Перший Президент України Леонід Кравчук у Чернівцях: «Переговори – це не капітуляція. Це нав’язування своєї позиції»

Перший Президент України Леонід Кравчук у Чернівцях: «Переговори – це не капітуляція. Це нав’язування своєї позиції»

15.03.2019, 08:04

Леонід Макарович Кравчук, перший Президент України часів Незалежності, під час інформаційно-просвітницького візиту до Чернівців відповів на запитання місцевих журналістів. Серед іншого, він і розповів про своє бачення можливих шляхів припинення війни на Сході України.

Леонід Кравчук висловив думку, що Мінський формат переговорів вичерпав себе. Водночас він переконаний, що «ніколи ніхто із західних країн не пошле своїх синів і дочок вмирати за Україну». І тому, «як би це не було прикро, ми маємо домовитись з агресором. Ніхто не зробить це за нас». Він категорично заперечив припущення, що домовленість з ворогом – це те саме, що капітуляція: «Домовленість – це не капітуляція. Хто сказав, що я сідаю з ним за стіл переговорів про капітуляцію говорити? Я сідаю нав’язати йому свою позицію! Ми разом формуємо порядок денний, і якщо мені те чи інше не підходить – я не продовжую перемовин!»

На пропозицію розповісти про власне покрокове бачення такого шляху, Президент сказав: «Мої кроки такі. Беремо по 5 авторитетних людей від Росії і України, не політиків. Хай вони сідають і випишуть дорожню карту. Далі ця дорожня карта розглядається міністерствами закордонних справ. І тільки коли настане якесь просвітлення, з’явиться шанс на порозуміння – тоді продовжуємо далі обговорення».

Оцінюючи загалом ситуацію в країні і усвідомлюючи всі проблеми, які несуть явища, в яких немає провини України (війна, анексія Криму тощо), Леонід Кравчук усе ж запитує: « Але що нам заважає боротися з корупцією? Війна? У такі періоди така боротьба подвоюється чи й потроюється. Дисципліна і порядок мають бути. Та коли в корупції бере участь найближче оточення президента – як можна ефективно боротися з корупцією? З нею тепер борються хіба що засоби масової інформації…»

Президент Кравчук констатував, що «влада не управляє країною. Країною управляють групи, які хочуть користі для себе особисто». Серед найімовірніших претендентів на пост Глави держави Кравчук послідовно підтримує Юлію Тимошенко. «Зеленський талановитий актор, він освічена людина, масштабна людина в тому секторі, де він має велику силу і досвід – а це мистецтво. Але не знаю його як державного управлінця. Якби хоч керівником якогось міста чи району», - сказав Леонід Макарович про Зеленського. Порошенкові він закидає на лише корумпованість його команди, а й те, що його система управління є скоріше «бізнесовою», ніж «державною»,  тому й результат відповідний.

«Якщо я підтримую Тимошенко – то це тому, що я вивчив її програму крок за кроком. Я готовий вести дискусію. Я знаю, що менеджера такого масштабу сьогодні в Україні не існує, я її знаю 22 роки, коли вона прийшла в парламент молодою дівчинкою. Знаю, що це економіст. І знаю, що Її в тюрму – а вона виходить і починає боротися. Зупинити Юлію Володимирівну неможливо».

1


КОМЕНТАРІ (2)

Леонід Макарович - перший Президент, людина- легенда. До думки таких людей треба прислухатися.

avatar

Мигай

15 березня 2019 22:33

ви вже домовились за ядерне розброєння, тепер договоріться з тими же за мир! І то що ви стали президентом це прояв майстерності массових фальсифікацій або дуже велика помилка для незалежної держави,адже з 90-х років ми з вами пішли кругами якщ порівняти нас з поляками то ті пішли в перед а ви повели за москалями дрімучими лісами!)))) ви сам по собі звичайний і недалекоглядний політик, якщо ще за вашого життя так все обернулось, то вже на вашому місці напевно сама "проста " людина не давала б жодних порад!

avatar

123

16 березня 2019 04:09