Павло Токар з Чернівців став членом редакційної ради Суспільного

Павло Токар з Чернівців став членом редакційної ради Суспільного

11.10.2017, 18:57

До другої п’ятірки членів редакційної ради Суспільного обрали представників Чернівецької, Закарпатської, Львівської і Вінницької філій НСТУ

Загальні збори творчого колективу Національної суспільної телерадіокомпанії України, присвячені виборам членів редакційної ради Суспільного, відбулися сьогодні, 11 жовтня, у приміщенні Будинку звукозапису Українського радіо. Перша п’ятірка була обрана минулого тижня на конференції редакційних рад філій мовника.

На початку зустрічі голова правління ПАТ "НСТУ" Зураб Аласанія звернувся до присутніх: "Кожен із вас точно знає ситуацію, коли дзвонять із першої приймальні в програму і кажуть прийняти гостей. От редакційна рада, до якої ви сьогодні обираєте представників, працюватиме для того, щоб так не можна було зробити. Ви писатимете редакційний статут, а потім чекатимете на звернення від журналістів із подібними справами. Насправді, це не така проста річ. "Ну і що, що це гості з обласної ради? Ну, вони нам здають приміщення за одну гривню на рік". І в такій ситуації редакційна рада повинна буде запитати, чому ми користуємося приміщенням за одну гривню і повинні поступатися владі. Редакційна рада буде на боці журналістів, щоб вони не боялися працювати, не боялися втратити роботу, сперечатися з керівництвом. Бо основне завдання журналіста – дотримуватися стандартів, бути об’єктивним та неупередженим, а не виконувати вказівки згори".

Член правління ПАТ "НСТУ", відповідальний за діяльність з оптимізації центральної та регіональної структури, Микола Чернотицький додав: "Редакційна рада має стежити за дотриманням стандартів – в чому суспільний мовник має бути флагманом як у регіоні, так і по всій країні. Наша компанія має працювати для суспільства згідно стандартів. Тож перед вами стоїть дуже важливе завдання, і я впевнений, що ви з ним впораєтеся".

Під час основної частини зборів було висунуто 20 кандидатів, серед яких за допомогою рейтингового принципу голосування обрали п’ятьох. Ними стали:

  • Павло Токар, заступник директора ТВО "Служба інформації" Чернівецької філї НСТУ;
  • Мирослав Поляковський, заступник завідувача редакції ТВО "Студія експеримент" Закарпатської філії НСТУ;
  • Зоряна Тивін, завідувачка відділу міжнародного співробітництва Львівської філії НСТУ;
  • Марина Тепленко-Дідик, завідувачка редакції телебачення Вінницької філії НСТУ;
  • Оксана Клим, головна редакторка ТВО телебачення Львівської філії НСТУ.

Павло Токар, Чернівецька філія

У 2015 році я відслужив у Збройних силах України, і армія навчила бути дисциплінованим і відповідальним. Щодо того, чи навчився говорити "ні", то якщо накази суперечили моїм принципам або принципам моїх підлеглих, говорив ні. Говоритимемо "ні" й надалі і державній владі, і НСТУ, якщо накази суперечитимуть нашим принципам.

Мирослав Поляковський, Закарпатська філія

Ми мовимо 8 мовами, і я володію більшістю з них. Ви говорите тут про джинсу, а я хочу сказати ще про інше. Я прошу вас врахувати те, що Закарпатська філія – це місце, де люди працюють, щоб глядачі не перемикалися на європейські канали. Мовити мовами нацменшин дуже потрібно. Адже якщо це припинити, якщо нас закрити, то наш глядач не перемкнеться з регіонального на центральні канали. Він перемкнеться на телеканали інших країн. І тоді ми вже не зможемо нічого донести до цієї аудиторії.

Зоряна Тивін, Львівська філія

Із 2012 року веду прямі ефіри у форматі ток-шоу, підготувала цикл програм про децентралізацію, з яким у 2016 році зайняла перше місце на всеукраїнському конкурсі висвітлення реформ від Ради Європи й Інтерньюз-Україна. Цим результатом своєї роботи я намагаюся показати, що й на регіональному телебаченні можна робити якісний продукт, а також конкурувати з приватними каналами, які мають більший ресурс. Я – за розвиток, за розумний і мудрий розвиток.

Марина Тепленко-Дідик, Вінницька філія

У першу чергу важливо зазначити те, що має бути непохитною кригою: нам мають створити умови праці, в яких ми зможемо робити гарний якісний контент. І не можна засмічувати ефір філій будь-чим, бо у нас в регіонах є багато питань, які треба висвітлювати. Я напряму працюю з високопосадовцями, які мені довіряють і знають, що якихось підводних течій, що не відповідають стандартам журналістики, в моїх програмах немає.

Оксана Клим, Львівська філія

На телебаченні працюю 17-й рік. Пройшла цей шлях від репортера новин і спробувала себе практично на всіх ділянках телевиробництва. Із 2014-го життя повернулося інакше, коли зрозуміла, що як журналіст можу більше. Тому активно почала займатися громадською роботою. Я переконана, що професійні якості можна здобути, головне завжди залишатися людиною. Найбільше моє досягнення в житті – двоє синів. І тому я розумію, що маю що втрачати, і робитиму все, щоб мене і таких як я, ніхто не міг зламати. Я знаю, що таке журналістські стандарти, це не те, що написано в книжці, це те, що в мене в середині.

