ПАТ «Чернівцігаз» відповів на критику Наталії Якимчук

ПАТ «Чернівцігаз» відповів на критику Наталії Якимчук

30.07.2015, 14:21

Пропонуємо увазі читачів BukNews коментар компанії (без редакторського втручання у текст) на критичні зауваження голови міської організації "БПП-Солідарність" Наталії Якимчук

"Закон України «Про ринок природного газу» був прийнятий Верховною Радою України 9 квітня 2015 року з метою гармонізації національного законодавства до норм та регламентів Європейського Енергетичного Співтовариства.

Норми цього закону вимагають розмежування функцій розподілу та постачання природного газу. Саме тому ліцензія ПАТ «Чернівцігаз» на постачання газу споживачам Чернівецької області була анульована і з 1 липня поточного року підприємство здійснює виключно функції транспортування газу розподільчими мережами.

Функції постачання газу з 1 липня 2015 року здійснює інша компанія – ТОВ "Чернівцігаз Збут", яка отримала відповідну ліцензію (постанова НКРЕКП № 1641 від 28.05.2015 року).

Згідно Постанови КМУ № 2246 від 09.12.1999 р. «Про затвердження правил надання населенню послуг з газопостачання», послуги з газопостачання надаються споживачеві на підставі договору. Договір укладається між споживачем природного газу та газопостачальним (ТОВ "ЧЕРНІВЦІГАЗ ЗБУТ"), і газорозподільним (ПАТ «Чернівцігаз») підприємствами відповідно до нової тристоронньої форми типового договору, яка затверджена постановою КМУ від 05.07.2006 р. N 938 (в редакції постанови КМУ від 02.03.2015 р. N 74).

Отже, по-перше, зміна постачальника газу не є нашою ініціативою, а вимогою Закону. Крім того не ПАТ «Чернівцігаз» і не ТОВ "Чернівцігаз Збут" визначають правила надання населенню послуг з газопостачання. Ці правила затверджує Кабінет міністрів України.

По-друге, ажіотаж який зараз виник навколо питання укладання договорів, а відповідно і черги в абонентському відділі ПАТ «Чернівцігаз» є цілком закономірним явищем. Адже газ в Чернівецькій області споживають більше 226 тисяч абонентів.  Порівняно невелика їх частина, якій не вдалося отримати інформацію, яку ми неодноразово публікували в печатних ЗМІ, на офіційному сайті компанії, регіональних інформаційних інтернет-ресурсах, а також повідомляли під час численних виступів на місцевому телебаченні та радіо, намагається отримати відомості про актуальні зміни безпосередньо у операторів абонентського відділу нашої компанії. Кількість цих людей значна, але це далеко не тисячі, як йдеться у публікації «Наталія Якимчук жорстко розкритикувала «совковий» бюрократизм чернівецьких газовиків». Дане явище має  тимчасовий характер і, сподіваємося, найближчим часом абонентський відділ працюватиме в штатному режимі.

По-третє, ще раз наголошуємо на тому, що обидві компанії намагаються зробити процес укладання договорів якомога більш зручним для споживачів газу. Тому, ми не вимагаємо від наших клієнтів негайного переукладання договорів на постачання. Адже це неможливо зробити фізично. Процес укладання договорів буде поступовим. Наприклад, договір можна буде укласти під час штатного візиту абонента для проведення звірянь, оформлення документів на установку газового обладнання тощо. Для людей з обмеженими фізичними можливостям розглядається кілька варіантів: направлення документів поштою або ж візит представника компанії.

Крім того, ми не обтяжуємо споживачів газу звірянням та підтвердженням розрахунків та обсягів споживання блакитного палива в обох компаніях, як це робила державна компанія ДК «Газ України», що в свій час викликало численні нарікання наших клієнтів.

Також хочемо зазначити, що ПАТ «Чернівцігаз» повністю розділяє думку пані Якимчук щодо соціальної відповідальності бізнесу, цитуємо: «Соціальна відповідальність бізнесу – це коли продавець товарів та послуг поважає своїх покупців, бо залежить від них та ділить свої прибутки з громадою, ресурсами якої користується, підтримуючи благочинність, соціальні проекти, тощо». Тому на відміну від багатьох інших бізнесових структур, наша компанія на постійній основі здійснює реалізацію декількох соціальних проектів, які стосуються підтримки юних буковинських митців, опікується дітьми-сиротами, а також постійно надає підтримку в організації спортивних заходів. Крім того, ПАТ «Чернівцігаз» в складний для всіх нас час взяло шефство над Чернівецьким прикордонним загоном, бійці якого несуть постійне бойове чергування в зоні проведення АТО.

Що стосується прибутків нашої компанії, про які згадала пані Якимчук, то вважаємо за потрібне відзначити наступне. Економічна необґрунтованість встановлених державою тарифів на транспортування та постачання газу, умови ведення бізнесу, які існують сьогодні в нашій країні, а також постійно зростаюча заборгованість споживачів газу за поставлене їм блакитне паливо, роблять неможливою прибутковість газорозподільних та газопостачальних компаній. А це є проблемою не лише самих компаній та 75 тисяч працюючих в даній галузі людей, а й проблемою держави в цілому.

Відтак, звертаємося до пані Якимчук, як до політика, голови міської організації "БПП-Солідарність" та, можливо, майбутнього посадовця, і закликаємо Вас добре усвідомити сутність опублікованих Вами же слів: «Служіння людям, піклування про них – головне завдання влади!». Адже в нашій країні як раніше, так і сьогодні, поняття служіння та піклування влади про людей підмінене говорінням про служіння та піклування". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наталія Якимчук жорстко розкритикувала «совковий» бюрократизм чернівецьких газовиків

1


КОМЕНТАРІ (3)

Я щось так и не поняла - это газовики похвалили Якимчук или наоборот? Знаю еще что почему-то этой зимой у меня счетчик стал больше газа крутить а тепла меньше.

По делу сказала Наталья - пусть про лудей думают. А то жируют.

avatar

Дуся

30 липня 2015 19:43

 Невже область буде прокурорська? Хоча влада -підери?!?! Т

 

avatar

777

30 липня 2015 22:20

     Наталку будемо трахати під час виборів. Вона правда нуль але для маси -норма !

м

avatar

Ввв

30 липня 2015 22:24