Партія регіонів не має кандидата на голову облради – Бурбак

Партія регіонів не має кандидата на голову облради – Бурбак

07.12.2011, 21:55

На найближчій сесії обласної ради, призначеній на 24 грудня, голову обласної ради не оберуть. У цьому переконаний голова фракції «Фронту змін» в обласній раді Максим Бурбак.

- До проекту порядку денного сесії внесено 59 питань, обрання голови – аж 59-е, - прокоментував ситуацію для molbuk.ua Максим Бурбак. – Це після затвердження Програми економічного і соціального розвитку області та бюджету на 2012 рік. Але голову обирати не будуть. Справа в тому, що, попри всі заяви, Партія регіонів не має реального кандидата на посаду голови. А ті, що є, не наберуть достатньої кількості голосів.

Колегія Чернівецької облради затвердила дату проведення, порядок денний та регламент роботи 8-ї сесії Чернівецької обласної ради VІ-го скликання. Проведення сесії заплановано на суботу, 24 грудня, до проекту порядку денного внесено 59 питань.

Таке рішення колегії викликало обурення опозиції.

- Призначення сесії на 24 грудня викликає чимало питань, - сказав голова фракції «Фронту змін» в обласній раді Максим БУРБАК. – Адже 24 грудня – Святий вечір за Григоріанським календарем, зокрема для православних румунів Буковини. Цю дату обрали невипадково. На 22 грудня призначено розгляд Державного бюджету на 2012 рік у Верховній Раді. І партія влади хоче швиденько затвердити обласні бюджети по всій Україні. Але це суперечить чинному законодавству. А як же ознайомлення депутатів облради з проектом бюджету? Закон надає нам 10 днів на ознайомлення з цим документом. Фракція «Фронту змін» хоче спочатку попрацювати над проектом бюджету, а потім уже голосувати. Крім того, Закон про доступ до інформації зобов’язує за 20 робочих днів оприлюднити проект бюджету – отож, згідно з чинним законодавством, раніше середини січня бюджет затверджувати не можна. Але для партії влади важливіше відзвітувати про затвердження бюджету «під ялинку». Це демагогія партії влади і особисто її керівника в області Михайла Папієва.

Джерело: molbuk.ua

Під час ефіру на радіо на Станції ФМ в програмі „Суть речей” від 01 грудня керівник фракції Партії регіонів в обласній раді Георгій Галиць запевняв, що партія має свого кандидата на голову.

Ведуча: Георгію Костянтиновичу, чи правда, що сесія обласної ради ніяк не скликається саме через те, що Партія регіонів ніяк не може визначитись з єдиним кандидатом на посаду голови обласної ради?

Георгій Галиць: не правда.

Ведуча: ви маєте єдиного кандидата?

Георгій Галиць: функції обласної ради сьогодні чітко прописані у Законі про місцеве самоврядування і це є швидше представницькі функції. І сказати, що без голови обласної ради, обласна рада працює менш ефективно – не можна. У нас є заступник голови, який також був обраний більшістю голосів, який цілком справляється з цією роботою. До речі, я свого часу теж був у такій ситуації з 1996 по 1998 рік, коли у нас де-факто не було голови обласної ради, бо він виконував ці обов’язки на громадських засадах, а я був діючим заступником голови облради і слава Богу вона працювала 2 роки абсолютно нормально, ніяких питань з цього приводу не виникало. Тому наявність чи відсутність голови обласної ради якимось чином на її роботу не впливає. Це залежить від активності депутатів, від їх готовності вирішувати ті чи інші питання і від їх розуміння своїх функцій. Я думаю, що на найближчій сесії обласної ради питання голови буде вирішено і це питання, як спекулятивне втратить свій інтерес для наших колег з опозиції. І в мене тоді єдине питання, чим вони будуть займатись, коли це питання буде знято.

Ведуча: ви те саме говорили 18 серпня, коли ми з вами спілкувались у холі ОДА. То чи є у Партії регіонів гідний кандидат на цю посаду?