Захід відбувся за підтримки Офісу Ради Європи.

ДОВІДКОВО:

Обрано першу п’ятірку членів редакційної ради Суспільного

Першу п’ятірку членів редакційної ради Суспільного обрали 4 жовтня, під час конференції редакційних рад. Участь у конференції взяли по два представники від кожної філії Національної суспільної телерадіокомпанії України. Модерував захід заступник директора департаменту взаємодії з філіями Дмитро Грузинський. Він пояснив, що за статутом Суспільного редакційна рада формується з 15 осіб: за першу п’ятірку голосували на конференції редакційних рад філій, ще п’ять осіб буде обрано загальними зборами творчого колективу 11 жовтня, а ще п’ятеро членів призначить Наглядова рада ПАТ "НСТУ".

Привітав учасників конференції та підкреслив важливість створення цього незалежного органу голова правління Зураб Аласанія: "Редакційні ради мають захищати стандарти журналістики. Ми маємо ставити кордони та зберігати незалежність мовника. Ваш продукт – головний. Редакційна рада повинна формувати й оберігати творчу систему. Тож обирайте тих, кого ви поважаєте".
У ході конференції було висунуто 12 претендентів на членство у редакційній раді. Кожен із них мав змогу розповісти про себе колегам та переконати підтримати свою кандидатуру. П’ятірку членів редакційної ради обирали рейтинговим способом голосування. За результатами – до редакційної ради увійшли такі фахівці:

Юлія Шелудько, Центральна дирекція "Українське радіо"
Головний редактор творчого об’єднання "Новий сезон"
"Я все своє життя працювала на телебаченні, на радіо прийшла кілька років тому. "Українське радіо" полюбила і дуже сильно захопилася ідеєю єднання України в ході процесів, які зараз відбуваються з нашими філіями. Вболіваю за це дуже. Я вважаю, що регіони іноді крутіші ніж Київ, ніж центральні канали, й часом виробляють продукт на європейському чи світовому рівні".

Ігор Бенцал, Тернопіль
Головний редактор ТВО телепрограм
"Моніторити морально-етичні аспекти журналістської роботи набагато складніше. Ми знаємо, як на телеканалах нібито дотримуються стандартів, але чітко розуміємо підтекст: про кого й чому йдеться. Було б цікаво попрацювати над створенням редакційного статуту Суспільного, який би дійсно був дієвим".

Костянтин Лоцман, Волинь
Директор ТВО "Служба інформації"
"У журналістиці я з 1993 року, закінчив інститут журналістики Київського університету. Очолюю конвергентну службу інформації, де працюємо на телебачення, радіо, сайт і соціальні мережі. Як голова профспілки, маю досвід відстоювання інтересів наших колег, знаю, як боротися за їхні права. Ми – на шляху реформ, і виникатимуть питання збереження наших колективів. Важливо зробити так, щоб люди працювали із задоволенням".

Олена Адаменко, Суми
Головна редакторка культурологічних і наукових програм, авторка програм журналістських розслідувань
"Ми першими отримали лого UA: за те, що не видаємо джинси. Це заслуга нашої команди, і я пишаюся, що долучилася до неї. На телебаченні я працюю трохи менше трьох років, до цього була редактором рубрики в газеті. Моя авторська програма "Під прицілом" у 2004 році була переможцем конкурсу журналістських розслідувань Інституту розвитку регіональної преси, а в 2017 році я потрапила до фіналу "Честь професії" в номінації журналістські розслідування. Стандарти для мене перш за все, і якщо ви – за стандарти, то ми працюватимемо разом".

Наталія Войнова, Луганщина
Старший редактор телебачення ТВО пізнавальних програм
"Я – сіверодончанка, і на Луганській філії працюю 3 роки після її евакуації. Мені вже доводилося захищати стандарти у своїй практиці. У 2011 році я звільнилася через політичний тиск. Бо краще було тимчасово змінити професію, ніж зрадити глядача. Згодом я почала працювати в газеті "День", і мене запросили на Луганську філію. Тут теж доводилося боротися з проплаченими сюжетами. Я вдячна всім, хто дотримується стандартів і вважає їх головнішими, ніж гроші".

"Утворення редакційної ради, яка би виступала реальним органом журналістського самоврядування, – є одним із принципово важливих елементів реформи. – зазначив Дмитро Грузинський. – Ми приходимо до моделі, коли творчим колективам, команді новин ніхто не вказуватиме, що робити. Реформа передбачає таку структуру, коли менеджери філій підпорядковуються менеджерам ПАТ "НСТУ", продюсери – раді генпродюсерів і програмному департаменту, шеф-редактор новин – генеральному продюсеру новин. Новини – це наша священна корова, ніхто не зможе втручатися у роботу журналістів".

Докладніше про реформу Суспільного учасникам конференції сьогодні розповів Микола Чернотицький, член правління ПАТ "НСТУ", відповідальний за діяльність з оптимізації центральної та регіональної структури. Він підкреслив: "Редакційні ради були і раніше, але вони були формальні. Наша редакційна рада має захищати професію щодо стандартів і якості контенту. Тому я вас просив виважено підходити до вибору. Бо лише так ми зможемо запровадити саморегуляцію в компанії".

Захід відбувся за підтримки Офісу Ради Європи.

Джерело: http://1tv.com.ua/news/channel/95254

1