Петицію про відставку головного медика Чернівців підписали білоруси і бразильці - мерія заявляє про фальсифікацію

Петицію про відставку головного медика Чернівців підписали білоруси і бразильці - мерія заявляє про фальсифікацію

09.02.2016, 18:34

Чернівецька міська рада заявляє про стороннє втручання у роботу системи електронних петицій з фальсифікацією підписів і звернулася до правоохоронних органів. 

Про це на брифінгу розповіли представники ратуші. 

Зокрема йдеться про петицію про звільнення начальника міського управління охорони здоров’я Ігоря Незборецького, яка за два дні набрала необхідні для розгляду 252 голоси.

Як розповіли чиновники, петицію було зареєстровано 20 січня, але вона зібрала лише кілька підписів. Аж раптом за два дні 4-5 лютого з’явилися решта підписів. 

Петицію, згідно із затвердженим положенням, було передано на розгляд мера.
Петицію про відставку головного медика Чернівців підписали білоруси і бразильці - мерія заявляє про фальсифікацію

Однак відділ звернень почав отримувати листи від чернівчан із заявами про те, що їхні прізвище були використані під петицією без їхнього відома. Зокрема, було використано прізвища людей, які підписали іншу петицію на сайті міськради.

- Ми проаналізували підписи і прийшли до висновку, що дійних підписів — не більше 10, а решта сфальшовані, - розповів начальник відділу комп’ютерно-технічного забезпечення мерії Валерій Маніліч. - Наприклад, приходили по десятку підписів з електронних адрес, які відрізнялися одна від одної лише буквою чи цифрою. Також дивним є те, що петицію підписали — судячи з ІР — мешканці Білорусі та Бразилії. 

Виглядає, що йдеться про групу осіб, які створили десятки електронних скриньок саме для цих підписів.

Отож більшість підписів було скасовано, петиція залишається на сайті, збір підписів під нею продовжується.

Тим часом мер Олексій Каспрук звернувся до поліції, СБУ та прокуратури з листом про проведення розслідування факту зовнішнього втручання. Юридичне управління міської ради вважає, що випадок потрапляє під дію ч.1 ст.361 КК - "Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку, що призвело до витоку, втрати, підробки, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації або до порушення встановленого порядку її маршрутизації"

Санкції за цією статтею передбачають покарання від штрафу до позбавлення волі до трьох років.

Надалі міська рада планує ускладнити верифікацію при голосуванні за петиції - для цього доведеться вказувати номер однієї зі своїх банківських карток чи картки чернівчанина.

Джерело:  molbuk.ua

1