'Переконує у величі режиму, нелюдського у своїх цінностях і методах': тотальний бойкот російської книги у світі!

"Переконує у величі режиму, нелюдського у своїх цінностях і методах": тотальний бойкот російської книги у світі!

01.03.2022, 20:28

Український інститут книги закликає світову книжкову спільноту зупинити поширення російських наративів через книговидання та інші культурні продукти.

Шановна світова книжкова спільното!

Закликаємо вас зупинити поширення російських наративів через книговидання та інші культурні продукти подібно до того, як інші організації вже зробили це в межах своїх повноважень (наприклад, Європейська мовна спілка заборонила участь російських гуртів у Євробаченні; YouTube зупинив монетизацію телекомпанії RT у всьому світі; Facebook заборонив державним російським ЗМІ рекламу та монетизацію — таких прикладів дедалі більше).

Повномасштабне вторгнення в Україну, що почалося вранці 24 лютого цього року, було б неможливе без потужної пропаганди, якою Росія багато років отруює інформаційний і культурний простір усього світу — як через медіа, так і через культурні продукти, серед яких одну з ключових ролей відіграє література та книговидання. Ця пропаганда вводить в оману мільйони громадян в усьому світі, залякує та роз'єднує, сіє ворожнечу й переконує у величі режиму, нелюдського у своїх цінностях і методах. Але тепер брехня стала очевидною. 

Наративи російської пропаганди наповнюють безліч книжок, які перетворюються в такий спосіб на зброю і використовуються для розв'язання війни. Вони створюються в сучасній Росії і завдяки державній підтримці масово поширюються по світу, зокрема й через міжнародні книжкові ярмарки, літературні фестивалі, наукові конференції та геополітичні дискусії. Внаслідок російської пропагандистської активності у сфері літератури та книговидання безліч авторів, літературних агентів, видавців та дистриб'юторів з різних країн світу несвідомо беруть участь у її поширенні та зараженні дедалі більшої кількості громадян своїх країн. 

Ми дуже вдячні литовським колегам, які виступили з ініціативою бойкоту російських видавців на міжнародних книжкових ярмарках, а також організаторам Франкфуртського книжкового ярмарку за підтримку цієї ініціативи. Але ми вважаємо, що бойкот треба розширити і накласти нові санкції, які  ізолюють Росію та зупинять російську експансію інструментами культури:

  1. зупинити розповсюдження книг російських авторів через онлайн-платформи, дистриб'юторів, офлайн та онлайн книгарні;
  2. зупинити купівлю прав у російських видавців та продаж власних ліцензій російським видавцям;
  3. скасувати участь стенду Росії, російських видавництв, культурних центрів та авторів у всіх міжнародних книжкових виставках та літературних фестивалях;
  4. припинити надання грантів на переклади творів сучасних російських авторів.

Росія та її злочинний лідер впевнено послуговуються ідеологією, поширюють брехливі наративи, складені зі слів, зібраних у тексти й книги. Книги — це ми з вами, це наш світ, але вони можуть бути і зброєю проти демократії. Захистимо його разом  — приєднуйтеся!


Слава Україні! 

? Щоб підтримати бойкот, заповніть форму: https://forms.gle/Qgv399VXqpSxEhhT6

УКРАЇНСЬКИЙ ІНСТИТУТ КНИГИ


Львівський міжнародний BookForum
Український ПЕН
Книжковий Арсенал

1