Георгій Галиць: у Партії регіонів дуже багато гідних кандидатів на цю посаду. Я б хотів зауважити одну дуже принципову річ, що питання голови обласної ради може бути вирішено тільки фракцією Партії регіонів, яка нараховує 49 депутатів за підтримки тих представників від «Батьківщини» та «Нашої України», які співпрацюють з конструктивною більшістю. Якщо мова йде про конкретні кандидатури, то я вам можу назвати з 15-20 кандидатур з фракції Партії регіонів, які можуть вже завтра можуть працювати головою обласної ради.

Ведуча: кого б ви хотіли бачити на цій посаді?

Георгій Галиць: того, кого я хочу бачити на цій посаді – він не дає згоду, бо зараз займає досить відповідальну посаду у системі територіальних органів центральних міністерств в області. Тому, незалежно від цього у нас є достатньо серйозні кандидати, які вже працювали на цих посадах, мають достатній досвід депутатської та управлінської роботи.

Ведуча: назвіть прізвища.

Георгій Галиць: у нас є блок аксакалів в обласній раді. Починаючи від героя України Георгія Березовського, продовжуючи – Володимир Ушаков, головний лікар обласної лікарні. Це найбільше підприємство в місті, де тисяча чотириста працюючих і як не дивно, у нас найбільше підприємство у місті –це саме обласна лікарня. Це мій колега по ОДА Михайло Гайничеру, це ще один мій колега по ОДА, начальник ГУ освіти Михайло Бауер, це той же лікар Сторожинецької районної лікарні Матвій Плегуца, це Микола Дмитрович Харабара, який, на жаль, в силу тієї посади, яку він займає, не може її поєднувати з головуванням в обласній раді. Якщо говорити про осереднє покоління, моїх ровесників – тут я можу назвати низку голів районних державних адміністрацій, депутатів обласної ради, які вже завтра можуть займатись цією роботою. Франц Федорович, голова Сторожинецької РДА, Василь Сафроняк, голова Путильської РДА, Юрій Узва, голова Хотинської РДА, Віктор Кришмару, Герца. Це може бути Олександр Смотр, який вже був головою обласної ради.

Ведуча: ви можете те прізвище, кого б ви хотіли бачити на цій посаді?

Георгій Галиць: тут немає принципового питання, кого я хочу бачити, тому що рішення все одно буде прийматись консенсусом.

Ведуча: але ж цікаво, погодьтесь. На стільки вже багато про це говорять…

Георгій Галиць: я вам можу сказати одне, що за кандидатуру від фракції Партії регіонів проголосує вся наша фракція, проголосують наші партнери від «Батьківщини» та «Нашої України» і за значну частину наших кандидатів проголосує як мінімум половина депутатів з фракції партії Фронт змін. я можу назвати кандидатури, які отримають підтримку з боку фракції Фронт змін. Це може бути той же Михайло Березовський, Олег Унгурян, голова Кійманської РДА, Ігор Шкробанець, начальник ГУ охорони здоров’я. я думаю, що у нас є достатньо депутатів, які можуть претендувати десь на 80% голосів при обранні голови облради.

Джерело: Інформаційна агенція А.С.С.

Депутат Чернівецької обласної ради від Партії регіонів, голова постійної комісії обласної ради з питань економіки, бюджету та інвестицій облради, голова правління ВАТ «Електронмаш» Михайло Березовський отримав «добро» в АП (Адміністрації Президента) на призначення головою Чернівецької обласної ради. Таку інформацію сайт БукІнфо оприлюднив 5 грудня. Пославшись на джерела, які заслуговують на довіру. (Прес-служба облорганізації "Фронт Змін" нещодавно зробила заяву, в якій, зокрема, стверджувала, що "інтернет-ресурс «БукІнфо»... контролюється ставленником Януковича на Буковині Михайлом Папієвим").

