Павлюк відправив на кухню Табачника, 'наїхав' на поганих радників Януковича, але запевнив, що Папієв з Михайлішиним йому 'не заперечують'

Павлюк відправив на кухню Табачника, "наїхав" на поганих радників Януковича, але запевнив, що Папієв з Михайлішиним йому "не заперечують"

25.11.2011, 15:28

Координатор Чернівецького обласного громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору – геноциду 1932-1933 років в Україні, екс-перший віце-губернатор Буковини Віктор Павлюк дав інтерв'ю головному редакторові газети "Буковинське віче" Вірі Китайгородській. Під час спілкування він, зокрема, повідомив, що Всеукраїнський Комітет із вшанування жертв голодомору – геноциду в Україні створений у 2010 році. А причиною цього стало "ігнорування владою пам’яті про національну катастрофу, заподіяну шовіністичним тогочасним режимом".  В оргкомітеті зголосилися працювати, зокрема, П. Брицький, В.Ботушанський, І.Буркут, В.Старик, О.Попелюк, І.Войцехівська, Т.Смолдирєва, М.Лазарук, митрополит Данило, отець Валерій Сиротюк, Г.Манчуленко, М.Бурбак і багато інших. До всеукраїнського громадського комітету ввійшли М. Жулинський, В. Брюховецький, Н. Матвієнко, В. Ющенко, В. Вовкун, М. Попович, Є. Сверстюк, І. Дзюба, І. Драч, Д. Гнатюк, І. Юхновський та багато інших.

Поцікавилася журналіст також питанням, "чому Віктор Янукович як Президент не визнав голодомор України геноцидом". На що отримала від Віктора Павлюка лаконічну відповідь: "Очевидно, у нього були погані радники з цього питання". "Але ж і нинішній міністр освіти Д. Табачник не визнає геноциду", - продовжила наполягати Віра Китайгородська. "Про своє невизнання він може висловлюватися вдома на кухні, бо державний чиновник такого рангу має захищати історичну справедливість свого народу, і не робити протиправних вчинків і порушувати закон України «Про голодомор 1932-1933 років в Україні», де в статті 2 чітко записано, що «публічне заперечення голодомору визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв…, приниженням гідності Українського народу і є протиправним» Тільки за це його треба усунути з посади міністра і я б позбавив його звання професора та наукового ступеня доктора історичних (!?) наук, як колись позбавили його звання полковника. Це аморально так висловлюватись і протиправно, і протизаконно", - відповів Віктор Павлюк. Натомість до місцевої влади в організаторів жодних претензій. Віра Китайгородська: - А чи не відчули ви спротиву щодо організовуваних акцій від місцевої влади? Віктор Павлюк: - Ні, у всякому разі, на жоден із запропонованих заходів в області ми не отримали заперечення.

Минулотижневе засідання Громадського комітету з вшанування пам’яті жертв Голодомору – геноциду проти української нації, нагадаємо, на знак протесту покинув голова Чернівецької міської організації партії ВО «Батьківщина» Юрій Скорейко. Свою позицію він пояснює так: «Відзначати скорботні події разом з владою, яка навіть не визнає самого факту Голодомору в Україні – руками Табачника викинувши його з підручників історії для шкіл, - неприпустимо... Влада руками наївних (або й не наївних, а дуже навіть раціонально налаштованих) громадських організацій намагається перетворити ці роковини на формальність, вихолостивши з них саму ідею, сенс, пам’ять про ті страшні події. Вважаю, що брати в цьому участь і підігравати владі не можна».

Відповіддю на цей закид представника ВО "Батьківщина" можна вважати слова Віктора Павлюка на інше запитання журналіста:

- Якою бачите перспективу діяльності комітету, чи не обмежуватиметься вона лише певними датами?
- Я вважаю, що мітингами ми всі проблеми не вирішимо. І недоречно цю тему використовувати як трибуну для партійної агітації. Головне громадянська єдність, скоординованість дій..."

Повний текст розмови читайте в газеті "БУКОВИНСЬКЕ ВІЧЕ" № 578(2156), П'ЯТНИЦЯ, 25 ЛИСТОПАДА 2011 РОКУ



КОМЕНТАРІ (2)

Той, хто заперечує, що це був геноцид, нехай пояснить, чому у людей не тільки відбирали УСЕ зерно, але й відбирали та розбивали жорна, які потім топили.

avatar

Терапевт

25 листопада 2011 13:05

Юрій Скорейко правий. Це  не партійна агітація. Це громадянька  позиція.

avatar

Назар

25 листопада 2011 14:26