Передвиборчі ігрища губернатора Папієва створили протистояння громади та депутатів у Новодністровську

Передвиборчі ігрища губернатора Папієва створили протистояння громади та депутатів у Новодністровську

30.11.2012, 18:22

Щоб дати послідовну хронологію подій нагадаємо, що спротив місцевих мешканців щодо можливого підвищення тарифів в місті енергетиків почався ще влітку, коли була зроблена перша спроба значно підвищити тарифи на воду. Після літніх тарифних протестів було прийнято рішення не збільшувати тарифи на воду, ймовірно аби цим не впливати на волевиявлення громадян під час виборів.

У місті енергетиків на місцевому рівні депутатам та громаді можливо й вдалося би самостійно дійти порозуміння в складному питанні формування нових тарифів на водопостачання та водовідведення, якби під час виборчого процесу кандидат–регіонал Артем Семенюк та голова облдержадміністрації Михайло Папієв не обіцяли не допустити підвищення тарифів на воду у Новодністровську. Передвиборчий серіал солодких обіцянок владних високопосадовців та реальне підняття тарифів з початку листопада створили вибухонебезпечну протестну реакцію громадськості в Новодністровську, - повідомили у www.buknews.com.ua Прес-служба Чернівецької обласної організації ВО «Свобода».

Напередодні сесії Чернівецької обласної ради 9 листопада новодністровці звернулися до свободівського депутата Віталія Мельничука із зверненням озвучити на сесії це невмотивоване підвищення у місті Новодністровськ тарифів на воду та вимагати публічного пояснення передвиборчих обіцянок Семенюка та Папієва. На сесії обласної ради 16 листопада високопосадовці жодних пояснень своїм обіцянкам не дали, а депутати-регіонали не підтримали запит свободівця Мельничука і через рішення сесії облради запит не пройшов. Його було переформатовано у звернення та направлено до Михайла Папієва, Артема Семенюка й депутатського корпусу Новодністровської міської ради. 

На сесії Новодністровської міської ради 29 листопада було гаряче. До початку сесії біля приміщення енергопрому зібралося кілька десятків новодністрівчан, які вимагали допустити їх на засідання сесії для озвучення заяви з вимогами негайних відмін підвищення тарифів на воду. Листопадова сесія була першою після того, як виконком своїм рішенням підняв майже у два рази тарифи на воду у місті. Протестуюча громадськість найбільше обурювалася тим, що місцеві депутати замість чітких роз’яснень щодо формування тарифів на воду в Новодністровську впродовж майже шести місяців займали незрозумілу мовчазну позицію, чим додатково підігріли і так високу протестну температуру в середовищі місцевих мешканців.

Присутність на сесії свободівського депутата обласної ради Віталія Мельничука та його активна позиція щодо потреби негайного знаходження порозуміння між громадою та депутатами міської ради направила роботу сесії в конструктивному напрямку. 

Головуючий одразу зауважив, що інформаційний час на початку сесії необхідно при потребі продовжити, щоб дати можливість представникам громади, депутатам та гостям сесії подати свою оцінку подіям та спільно знайти порозуміння у зв’язку з підвищенням тарифів на воду у місті. 

Представники громади міста оприлюднили заяву з вимогами негайної відміни підвищення тарифів на воду, проведення громадського обговорення цих питань, щоб громадськість мала змогу зрозуміти всі складові формування тарифів та лише після цих кроків, створивши повноважну комісію з залученням активістів громади, депутатів та спеціалістів-комунальників ставити питання про підвищення тарифів на воду. 

«Щоб не допустити комунальних катаклізмів, які впродовж останніх років масово мали місце по всій Україні, у місті Новодністровську депутатам необхідно насамперед негайно знайти порозуміння з громадою, оперативно вивчити проблеми, які необхідно вирішувати у комунальній сфері, а це можна зробити, створивши повноважну комісію з активних місцевих депутатів, фахівців-комунальників міста, області та, при необхідності і фахівців з Києва, депутатів обласної ради, голови облдержадміністрації та поетапно вирішувати ці питання, набираючись таким чином досвіду, який можна буде застосувати в реформуванні житлово-комунальної галузі по всій Україні» - зазначив у своєму виступі депутат Чернівецької обласної ради від фракції ВО «Свобода» Віталій Мельничук.  

Микола Лутчак, який головував на сесії, в процесі обговорення звернувся до присутніх, та заявив, що наступний вівторок, 4 грудня, особисто буде вести прийом громадян і готовий кожному давати вичерпні відповіді по всіх питаннях, в тому числі й по формуванню (до копійки) складових тарифів, які були і які необхідно вводити. Також він закликав депутатів і у вівторок і в наступні дні та тижні до наступної сесії плідно попрацювати на прийомах громадян, щоб якнайповніше проінформувати місцевих мешканців про ситуацію з формуванням тарифів. Також було прийнято рішення розгляд депутатського звернення 114(1)/11/2012 від 22 листопада депутата Чернівецької обласної ради, фракція ВО «Свобода» Віталія Мельничука ввести в порядок денний наступної сесії та разом з цим заслухати депутатів по наслідках їхньої роботи на прийомах громадян з питань формування тарифів на водопостачання та водовідведення.

Коментуючи останні події на сесії в Новодністровську 29 листопада депутат облради Віталій Мельничук зазначив: «Незважаючи на масу зовнішніх впливів, на прогнози посилення суспільних протистоянь у Новодністровську 29 листопада вдалося знайти початок взаємопорозуміння між громадою та депутатським корпусом, що дає надію на те, що протестні настрої громади переростуть у активну участь місцевих мешканців у процесах відновлення народовладдя в місті енергетиків та, з іншого боку, вмотивують депутатів активніше працювати зі своїми громадянами з тим, щоб разом з людьми намагатися вирішувати ті поточні проблеми, які за останній час накопилися в Новодністровську. Впевнений, що при подальшій правильній роботі депутатського корпусу міста, при відсутності негативного впливу обласної та центральної влади зникнуть передумови для суспільних протистоянь і спільно з громадою, крок за кроком, можна буде перетворити це місто на справжню окрасу Чернівецької області – перлину над Дністром».

1


КОМЕНТАРІ (1)

Дивно, а чого це Назарчика не чути в Новодністровську. Чи його тільки Чернівці з точки зору мерської перспективи цікавлять? А й справді, що з того Новодністровська візьмеш. Там треба тульки вкалувати, а в Чернівцях  маладая каманада ще не все розікрала. Може й Назарчику щось перепаде. Не як меру, а як відкупне від реального кандидата. 

avatar

Подивований

30 листопада 2012 20:26