'Першочергово перевагу віддали чернівецьким героям, які загинули, захищаючи нас з вами і Україну': у рашуті спростували маніпуляцію про нібито небажання називати чернівецьку вулицю іменем Траяна Поповича (+коментар BukNews)

"Першочергово перевагу віддали чернівецьким героям, які загинули, захищаючи нас з вами і Україну": у рашуті спростували маніпуляцію про нібито небажання називати чернівецьку вулицю іменем Траяна Поповича (+коментар BukNews)

01.07.2022, 12:29

Про це на своїй сторінці у ФБ повідомила членкиня топографічної комісії, депутатка Чернівецької міської ради Ганна Скорейко:

Пропонуємо увазі читачів уривки з її емоційного допису: 

... у кращих традиціях памфлетиста топонімічну комісію звинуватили в упередженості щодо Траяна Поповича, піднявши хвилю справедливо гнівних закидів дуже поважних людей. Якщо б я не була в складі комісії, то теж, імовірно, повірила би... Не факт, що теж пішла би клеймити і таврувати, але сумніви би з'явилися і ятрили би душу. І все ж інформацію варто би перевіряти, перш, ніж випускати її в світ. Бо виходить не дуже.
 
Отже, друзі, дещо з "кухні" топонімічної комісії. Декілька тез, які варто би взяти до уваги усім зацікавленим у формуванні сучасного міського простору.
 
1. Перейменування очікують вулиці, назви яких пов'язані з Росією та комунізмом. Це більше 250 назв.
 
2. Комісія створила банк пропозицій, які надійшли від громадян міста та громадських організації, і вони все ще продовжують надходити.
 
3. За основу перейменування обрано принцип тематичних просторів - мистецьких, наукових, суспільних і т.п. Це передбачає можливості для розширення практик увічнення - погруддя, скульптурні групи.
 
4. Тепер про важке.  На першому етапі подано пропозиції на перейменування 60 вулиць, і вони ще проходять обговорення, громадські слухання, потім мають пройти через сесію міськради. Це процедура. Усі охочі можуть долучитися до обговорення. Залишилося ще майже 200 вулиць, які підлягають перейменуванню. Уже підготовлений блок імен для наступних етапів. Серед них і Траян Попович, і Карл Еміль Францоз, і Фредерік Кізлер, і Євзебій Ліпецький і багато інших гідних чернівчан, які прославили наш край - українці, румуни, німці, євреї. Ми обговорили процедурні моменти на засіданні круглого столу. Частина з пропозицій уже реалізована.
 
5. Останнє і найважче. Чому частина великих славних імен залишилася на другий етап? Тому що перевагу віддали чернівецьким героям, які загинули, захищаючи Україну, нас з вами, наші голови і душі, сьогодні. Які поклали своє життя у страшній і кривавій війні, яку розв'язала на нашій землі Росія. Вони залишилися молодими навічно, щоб ми з вами мали можливість мирно дискутувати, хто вартий слави і пам'яті. Очі осиротілих дітей, вдів та батьків - це найважче випробування в засіданнях комісії.
 
Ну от і все, що хотіла сказати. Робота продовжується. Якщо є питання, будь ласка, відповім. Звітуватиму про кожен етап перейменування вулиць міста. З перших уст. Суха і точна інформація значно корисніша для здоров'я, ніж фантазії і страхи. Все буде добре.  
 
 
КОМЕНТАР BUKNEWS:
 
У зв'язку із тим бурхливим обговоренням, яке започаткували навколо вулиці на честь примаря Поповича у Чернівцях у мене виникло питання: чи була пропозиція, щоби десь поряд з вулицею Траяна Поповича, яка, безумовно, повинна бути у Чернівцях, також була би вулиця імені консула Німеччини Шелльгорна? Частина дослідників наполягають, що на першому етапі у справі порятунку чернівецьких євреїв вони діяли спільно. А після "Букової землі" лауреатки Національної премії імені Тараса Шевченка шановної Марії Матіос у свідомості більшості освічених громадян України ці постаті будуть нероздільними.
 
А взагалі, щодо методики і практики перейменувань, я вже колись поширював думку чудового українського письменника і журналіста Євгена Положія, яку особисто цілком поділяю.
 
Цитата: "Також важливо, з урахуванням помилок обох Майданів - справу деколонізації та дерусифікації потрібно віддати до рук істориків, краєзнавців та архітекторів. Топоніміка та пам’ятна архітектура міста концептуально мусить бути глибоко продумана і пропрацьована не круглими столами чи громадськими думками, які ловлять хайп на темі та марнують час, а професіоналами. Громадським консенсусом така концепція мусить бути лише затверджена (або ні).
 
Дуже шкідливо піддаватися на крики погано освічених людей, навіть якщо ці люди – щирі патріоти. Далеко не всі політики і патріоти, на жаль, читають книжки, знають історію рідного краю і міста. До того ж, уявіть, майже у всіх наших патріотів-політиків у вишиванках – о, Боже! – діти говорять російською мовою. Бо патріоти говорять українською тільки на сесіях та для телевізора, а вдома, у колі родини – виключно російською. І це ганебно насправді. "
 
 
 
Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua     
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

1