Чернівецький міський голова взяв участь у святкуванні 100-ліття Пласту на Буковині

Чернівецький міський голова взяв участь у святкуванні 100-ліття Пласту на Буковині

31.05.2014, 17:28

1 червня, до Дня захисту дітей та з нагоди святкування 100-ліття Пласту на Буковині пластуни організували свято для дітей у парку «Жовтневий». Пластове містечко відвідав Чернівецький міський голова Олексій Каспрук.

Перші пластові гуртки на Україні з’явилися у 1911 році. На Буковині ж перші юнаки та юначки склали Пластову Присягу у червні 1914 року.

Діти протягом дня могли відчути себе пластунами і взяти участь у таких заняттях, якими займаються пластуни. Зокрема можна було позмагатися у велоперегонах «Дивогонка», пограти у цікаві настільні ігри,  спробувати свої сили у їзді верхи, стрільбі з лука та пневматично зброї, фрі-файті, бойовому гопаку, познайомитися з мистецькими заняттями, подивитися на показові виступи хіміків, працівників Червоного хреста, пожежників, силовиків, та багато інших.

Заходи  відбувалися протягом дня з 10:00 до 19:00. Опісля розпочалася вечірня програма, яка включала виступи справжніх вікінгів та фаєр-шоу, а також традиційну пластову ватру. Урочисте відкриття відбулося о 12:00.

Усі заняття на святкуванні були безкоштовними і мали на меті показати дітям альтернативне проводження часу – у пізнаванні світу, творінні, спілкуванні з однолітками та веселими іграми на свіжому повітрі.

Нагадаємо, 9-11 травня в наметовому таборі Ойкос Чернівецької міської ради в мальовничому урочищі Стебник поблизу смт. Берегомет, Вижницького району Чернівецької області відбулося Свято Весни Станиці Чернівці Пласту НСОУ.

Тематикою цьогорічного табору була музика. Програма включала в себе елементи пластових церемоніалів, заняття з історії Пласту, інтелектуальні та творчі змаги (зокрема, конкурс на кращий кліп), мандрівки. Кожен учасник табору відчув себе в ролі виконавця пісень, режисера кліпів, або ж активного критика, під пильним але ласкавим наглядом продюсера себто коменданта табору. Заняття проходили у невимушеній творчій атмосфері і були розбавлені тематичними іграми, що є особливістю пластового педагогічного підходу.

Традиційно в Пласті перший перед початком таборового літа вихід здійснюється в травні, оскільки саме в травні вшановується пам'ять Св. Юрія Змієборця, який є патроном Пласту. Такі зустрічі здобули назву «Свято Весни». Вони є своєрідною перевіркою готовності пластунів до життя в таборових умовах. Знання, які до цього діти черпали з книжок по скаутингу, вони могли застосувати на практиці.

##################################################################################

 Історична довідка: Перші пластові гуртки на Україні з’явилися у Львові у 1911 році. На Буковині перші юнаки та юначки склали Пластову Присягу у червні 1914 року. Перша Світова Війна перервала діяльність буковинських пластунів. Спробу відновити організацію було зроблено у 1930-х роках, проте вона не витримала тиску королівської Румунії. У Чернівцях були спроби відновити Пласт на початку 90-х років, але остаточно осередок було сформовано 30 листопада 2000 р. Серед вихованців Буковинського Пласту полк. Петро Войновський, командир Буковинського Куреня ОУН (м), публіцист Орест Зибачинський, поетесса, громадська діячка Лідія Мак-Тимошенко, серед пластунів-вихідців з Буковини письменниця Ірина Вільде, Дарія Ребет (Цісик), дружина ідеолога ОУН Лева Ребета.     

 

Програма святкування 100-ліття Пласту на Буковині 1 червня 2014 року

 10.00 – 12.00 – дитячі велоперегони «Дивогонка»

12.00 – 13.00 – відкриття, служба Божа

13.00 – 19.00 – денна програма, діяльність активітетів: «Настільні ігри»  (більше 15 різноманітних ігор), «Спорт» (їзда верхи, стрільба з лука, стрільба з пневматики, МК Фрі-файт, МК Бойовий гопак, веселі старти, збір/розбір АК), «Мистецька ділянка» (квілінг, виготовлення прикрас з дроту, плетіння гамаків, валяння вовни, виготовлення еко-ручок та еко-іграшок, плетіння колосків,  виготовлення мандал та браслетів), «Наука» (хімічний намет, Іт намет), «Зарадність» (виступи Червоного хреста із ПМД, гутірки про самозарадність, піонірка, туризм).

13.00 – показовий виступ пожежників

15.00 – показовий виступ прикордонників

19.00 – 21.00 – вечірня програма – виступ фаєр-шоу та вікінгів, запалення ватри

21.00 – 22.20 – ватра, пісні під гітару         

1


КОМЕНТАРІ (1)

а ця корова що прислужувала прокурору ковалю та шестерила на буковинців, вже влізла в Пласт та стала "великим демократом"

цинізм шестірки яка підприємців секретутно здавала псам янучара за пайку ПОЗОРНИЦЯ!

avatar

Галина

02 червня 2014 09:50