Під дубом-велетом на Хотинщині побували князь Данило Галицький, козаки Сагайдачного та Хмельницького, воєначальники армії Брусилова, а  Василію Чапаєву вручали орден

Під дубом-велетом на Хотинщині побували князь Данило Галицький, козаки Сагайдачного та Хмельницького, воєначальники армії Брусилова, а Василію Чапаєву вручали орден

16.04.2019, 13:44

Припущень на цей рахунок безліч. Бо і в Шилівцях, і в Клішківцях, і в Малинцях, і в інших довколишніх селах Хотинщини з покоління в покоління переповідали, що саме під цим дубом не раз, вирушаючи в похід, таборувалися козаки-запорожці. Був із ними Богдан і чи саме він їх у бій водив, але дерево-велет справді віки пережило.

Ось що каже з цього приводу ветеран лісівничої галузі Хотинщини Іван Григорович Качан.

–       Моєму дереву дають якихось 575 років. Версія і не зовсім. Адже козаки-запоріжці мед-горілку пили під його розлогим віттям ще у 1640-1650 роках. Вже тоді він був у поважному віці. А тепер прикиньте, підрахуйте. На мою думку, цьому дубу сьогодні під тисячу, а може ще й більше років.

Вірю, погоджуюся з вами Іване Григоровичу. А чому кажете, що це начебто ваш дуб?

–       А тому, шановний Іване, що коли я свого часу працював тут лісничим, то жив на лісовому кордоні поруч з дубом-велетом. Знаєш, як я звик до нього? Наче до живої істоти. Мені завжди здавалося, що він завжди проводжав мене на роботу і так само зустрічав якимось особливим шумом у своєму верховітті. Чув якесь особливе його порипування. Мені здавалося, що воно лине із сивини віків. Знаєш, все це додавало снаги в житті, в роботі та відпочинку коло нього. Та ще й тоді, коли ковтну чистої, мов сльоза джерелиці. Вже давно відпочиваю по трудах. Але принагідно, хоча нині проживаю в Хотині, обов’язково навідаю старого друга на лісовому кордоні у Шилівцях. Погомонимо, помовчимо і знаєш, стає так на душі, немов знов на світ Божий народився. А втім, що під його крислатим віттям в силу обставин побували історичні знаменитості, можеш не сумніватися. Достеменно відомо, що під цим деревом побували воєначальники армії Брусилова, князь Данило Галицький, і саме тут Василію Чапаєву вручали третій орден найвищої солдатської слави. Люди знають і не помиляються, передаючи віхи історії з роду в рід. І раджу про наш славний дух уповідай повсякчас і, головне, правдиво.

–       Що маєте на увазі?

–       Якось одна газета, здається, «Сільські вісті», повідала, що наш дуб-велет сягає в діаметрі …10 метрів. Фантазія. Любити треба, але в жодному разі не перебільшувати.

Наостанок зачерпнули джерелиці і за ковтком-другим здалося, що ось-ось винирнуть знаменитості історії, в тому числі і козаки-запорожці, котрі мед-горілку пили під його високим аж під самі хмари віттям.

Іван Агатій

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дуб, який росте на Хотинщині, увійшов до реєстру Стародавні дерева України

1