук прокоментувала результати зовнішнього незалежного оцінювання учнів загальноосвітніх навчальних закладів з української мови. Зокрема, зауважено, що моніторинг рівнів навчальних досягнень з української мови за результатами державної підсумкової атестації засвідчив, що по області 37,6% випускників володіють початковим рівнем знань, в той час коли по Україні це лише 19%. Низьким є загальний середній бал результатів випускників ЗНЗ під час складання ДПА з української мови, який по області складає всього 4,8. Водночас, слід зауважити, що станом на 26 червня 9 випускників області склали ЗНО з різних предметів на 200 балів.

За результатами наради перший заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Куліш доручив проаналізувати мережу навчальних закладів з урахуванням фінансових витрат на утримання, фінансової спроможності бюджету та забезпечення якості надання освітніх послуг, провести громадське обговорення щодо якості надання освітніх послуг у розрізі кожної територіальної громади та внести корективи до карт оптимізації освітньої мережі. Вказано завершити роботу щодо оптимізації малочисельних загальноосвітніх навчальних закладів із можливим створенням на їх базі навчально-виховних комплексів. З метою забезпечення енергозбереження рекомендовано провести енергоаудит існуючих котелень закладів освіти та сформувати першочерговий перелік (дорожню карту) заміщення споживання природного газу альтернативними видами палива. Також доручено проаналізувати та розглянути результати державної підсумкової атестації з української мови, яка проходила у формі зовнішнього незалежного оцінювання, на засіданнях колегій райдержадміністрацій, управлінь/відділів освіти й прийняти відповідні управлінські рішення.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Заметьтте - Ликвидация, понижение степени и т.д.

Интересно эти ушлепки когда нибудь будут думать о развитии и созидании? Почему образованием в нашей стране руководят такие тупые чинуши. А, то что совещание по вопросам образования провел Кулиш это вообще прикол.

Когда уже вымрут эти динозавры? Ведь они ничего не могут делать с учетом требования времени, а работают по старой советской выучке. И, представьте, от них зависит образование наших детей. УЖАС.

avatar

Сергій

01 липня 2015 14:16