Крім того, за інформацією джерела, було погоджено, що під час наступних парламентських виборів Михайло Березовський йтиме кандидатом у народні депутати України від Партії регіонів по мажоритарному виборчому округу із центром у місті Сторожинець. Основним аргументом на узгодження цієї кандидатури було те, що за Березовського можуть проголосувати близько 80% депутатського корпусу обласної ради, в тому числі частина депутатів від опозиційної фракції «Фронту Змін», не кажучи вже про фракції «Батьківщини» і «Нашої України».

Попри все, на горизонті високої буковинської політики Михайло Березовський має завдячувати колишньому одіозному губернаторові області Теофілові Бауеру. Нагадаємо ще один епізод із кар’єри пана Березовського, який у статті «Часу» «Принципи здійснення кадрової політики Теофілом Бауером», датованої серпнем 2003 року, смачно описує нинішній начальник обласного управління екології, колишній начальник програмно-аналітичного відділу Української Академії державного управління при Президентові України Борис Баглей, доля якого не раз, ще зі студентських часів, пересікала з паном Михайлом:

«…Не менше здивування викликало призначення заступником голови ОДА, що відав гуманітарним напрямом, 26-річного Михайла Березовського замість досвіченого Петра Гасюка. Досвід державної служби в "молодого дарування" обмежувався роком патронатної служби в ролі помічника керівника апарату ОДА. Але це не стало на заваді в рішучого молодого губернатора - з третього разу цю кандидатуру в Києві затвердили. Через два роки так само рішуче Бауер Березовського звільнив. Очевидці розказують, що Михайло Березовський поступово почав входити в курс справ і посмів висловитись проти намірів Бауера так кострубато воювати з пресою, за що і поплатився».

Проаналізувавши останні повідомлення в місцевих ЗМІ, варто прийти до висновку, що нині Михайло Березовський таки ходить у фаворитах губернатора Папієва. Так, за повідомленням прес-служби ОДА, керівник області запрошує його (одного з небагатьох депутатів обларади) з собою на сільськогосподарські наради у райони (наприклад, у серпні в Заставнівському районі), а наприкінці вересня швидко сприяє вирішенню проблеми надання допомоги мешканцям Сторожинецького району, оселі яких постраждали від повені 22-29 червня 2010 року, не отримавши внаслідок «недобросовісної роботи» комісій вчасних відповідних компенсацій. Звертались з цим проханням до Папієва депутати обласної ради від Партії регіонів, Герой України Георгій Березовський та голова бюджетної комісії облради Михайло Березовський.

У листі, між іншим, йшлося, що потреба в коштах для виплати матеріальної допомоги постраждалим внаслідок стихійного лиха 2010 року жителям Сторожинеччини становить понад 1 млн. 290 тисяч гривень. Чи всім депутатам так швидко і з розлогим піаром сприяє губернатор – питання риторичне.

В будинку з левами самі розуміють, що занадто затягнули з питанням обрання наступника Шилепницького. Тим більше, що у якості в.о. голови облради Валентин Маніліч хоча і виглядає відданою, але занадто бліденькою і мілкою для ОДА персоною. У листопаді губернатора на прес-конференції вкотре запитали про голову Чернівецької облради, на що Михайло Папієв несподівано впевнено відповів: «його оберуть вже найближчої сесії». За словами голови Чернівецької ОДА, ситуація з виборами голови обласної ради «перебуває на фінішній прямій».

«Наразі є 5 прізвищ претендентів на цю посаду, – заявив Михайло Папієв. – І вважаю, що на найближчій сесії облради воно буде вирішено». Щоправда, губернатор відмовитись називати прізвищ цих людей, мовляв, це необхідно запитувати у самих депутатів.

Як бачимо, депутати депутатами, а благословення а АП ще ніхто не відміняв :) Тож всім нам залишається лише дочекатися кульмінації - наступної сесії обласної ради.

Джерело: Андрій ПОДІЛЬСЬКИЙ, БукІнфо (с)

На фото Михайло Березовський.

Джерело фото: molbuk.ua