Партійна приналежність членів міськвиконкому – це відображення того договорняка з ОПЗЖ, який відбувся в обласній раді під час призначення і обрання голови та заступників, - Бурбак

Партійна приналежність членів міськвиконкому – це відображення того договорняка з ОПЗЖ, який відбувся в обласній раді під час призначення і обрання голови та заступників, - Бурбак

30.12.2020, 15:28

Про 100 днів без критики і 1 лютого у платіжках. Народний депутат двох скликань Максим Бурбак проаналізував початок роботи новообраної Чернівецької міськради та поділився прогнозами щодо її діяльності у програмі Постфактум в ефірі телеканалу ТВА.

– У виконкомі представлені «Єдина альтернатива», «Пропозиція», «Слуга народу», «Європейська солідарність», «За майбутнє». Тобто це і є коаліція Клічука?

– Щоб була повна картина того, що відбувалося в обласній раді, тут не вистачає лише представника ОПЗЖ, які програли вибори до Чернівецької міськради, завдячуючи команді Михайлішина, думаю, що Михайло Папієв йому не раз за це передає палкий привіт. А, по-друге, ми побачили, що партійна приналежність членів виконкому – це відображення того договорняка, який відбувся в обласній раді під час призначення і обрання голови та заступників. Ще раз хочу нагадати, що у Чернівецькій обласній раді створено «ширку» – так звану широку коаліцію, куди ввійшли (я навіть не розумію, як так може бути, але у Чернівцях так сталося) «Аграрна партія», «Європейська солідарність», «ОПЗЖ», «За майбутнє», «Слуга народу» і «Єдина альтернатива». Усе, що відбулося в області, підтвердилось при розподілі посад у Чернівецькій міській раді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На зміну одним бізнесменам до сесійної зали Чернівецької міської ради зайшли інші бізнесмени, - Бурбак

– Наскільки логічно виглядає те, що «ЄС» напередодні перших сесій заявляє, що не буде об’єднуватися з партією «Слуга народу», а в президію сідають поруч зі «слугами народу»?

– Я до своїх колег по коаліції звернуся політкоректно. Коли в Києві декларується одне і ваші колеги у Верховній раді займають жорстку опозиційну позицію і ми бачимо цю риторику (до речі, чверть складу – це представники «Народного фронту»), натомість у Чернівецькій міській, обласній та районній радах ви чим зайнялися? Розподілом табуретів у президіях і комісіях? Скажіть, будь ласка, в останньому інтерв’ю президента журналу «Фокус», де він каже, що є у людей така потреба на кримінальне переслідування президента Порошенка. Думаю, що не всі цього чекають, думаю, що не треба політизувати цей процес. І Порошенко буде це використовувати в риториці, бачимо по зростанню рейтингу, йому це допомагає.

– Натомість у Чернівцях, якщо політичне керівництво робить такі заяви, тут – жодної заяви обласної організації, міської організації немає, вони лише ділять посади. По-друге, шановні, а де ж палкі заяви на кожній сесії або в «Різному», або на початку, коли виходять до трибуни ваші депутати (Максимюк, який палко вміє захищати), пікетування трибуни обласної та міської ради з тим, щоб привернути увагу громадськості до таких політичних переслідувань? Ви ж так з прапорами до Києва, до Печерського суду їздили, а чому ви зараз цього не робите?

– Можливо, справа в тому, що вони заплющили очі на політичні моменти, зважаючи на те, що Михайло Павлюк і Микола Гуйтор, які стали заступниками голови Чернівецької обласної ради – це колишні колеги по роботі, оскільки вони працювали на факультеті історії у ЧНУ?

– Сергій Добржанський, який став секретарем виконкому, теж працював з ними разом, він теж представник «Європейської солідарності». Давайте зустрінемося місяців за 2-3. Було б логічно, раз є така традиція 100 днів не критикувати, давайте дамо попрацювати. Але ми потім зможемо взяти публічні цифри щодо зарплат. І ви всі все побачите. Відчуття у мене погане.

– Тому що у стінах Чернівецької обласної ради, Чернівецької міської ради немає жодної ідеологічної політичної сили. У «Єдиної альтернативи» немає ідеології, тому що це партія господарників, місцевий локальний проект. У «За майбутнє» теж нема ідеології. У «Батьківщини» є, але цього разу «Батьківщину» витурили в опозицію, в міську раду вони не потрапили. «Європейська солідарність» у Чернівцях – це ідеологія «давайте отримаємо посаду, у Києві собі хай деруться, а ми тут швиденько домовимося з ОПЗЖ Медведчука і проголосуємо разом за представника Аграрної партії».

– Мене просто обурив цинізм заяви «ЄС», коли вони сказали, що офіс президента програв боротьбу за посаду голови Чернівецької обласної ради. Шановні, так ви ж самі допомогли аграрієві стати головою разом з ОПЗЖ, потім це обміняли на крісло у президії та виконкомі і виходите з гнівною заявою.

– Можу вам сказати, що головою обласної ради обрано колишнього заступника Василя Козака. Він таке має до «Аграрної партії» відношення, як я до космонавтики. І ви знаєте, що син Василя Козака є народним депутатом від «Слуги народу». Тобто ви обрали людину, яка точно не чужа для правлячої партії «Слуга народу» і кажете, що вони програли. Досить дурити людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клічук та його команда зробили помилку, коли взяли собі всі комісії і посади, залишивши Продана і Михайлішина в опозиції, - екснардеп

– Тобто тут не можна виокремлювати місто і область?

– А це все був «договорняк» спільний. Це вже така традиція. Всі про все домовляються, але тримають дві дулі в кишенях, щоб нічого не виконувати. Так сталося з кандидатом від «Слуги народу» на посаду голови Чернівецької обласної ради, коли в останній момент одна з політичних сил просто змінила своє бачення розвитку кадрових подій. А в кінці дурять самих себе і від цього програє і область, і місто Чернівці.

Наші місцеві політики вважають, що живуть на окремій планеті, яка далеко в космосі і закони фізики там не працюють. Можу їх розчарувати, що вона – тут, сила тяжіння така ж сама і всі закони політики спрацьовують. Коли ти домовляєшся з партнерами, то це треба виконувати, адже це сіє недовіру і потім ти не зможеш нормально працювати

Джерело: https://tva.ua/

1