Перспективи спорудження в Чернівцях крематорію

Перспективи спорудження в Чернівцях крематорію

16.02.2012, 12:36

«Перспективи спорудження в Чернівцях крематорію розглядались, - підтвердив начальник управління ЖКГ Чернівецької ОДА Георгій Леонтій. - Однак досвід їх спорудження свідчить, що у зв’язку зі значними затратами на спорудження та утримання крематоріїв та колумбаріїв, їх функціонування можливе тільки в містах мільйонниках». Важливо також враховувати менталітет мешканців західного регіону, яким піддавати кремації тіло часто забороняє релігія. Хоча спалення мертвих тіл для слов'ян упродовж багатьох століть навпаки було нормою. Саме ця особливість їх поховальних обрядів довший час не дозволяла науковцям отримати череп слов'янина для антропологічного дослідження. «Спалювали покійників і на території сучасної Чернівецької області, - авторитетно засвідчує доктор історичних наук Сергій Пивоваров. - Наприклад, у селі Ревне археологи знайшли місце такої кремації VIII ст. н.е., яке так і назвали  "крематорій". І тільки після хрещення Русі у 988 р. на зміну вогню прийшло тління».

Як засвідчило телефонне опитування представників основних релігійних громад Буковини, ставлення до можливої кремації тіл покійників у них справді різне. Жодних релігійних застережень щодо цього не бачать в Українській греко-католицькій церкві  та обласному об'єднанні Євангельських Християн Баптистів. "Для справ Господа немає різниці – спалення чи природне тління", - запевнив митрофорний протопресвітер УГКЦ  отець Валерій Сиротюк. "Біблійної підстави, щоби заперечувати кремацію, ми з пасторами у Біблії не знайшли", - озвучив позицію своєї церкви голова обласного об'єднання ЄХБ Петро Петреску. Натомість в Українській православній церкві Московського патріархату та іудейській громаді таку можливість заперечують категорично. "Тіло – храм святого Духу - невід'ємна частина людської природи, - каже з цього приводу ректор Чернівецького православного богословського інституту, протоієрей Георгій Соб'ят. - Смерть - тільки тимчасове розділення тіла з душею. Під час другого пришестя, коли воскреснуть мертві,  воно їм буде повернуте. Тому православна церква визнає один природний шлях для мертвого тіла: з праху у прах". "Настане момент, коли Всевишній усіх воскресить, - пояснив головний рабин Чернівецького регіону Ноах Кофманський. – А той порошок, що залишаться після спалення – це ніщо. В Ізраїлі тіла померлих не можна навіть розтинати, не те, що спалювати". Не лише з релігійної, але й філософської точки зору  підійшов до проблеми кремації митрополит Чернівецький і Буковинський УПЦ КП Данило. На Вселенських соборах  першого тисячоліття після Христа питання це не розглядалося. Водночас очевидно, що знайти місце під людські поховання у містах-мільйонниках з кожним роком буде все складніше. Тому світська влада робить так, як їй зручніше. Але раз і назавжди по-церковному вирішити це питання можна лише на новому Вселенському соборі, - переконаний владика. Зняти цей гріх з совісті мирських людей можуть тільки єпископи церкви, на яких є дух святий. І справа мирян домогтися від церкви відповіді на це непросте запитання.

У сучасній Україні "цвинтарне питання" регулює закон «Про поховання та похоронну справу», в якому прописані державні стандарти, нормативні документи в галузі поховання, організація діяльності в цій галузі, вимоги до місць поховання та їхнього утримання тощо. Існують в цій справі і підзаконні акти, що її регулюють. Наприклад, "Порядок утримання кладовищ та інших місць поховань" затверджено наказом Держжитлокомунгоспу України. А те, що регулювати в нашій країні справді є що, засвідчують цифри. Смертність тут впевнено перевищує народжуваність. Тільки минулого, 2011 року, Чернівецькій області вдалося вирватися з цього сумного загальнонаціонального мартиролога. Вперше за багато останніх років в області торік народилося більше, ніж померло людей. Поки що лише на 89 осіб, але й це обнадіює. Особливо з огляду на те, що лише рік тому, у 2010-му, природне скорочення, коли померло значно більше буковинців, ніж народилося, становило 729 осіб.  Загалом за  12 місяців минулого року померло 11 тисяч 192 особи, у тому числі 96 нових громадян України  віком до 1 року, а побачили цей світ і залишилися на ньому 11 тисяч 281 малюків. В тому числі, у Чернівцях народилось 2 тисячі 624 малюків, а померло 2 тисячі 396 осіб. Тобто і тут тенденція позитивна. Щоправда, у Чернівцях і до цього людей більше народжувалося, ніж помирало.

Якби до цього та ще й тривалість життя українцям суттєво продовжити, тоді справді можна було б сподіватися, що у надавачів ритуальних послуг суттєво поменшає роботи. Проте станом на 1 січня 2012 року за тривалістю життя Україна в середньому відстає від країн Європейського союзу на десять з половиною років. Якщо ж порівнювати тривалість життя чоловіків європейських і українських, то українські чоловіки живуть на 13 з половиною років менше. Згідно з коефіцієнтом смертності Україна знаходиться на 18 місці серед країн світу. Тому, дбаючи про народжуваність, державі варто не забувати й про те, як побороти високі показники смертності та підвищити тривалість життя своїх громадян.

 Інакше міста мертвих дуже скоро зрівняються з містами живих.