Перший етап Школи буковинської тайстри у Яворові

Перший етап Школи буковинської тайстри у Яворові

11.07.2019, 10:19

14 липня 2019 р. в Яворові - перший етап Школи буковинської тайстри

14 липня 2019 р.    розпочинається навчання в Школі  буковинської тайстри.

Культурно-мистецький проект Школа буковинської тайстри має за мету  відродження та популяризацію основних видів ткацтва, які застосовувалися  у виготовленні стародавніх буковинських тайстр ( невеликих вовняних торбин), для яких характерне використання традиційних народних орнаментів.

Навчання і виготовлення тканої тайстри  в Школі буковинської тайстри є важливим  імпульсом для відродження й розвитку народного ткацтва на Буковині. 

Після презентації проекту ШБТ та відбіркового конкурсу розпочинається перший  етап школи. Він відбуватиметься в селі Яворів Косівського району Івано-Франківської області  під керівництвом майстрів народного ткацтва Олени та Михайла Прокоп»юків.

   Восьмеро учениць вивчатимуть процес виготовлення натуральної нитки  з природної сировини – вовни карпатської вівці (сортування та миття вовни, вичісування, фарбування, прядіння), ознайомляться з ткацьким верстатом  - головним інструментом для виготовлення буковинської тайстри, навчаться снувати основу для ткання полотна тайстри та пояса (крайки або боярка).

   Всі навчальні дні  будуть доповнюватися краєзнавчими експедиціями, переглядами тематичних фільмів, відвідуванням етнографічного музею родини Олени та Михайла Прокоп»юків,  інтерактивним спілкуванням ( конкурсами, іграми). Заплановано творчий марафон та «Свято вмілої ткалі». Увесь навчально-пізнавальний процес буде супроводжуватися фотосесіями, фоторепортажами, відеозйомкою, креативним спілкуванням.  

Проект «Школа буковинської тайстри»  реалізує ГО «Вишиваний дивотвір» за підтримки Українського культурного Фонду. Партнер проекту -  Учбово-методичний центр культури Буковини.

Українськийкультурний фонд ? державнаустанова, створена 2017 року, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвиткові національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду згідно з чиним законодавством спрямовує та координує Міністерство культури України. Підтримку проектів Український культурний фонд здійснює на конкурсних засадах.

 

1