Під час короткотривалої бійки під церквою двоє прихожан отримали тілесні ушкодження та були доставлені до лікарні

Під час короткотривалої бійки під церквою двоє прихожан отримали тілесні ушкодження та були доставлені до лікарні

05.05.2020, 15:40

Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом інциденту між релігійними громадами на Заставнівщині.

 Поліцейські з'ясували, що приблизно о 22 годині на території храму в селі Задубрівка виник конфлікт між представниками двох релігійних громад, який переріс у короткотривалу бійку. Під час інциденту двоє прихожан отримали тілесні ушкодження та були доставлені до лікарні. Після надання першої медичної допомоги медики відпустили потерпілих додому.

Правоохоронці встановили осіб, причетних до протиправних дій. Поліцейські склали на них протоколи за статтею 173 (Дрібне хуліганство) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Також слідчі внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками частини 2 статті 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України. Наразі проводиться досудове розслідування.

Співробітники роти поліції особливого призначення та Заставнівського відділення поліції продовжують цілодобово охороняти культову споруду та забезпечують правопорядок. Поліцейські проводять з вірянами профілактичну роботу щодо недопущення протистоянь на релігійному ґрунті.

 Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області
 
Подробиці інциденту повідомив ієрей Віталій Дуров в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Зараз триває слідство, тому ми не можемо розкрити всі дані про тих людей. Можу вам розповісти, що саме сталося, і наскільки це було по-християнськи", - зазначив він.

За його словами, храм Архістратига Божого Михаїла вже більше року піддається нападам християн ПЦУ. На момент нападу на території знаходилося близько 10 чоловіків і жінок.

"Віряни УПЦ вже більше року там чергують цілодобово. Вчора помер настоятель цього храму. Противники вирішили скористатися цим шансом і, незважаючи на моральні цінності, близько 22:00 зібралися в кілька груп і почали спецоперацію – одночасно одна група спиляла дерево в село Задубрівка, перегородивши, таким чином, дорогу, інші люди зробили так, що у всьому селі пропало електрику, в тому числі і в церкві. У них була з собою болгарка, генератор, ломики. Вони зрізали замки та увірвалися на подвір'я церкви. Їх було близько 40 осіб у балаклаві. Там ми помітили деяких журналістів. Вони почали відбивати людей біля церкви і спробували спиляти болгаркою замки в церкві", - розповів ієрей.

 Він зазначив, що до місця події вчасно прибули поліцейські і "втрутився сам Бог – у них то болгарка зламалася, то трактор заглох".

"Трьох людей доставили в лікарню. Один з них у важкому стані – вночі він переніс операцію на оці. Найголовніше, так званий священик ПЦУ власноруч перекривав інший під'їзд до села, не пропускаючи навіть швидку", зазначив отець Віталій.

"Ці люди, які називають себе християнами, вони банально хочуть відібрати храм, який після незаконної перереєстрації ще в 2019-му тодішнім в.о. голови Чернівецької ОДА паном Павлюком людей, які назвали себе християнами. У той же час люди, які постійно ходили до церкви, наводили там порядок стали ніким і нічим. Опоненти хочуть просто відібрати храм і не факт, що вони будуть там молитися. Їм просто потрібно, щоб не молилися ми", - резюмував ієрей.

1