П’ять кроків Уряду до сучасної системи охорони здоров'я

П’ять кроків Уряду до сучасної системи охорони здоров'я

14.02.2019, 16:13

Кваліфікована і якісна медична допомога, доступна кожному громадянину – основна мета масштабних трансформацій, які відбуваються нині у вітчизняній системі охорони здоров’я. Стартувавши з первинної ланки меддопомоги, яку надають сімейні лікарі, терапевти, педіатри, у 2019 році на галузь чекають наступні докорінні зміни, які вплинуть на тих, кого лікують, та тих, хто лікує. Кінцевим підсумком реформування стане розбудова у країні сучасної системи охорони здоров'я на рівні кращих європейських зразків. 

 «Система охорони здоров’я в Україні десятиліттями недофінансовувалася та не змінювалася. Нам ще працювати й працювати, щоб відродити українську медицину. Ми вже зробили перші кроки. Попереду ще багато роботи, - розповів про заплановане прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. - Я не обіцяю дива всім та одразу. Так не буває. Але я впевнений, поступово ми зможемо зробити життя у нашій країні кращим».

 Пріоритети 2019 року  у сфері охорони здоров’я: кожен українець має вчасно отримувати кваліфіковану медичну допомогу, а медики - отримувати гідні зарплати. З цією метою фінансування потреб медичної галузі, порівняно з 2018 роком, збільшено на 15 млрд грн.  Зведений бюджет на охорону здоров’я у 2019-му році становить майже 132 млрд грн.        

Можливість вільно обрати сімейного лікаря, якому довіряєш, без жодних прив’язок до місця проживання чи «прописки», вже стала реальністю.  Від старту підписання декларацій з ліками первинної ланки в Чернівецькій області, станом на 16.01.2019 року свого лікаря вже обрали майже 64% мешканців. Ті, хто не встиг, зможуть це зробити цього року.

Понад півмільйона буковинців (в абсолютних числах 574 674 особи) підписали декларацію на обслуговування  з лікарями, які лікуватимуть всю родину, спостерігатимуть за дітьми змалечку, знатимуть наш спосіб життя, проводитимуть профілактичні огляди і розумітимуть,  як нас краще лікувати, а держава заплатила за кожного буковинця гроші медичному закладу, де цей лікар працює.  Гроші пішли за пацієнтами не тільки у містах, але й до сільських амбулаторій сімейної медицини.

Стимулом для лікарів краще працювати, надавати більш якісну медичну допомогу є гідна зарплата. Адже медичні працівники, в яких більше пацієнтів, отримують більший дохід.  «До прикладу, якщо до реформи нарахована зарплата лікаря становила 6,5 тис. грн., то зараз терапевт з оптимальною кількість пацієнтів має 17 тис. Тобто дохід зріс більше, ніж удвічі, - розповіла Інформаційному агентству А.С.С. Світлана Широкова, головний лікар НКП «Міська поліклініка №2» м. Чернівці. - Зросли зарплати і в медичних сестер. Вони теж залежать від кількості декларацій, підписаних лікарем цієї медичної сестри. Так, у терапевта з оптимальною кількістю декларацій, медсестрі в місяць нараховують близько 10 тис. грн. При тому, що раніше її зарплата була мінімальною – 3723 грн. У нашій медичній установі є 10 медиків первинки, які вже підписали близько 1900 декларацій. Звісно, це гарний показник, адже він свідчить про те, що лікарю довіряють».

Кореспондентка molbuk.ua знайшла сімейного лікаря з найвищою зарплатою в області - це Марія Мудрик, яка працює у Сокирянському центрі первинної медико-санітарної допомоги. Марія Григорівна – одна з лікарів, які найраніше уклали декларації з необхідною кількість пацієнтів. Майже дві тисячі пацієнтів вона набрала ще у червні минулого року. Після реформи Марія Мудрик має 22,5 тисячі гривень щомісяця. Після сплати податків "на руки" вона отримує 18 тисяч гривень. "Більшу зарплату почала отримувати у вересні. Спочатку цифрам у зарплатній відомості не повірила. Але така зарплата – це вже гідні гроші для медика", - каже Марія Мудрик. 

Надзвичайно важливими для ефективного  лікування є якісна діагностика та доступність лікарських препаратів. З цією метою ще  2017 року запроваджено програму «Доступні ліки». Люди з хронічними захворюваннями отримують в аптеках безкоштовно або із невеликою доплатою понад 260 препаратів від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету 2 типу.  Для реалізації даної програми у 2018 році для Чернівецької області було скеровано понад 23 мільйони гривень, на цю суму загалом відшкодовано більше 331 тисячі рецептів.  З квітня 2019 року такі ліки виписуватимуть за електронним рецептом, а перелік розширять. Відтак отримати можна буде більше препаратів, в тому числі не тільки за місце проживання.

До програми безкоштовної діагностики, яка запрацює з 1-го липня 2019 року, увійдуть 54 медичні послуги: аналізи, інструментальні та ендоскопічні дослідження (разом з ендоскопічним оперуванням). Також УЗД, рентген, мамографію можна буде зробити безкоштовно. Єдиною умовою можливості безкоштовно пройти діагностику – направлення вашого лікаря. Це стосується понад 80% усіх досліджень. Пацієнт за направленням лікаря самостійно обиратиме заклад, до якого звернутись. Поліклініки, що приєднались до реформи, матимуть на дверях наліпку «Безкоштовна діагностика». Людина, яка  звернеться до обраного закладу, отримає там допомогу лікаря-спеціаліста (хірурга, офтальмолога, отоларинголога та ін.), пройде необхідні обстеження.

На модернізацію диспетчерських служб «швидкої допомоги» у 2019 році виділено 1 млрд грн. Будуть придбані нові «швидкі» з сучасним обладнанням, бригади екстреної допомоги пройдуть додаткове навчання та отримуватимуть вищі зарплати. Реформа екстреної допомоги вкрай потрібна, щоб кожна людина була впевнена: її виклик буде прийнято без затримок, а машина виїде і прибуде вчасно.

Розвиток сучасної спеціалізованої медицини забезпечить громадян висококваліфікованою допомогою у закладах, оснащених сучасним медичним обладнанням. Торік у Чернівцях відкрили відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії КМУ "Чернівецький обласний клінічний кардіологічний центр", де встановлений ангіограф. Це відбулось в рамках урядової програми “Рятуємо серця України”, відповідно до якої Кабінет Міністрів та МОЗ України спільними зусиллями розвивають регіональні реперфузійні центри. Репрефузійний центр працює у режимі 24/7/365. З моменту введення в експлуатацію ангіографа у кардіоцентрі Чернеівецької області, зокрема з 24 вересня 2018 року, проведено 402 інтервенційних втручання: 101 - ургентне стентування коронарних артерій при гострому інфаркті міокарда; 51 - встановлення штучних водіїв ритму; 68 -  планових стентувань коронарних артерій; 182 планових коронаровентрикулографії. За три роки буде відкрито 39 нових кардіоцентрів по всій країні. Кожна людина зможе отримати там допомогу цілодобово, а люди з гострим інфарктом міокарду – безкоштовне обстеження та стентування.

 Олександр ПОТАПЧУК

1