Під чернівецькою ратушею знову неспокійно: політики страхають владу акціями непокори всієї 'Калинки' та міста загалом

Під чернівецькою ратушею знову неспокійно: політики страхають владу акціями непокори всієї "Калинки" та міста загалом

15.08.2013, 20:55

Підприємці 5 сектору Калинівського ринку у четвер, 15 серпня, знову пікетують Чернівецьку міську раду. "О 14 годині знову прийдемо до приміщення ратуші, будемо пікетувати. У вівторок наші переговори з чиновниками нічим не закінчилися. Тож ми знову нагадаємо про себе та наші невирішені проблеми. Якщо не буде жодних зрушень, нас знову не почують і відмовляться нас розуміти, ми будемо вдаватися до більш радикальних заходів", - сказали підприємці.

Про свій пікет люди вже повідомили владні органи. Також чернівчани несуть чиновникам звернення, у якому виклали свою позицію.

Нагадаємо, конфлікт підприємців 5 сектору з адміністрацією Калинівського ринку та владою міста виник кілька місяців тому. Керівники підприємства запланували реконструкцію сектору, не врахувавши інтереси підприємців, що є порушенням закону.

Загострилося непорозуміння між сторонами, коли адміністрація ринку почала вивозити торговельні прилавки, яке належить підприємству, на аукціон. Натомість підприємців іншим торговим місцем не забезпечили. Відтак, торговці залишилися без прилавків і нині змушені торгувати просто неба.

Щоб інші підприємці не залишилися без робочих місць, люди продовжують цілодобово чергувати на секторі.

Джерело: molbuk.ua

Єдине рішення, яке на черговому засіданні 13 серпня 2013 року ухвалив виконком Чернівецької міськради – зелене світло непрогнозованій реконструкції 5 сектора комунального підприємства "Калинівський ринок". Непрозора гра в реконструкцію, яку впродовж останніх років проводить міська влада руками адміністрації ринку, знищила будь-яку довіру до тих обіцянок, якими розкидаються на всі боки директор "Калинки" Сербінчук та секретар міськради Михайлішин. Про це 15 серпня 2013 року заявив голова Чернівецької обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода", депутат Чернівецької облради Віталій Мельничук.

Як розповів Віталій Мельничук, на вимушеній (!) зустрічі з підприємцями у понеділок Сербінчук упродовж кількох хвилин свого монологу зумів увіпхнути на місце демонтованих прилавків підприємців і стоянку, і вигрібну яму, і знову ті ж прилавки, і контейнери, і магазини, що є очевидно взаємовиключним: "На виконкомі ж він знову вказував на запропонований, але не погоджений належним чином із підприємцями проєкт, реалізація якого за мільйон сто тисяч гривень нібито здійснить революційні зміни в 5-му торговому секторі ринку та за деякий час повернеться торгівцям таким собі "базарним раєм".

У зв'язку з невизначеністю статусу Калинівського ринку депутат міськради від ВО "Свобода" Олена Калмикова звернулася із запитанням до керівника комунального підприємства МТК "Калинівський ринок" та секретаря міськради: "Яким чином можна оперувати поняттями реконструкції та перепланування, коли не має генерального плану ринку, та на підставі яких відносин із міською радою функціонує МТК "Калинівський ринок"?". "Здійснювати орендні відносини необхідно в передбачений законом спосіб, а чітко прописаних та прозорих взаємин між ринком та міськрадою, які забезпечують унормовані орендні та суборендні стосунки, нема. На жаль, жодних відповідей по суті запитання не прозвучало ні від Сербінчука, ні від Михайлішина", – констатувала свободівка.

Прикметно, що на запитання Віталія Мельничука щодо поданого депутатського звернення про свавільні методи, які застосовує адміністрація щодо підприємців, жодних відповідей від Сербінчука та Михайлішина також не прозвучало.

"Натомість, проігнорувавши заклики до діалогу з підприємцями та спільного ухвалення компромісного рішення щодо 5-го сектора, Михайлішин поставив на голосування питання проведення непрозорої реконструкції, яка реально може загрожувати підприємцям втратою робочих місць. Присутні члени виконкому голосують за цю пропозицію. Далі підприємці, які були присутні на засіданні виконкому, поцікавилися, що буде з їхніми робочими місцями після цього рішення і почули від секретаря міськради, що територію 5-го сектора від контейнерів очистять, а впродовж невизначеного часу будуть проводити будівельні роботи. Зважаючи на загрозу втрати засобів для існування, підприємці, які пікетували приміщення міськради, зайшли в Ратушу та зайняти залу, де засідав виконком. Після цього було оголошено перерву в роботі виконкому. Годинна перерва, яку оголосив Михайлішин, минула, але робота виконкому не відновилася", – зазначив Віталій Мельничук.

Зважаючи на цю ситуацію, підприємці зі своїми вимогами пішли в кабінет в. о. міського голови та одночасно – секретаря міськради Михайлішина. Але спілкування з ним упродовж тривалого часу не дало конструктивну – вимоги відновити роботу виконкому та скасувати провокативне рішення не мали результату.

"Надалі підприємці мають намір інформувати своїх колег про події 13 серпня та про те, що доля 5 сектора у разі втілення "наполеонівських" планів Михайлішина-Сербінчука може спіткати инші сектори ринку, як це передбачають плани адміністрації та міської влади. За деякий час підприємці инших секторів також можуть відчути "пакращєння" умов праці. Вочевидь, якщо й далі міська влада та адміністрація ринку не повернуться до діалогу з підприємцями – вони можуть отримати протест не лише 5 сектора, але й громадську непокору всієї "Калинки" та загалом Чернівців", – заявив Віталій Мельничук.

1