Переважна більшість українців переконані, що кримінальна справа проти Ю.Тимошенко - це політичне переслідування владою

Переважна більшість українців переконані, що кримінальна справа проти Ю.Тимошенко - це політичне переслідування владою

29.09.2011, 20:57

Лише 26% опитаних вважають, що кримінальна справа проти Ю.Тимошенко це скоріше дотримання законності, натомість більшість (54%) наполягає, що це політичні переслідування владою. Ще 20% не визначились з даного питання.

Порівняно з січнем 2011 року кількість опитаних, які вважали кримінальну справу Тимошенко швидше дотриманням законності зменшилась з 36 до 26%, натомість тих, які трактують її як політичні переслідування – зросла з 46 до 54%.

Думка про політичні переслідування домінує в усіх регіонах, окрім Донбасу, де думки розділись на майже рівні частини і найбільше невизначених з цього питання. Чверть прихильників Партії регіонів, майже 40% КПУ, УДАРу та Народної партії
погодились з тим, що справа Тимошенко – це політичні переслідування. Серед прихильників Свободи, Фронту змін та Громадянської позиції таких майже 80%. Такої ж думки притримуються половина з так званих «проти всіх».

Лише 24% респондентів вважають, що вирок у справі Ю.Тимошенко щодо газових угод 2009 року повинен бути позбавлення волі за рішенням суду. 11% – підтримують умовний вирок або амністію після рішення суду про позбавлення волі.

Натомість 22% опитаних вважають, що потрібно визнати, що газові угоди 2009 року не вигідні для України, але кримінальну відповідальність з Тимошенко потрібно зняти, ще 20% – зняти усі обвинувачення з екс-прем’єра.

Таким чином більшість опитаних наполягають на закритті кримінальної справи (42%) або на пом’якшенні вибору (11%). 22% опитаних не визначились з даного питання.

Лише 39% опитаних на Донбасі, близько 30% – на Півдні та Сході, кожен п’ятий – на Півночі, близько 10% в Центрі та на Заході підтримують позбавлення волі Ю.Тимошенко. На закритті кримінальної справи найбільше наполягають на Заході і Півночі України (понад половина).

Лише 13% опитаних готові особисто вийти на акції протесту з вимогою звільнення Ю.Тимошенко з СІЗО / в’язниці. Натомість 78% - не готові підтримувати такі протести. Ще 9% - не визначились з цього питання.

Найбільше протести з вимогою звільнення Тимошенко можуть підтримати власне прихильники Батьківщини (60%) та Свободи (30%). За регіонами – чверть на Заході, майже 20% на Півночі і більше 10% в Центрі.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% - не більше 2%, для значень близьких до 10% - не більше 1,3%, для значень близьких до 5% - не більше 1%.

Терміни проведення дослідження: 17 – 27 вересня 2011 р.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська

Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська

Донбас: Донецька, Луганська

Соціологічна група "Рейтинг"