П’ятеро чернівчан організували пересувну лабораторію з виготовлення амфетаміну

П’ятеро чернівчан організували пересувну лабораторію з виготовлення амфетаміну

15.02.2019, 17:26

Співробітники Служби безпеки України спільно з Нацполіцією під процесуальним керівництвом прокуратури викрили у Чернівецькій області діяльність організованого угруповання, яке спеціалізувалося на виготовленні та збуті великих партій наркотиків.

Оперативники спецслужби встановили, що п’ятеро чернівчан віком від 24 до 43 років організували пересувну лабораторію з виготовлення амфетаміну. Для конспірації наркоділки винаймали різні мікроавтобуси та постійно змінювали місце «роботи». В орендованому транспорті вони «монтували» обладнання для виготовлення психотропів. Наркотики зловмисники реалізовували через розгалужену мережу дилерів.

За інформацією спецслужби середньомісячний обсяг «виробництва» становив приблизно п’ять кілограмів амфетаміну. Об’єм вилученої речовини еквівалентний 5 тисячам доз, вартість яких за цінами «чорного ринку» становить близько півмільйона гривень.

У межах відкритого кримінального провадження за ч. 3 ст. 307 Кримінального кодексу України правоохоронці затримали організатора нарколабораторії в одному з райцентрів Чернівецької області. Організатора злочинної групи поміщено до ізолятору тимчасового тримання. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Оперативники ГУНП спільно з бійцями спецпідрозділу «КОРД» затримали злочинну групу одразу після виготовлення партії психотропної речовини. Під час обшуків крім обладнання вилучено чотири літри психотропу у рідкому стані, що в перерахунку становить близько 1-го кілограму сухого амфетаміну. Під час санкціонованих слідчих дій співробітники СБУ виявили за місцями проживання та тимчасового перебування ділків близько семи літрів амфетаміну в рідкому вигляді та обладнання для виготовлення наркотиків. Вартість вилученого наркотику на «чорному ринку» становить майже півмільйона гривень.

Тривають слідчі дії. За фактом діяльності нарколабораторії триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, відкритому за частиною 3 статті 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) та частиною 3 статті 313 (викрадення, привласнення, вимагання обладнання, призначеного для виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, чи заволодіння ним шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем та інші незаконні дії з таким обладнанням) Кримінального кодексу України. Санкціями статей передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Прес-служба УСБУ в Чернівецькій області

Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області

1