Під час карантину українці продукують більше сміття

Під час карантину українці продукують більше сміття

03.04.2020, 09:44

У Міністерстві розвитку громад та територій України  під головуванням заступника Міністра Валентини Москаленко відбувся селектор з областями щодо діяльності підприємств житлово-комунального господарства під час карантинних заходів.

Головними темами розмови стали падіння рівня розрахунків за спожиті комунальні послуги, відшкодування витрат  через збільшення обсягів дезінфекції  будівель та об’єктів благоустрою, та вивозу твердих побутових відходів.

Заступник Міністра повідомила, що "За інформацією перевізників вони працюють в штатному режимі, але в більшості регіонів люди природньо почали продукувати більше сміття. Перевізники змушені змінювати графік і нести додаткові фінансові витрати», –  повідомила Валентина Москаленко.

За словами директора Департаменту економіки систем життєзабезпечення Наталії Хоцянівської, наразі критичної ситуації із розрахунками населення, принаймні за лютий, не спостерігається. Станом на 1 березня 2020 року рівень розрахунків населення за спожиті послуги дещо покращився.

«Рівень розрахунків за теплову енергію збільшився на 13 відсоткових пунктів. Якщо на відповідний період 2019 року він становив 67%, то цього року він складає 81%», – зазначила вона.

Також Наталія Хоцянівська повідомила, що Мінрегіон проаналізував частину сплати домогосподарствами у березні за спожиту послугу підприємствам водопровідно-каналізаційного господарства.

 «Ситуація не надто погана. Середній рівень розрахунку по Україні становить 84,1%. Найвищий показник у місті Одеса, де споживачі розрахувались на рівні 89%. Щодо тих підприємств, де показники «просіли» – закликаю керівників пожвавити агітаційну роботу серед населення, оскільки для водопровідно-каналізаційного господарства нинішня ситуація – це виклик», – зазначила вона.

Світлина від Сергія Обшанського.

Днями, нагадаємо, начальник Управління по контролю за благоустроєм міста Чернівецької міської ради Сергій Обшанський повідомив, що "організація роботи департаментом ЖКГ з ліквідації стихійних смітників, організація робіт з прибирання прилоткової частини доріг та тротуарів на території міста Чернівців - є незадовільною!"

Міністерство розвитку громад та територій України звертає увагу громадян на особливості поводження з побутовими відходами в період карантину.

Можливості комунальних служб, які займаються збором, сортуванням та утилізацією відходів, значно зменшилися у порівнянні зі звичайним часом. Таким чином, зараз кожне домогосподарство зобов’язано долучитися до практики зменшення та мінімізації відходів!

Першим пріоритетом в системі управління відходами  є запобігання їх утворенню.

Це будь-які заходи, спрямовані на мінімізацію кількості відходів, які генерують домогосподарства: не користуватися одноразовим посудом, замінити пластикові пакети на сумки багаторазового використання тощо. Зокрема, рекомендується зменшувати обсяг відходів у відрі або пакеті: ущільнювати, стискати та спресовувати його.

Другий пріоритет – підготовка до повторного використання: перевірка, чистка та ремонт речей, в результаті чого вони стають придатними до повторного використання без перероблення.

Непотрібний одяг, взуття та побутову техніку можна віддати на благодійність. Список організацій, які займаються прийомом бувших у вжитку речей в містах України можна знайти в мережі Інтернет.

Третій пріоритет – це роздільне збирання побутових  відходів.  Громадянам необхідно роздільно збирати побутові відходи вдома та розділяти їх на різні компоненти. Це може бути: скло, папір, пластик, органічні відходи, побутовий металобрухт, текстиль, дерево, небезпечні відходи у складі побутових відходів.

Головний принцип роздільного збору відходів: мити + стискати + стежити за маркуванням.

Після закінчення карантину пластик, папір та склотару можна буде здати у пункти прийому вторинної сировини та отримати гроші.

З органічних відходів можна виробляти компост і отримувати екологічні добрива для поліпшення якості ґрунтів.

Для довідки. В середньому показник утворення відходів в Україні становить 250-300 кілограмів на рік на людину. За статистикою, в минулому році утворилось майже 53 млн. кубічних метрів побутових відходів, або понад 10 млн тонн, які були захоронені на 6 тисячах сміттєзвалищ і полігонів.

Під час карантину ці прості правила набувають особливого значення. Розумне поводження з побутовими відходами є свідомим вибором кожного!

1