Павлюк перевів стрілки на Верховну Раду України

Павлюк перевів стрілки на Верховну Раду України

15.05.2018, 13:23

15 травня біля приміщення будинку з левами відбулась Всеукраїнська акція на підтримку виборчої реформи з вимогою скасувати виборчий закон Януковича та ухвалити Виборчий кодекс, що передбачає проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.

В.о. голови обласної державної адміністрації Михайло Павлюк дав коментар представникам місцевих ЗМІ з цього приводу.

Він подякував місцевим громадським організаціям, котрі вчергове привертають увагу до виборчих правил та до зміни виборчого законодавства. «Без сумніву, такі зміни давно на часі, і як представник місцевої виконавчої влади так як громадянин, як чернівчанин добре розумію важливість та необхідність цього для нашої політичної системи та втіленню конкретних кроків реалізації політики європейської інтеграції України», - зазначив посадовець.

«Цей Виборчий кодекс, без сумніву, на виконання Угоди про Асоціацію України з ЄС, він відповідає підписанню Угоди про створення коаліції, для мене особисто він відповідає тій політичній й ідеологічній платформі, яку я представляю, яку представляє керівництво облдержадміністрації, він зареєстрований у парламенті депутатами від діючої Коаліції і перше читання у листопаді 2017 р. пройшло вдало завдяки підтримці коаліції. Наша позиція тут  досить чітка та зрозуміла: персоніфіковане голосування, яке закладено у проекті виборчого кодексу, ряд інших новел давно виправдане у більшості розвинутих демократій», - наголосив Михайло Павлюк.

Питання підтримки виборчого кодексу належить до повноважень народних депутатів, я знаю, що нині є близько 4 тис. 400 поправок до проекту виборчого кодексу, про який ми говоримо (3112/1). Це дуже багато. Треба добре зрозуміти, що на такі зміни й обговорення потрібен час. Він зазначив, що таку кількість поправок останній раз ми спостерігали, коли говорили про реалізацію судової реформи та зміни до судового законодавства.

Проте найголовніше, як підкреслив Михайло Павлюк, оскільки проект виборчого кодексу розроблявся ще в 2010 році, там не було враховано низку новел, котрі зараз є підтримані: «Скажемо відверто, що реформа децентралізації успішна, формування ОТГ, отримані ними повноваження, інші актуальні питання повинні бути відображені у виборчому кодексі, якщо ми говоримо, що і ця реформа важлива».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останні вибори до ОТГ на Буковині показали нові хитрі схеми підкупу й підвозу виборців, зросла ціна хабаря за голос

За останні 3-4 роки також було багато успішних прикладів щодо боротьби з фальсифікаціями на виборах, як шукати відповідальних за порушення виборчого законодавства, зрештою, останній десяток років ми говоримо, що величезна кількість суб’єктів політичних сил хоче грати не за правилами. Давайте запишемо відповідальність, санкції проти таких суб’єктів. Це також повинно бути предметом розгляду виборчого законодавства.

«Давайте говорити про усталені традиції демократії та про те, що кожен суб’єкт політичного процесу, який приходить, повинен знати, що буде, якщо він порушує виборче законодавство, - зауважив посадовець. - Місцева виконавча влада чекає від законотворців рішень та буде відповідально ставитись до їх виконання та забезпечувати у межах повноважень виконання виборчого законодавства на території Чернівецької області».

1