Папієв не знає, що робити з Чернівцями

Папієв не знає, що робити з Чернівцями

27.07.2012, 14:44

Газета «Коментарі» проаналізувала передвиборчу ситуацію в 225 округах Україні. Повні результати цього дослідження увійшли в спеціальний випуск.

На Буковині боротьба за округи проходитиме не лише у традиційній площині: партія влади – опозиція. Про своє бажання використати регіон для просування в парламент «своїх» людей заявив Дмитро Фірташ. «Старорегіоналів» просять поступитися з підгодованих округів. Для опозиціонерів Буковина важлива тим, що Чернівці є батьківщиною лідера об`єднаної опозиції Арсенія Яценюка. Перемога тут для опозиції є справою як мінімум принциповою. Тому на виграшних для опозиції округах влада готується виставити «тушок», які якщо і не виграють, то спробують відтягти на себе значний шмат електоральної ковдри, на який розраховували опозиціонери.

Такий сценарій найімовірніше буде розписаний на Чернівецькому «міському» окрузі № 201. За настроями він переважно опозиційний, тому про свого кандидата на ньому влада поки мовчить і думає. Як варіант розглядається начальник облуправління МВС Микола Харабара. До округу в Чернівцях придивляється колишній лідер і засновник ПР на Буковині нардеп Микола Романюк, який, щоправда, не котується зараз в ПР. А прямі випади Миколи Прокоповича у бік теперішньої обласної та міської влади, яка складається з «молодорегіоналів», свідчать – якщо «регіонали» і висунуть Романюка на округ, то не через велику симпатію, а за суворої необхідності. А така може й не виникнути, якщо ПР зробить ставку на «самовисуванця» від Петра Порошенка генерала Віктора Короля, який активізувався на Буковині. Щоправда, великої довіри «регіонали» не мають ані до Порошенка, ані до його креатур. Якщо говорити про «оригінальні» версії, то ще одним гіпотетичним кандидатом від ПР може стати в. о. міського голови Віталій Михайлішин — пряма креатура Фірташа. Зі свого боку опозиція теж тримає інтригу — найголовнішим претендентом називають голову облорганізації «Фронту Змін» Максима Бурбака, утім, згадують й нардепа Геннадія Москаля. Але остаточно все сплутати може екс-мер Чернівців Микола Федорук, якого «регіонали» брутально позбавили крісла. Якщо в нього з`являться депутатські амбіції, то за нього боротимуться й влада, й опозиція.

Більша визначеність щодо кандидатів існує по округу № 202 з центром у Сторожинці. Цей, умовно «український округ», охоплює україномовні та гірські райони Буковини. Партія регіонів закріпила за цим округом начальника управління освіти й науки ОДА та екс-нардепа Михайла Бауера. Щоправда, мають свої плани на округ і ще двоє «регіоналів» — голова Сторожинецької РДА Франц Федорович та депутат облради Михайло Березовський. Кастинг триває. Опозиція може спробувати протиставити владі екс-керівника обласної ДПА «фронтовика» Олександра Фіщука. Свого часу він керував одним з районів округу.

Безперечно вотчиною «регіоналів» залишається «румунський» округ № 203. До останнього моменту головним претендентом від ПР вважався Іван Семенюк — депутат облради від ПР, який вже давно пригодовує округ. Однак, нещодавно стало відомо, що Дмитро Фірташ захотів тут свою людину, а саме керівника «Чернівцігазу» Геннадія Федоряка. Подейкують, що Семенюк може з образи стати самовисуванцем. Але головна інтрига в іншому — що робити з представником румунської нацменшини, «старорегіоналом» та нардепом Іваном Попеску? Якщо йому забезпечать місце в прохідній частині списку, то він допоможе обрати того кандидата, на якого вкаже влада. Якщо він цього не отримає, то, швидше за все, теж стане самовисуванцем. Що стосується опозиції, то цей округ належить БЮТ. І його керівник Іван Мунтян цілком може спробувати поборотися за електоральні симпатії навіть із Попеску.

Найскладнішим для усіх політсил є округ 204-ий, умовно названий «бесарабським». Віддаленість від Чернівців, відсутність комунікацій та географічна розтягнутість є тими чинниками, завдяки яким округ фактично поділений між кількома районними керівниками. Користуючись цією підконтрольністю, голова ОДА Папієв готує несподіваний «фінт» — висунути свого небожа (сина сестри, якого виховує з дитинства) Артема Семенюка самовисуванцем. Саме тому на округ можуть виставити відверто слабкого офіційного ставленика ПР. Наприклад, нав`язаного з центру космонавта Леоніда Каденюка, який колись вигравав цей округ. З іншого флангу Папієву може допомогти у цьому сценарії екс-мер Новодністровська, а тепер уже і екс-«фронтовик» Руслан Панчишин. Всупереч рішенню партії він активно обробляє населені пункти округу старою перевіреною технологією: борошно. По5 кілограміву руки соціально незахищеним селянам. Опозиція сюди має виставити когось за квотою БЮТ. Кандидатура поки замовчується.



Також у спеціальному випуску «k:» провели аналіз передвиборчої ситуації в наступних регіонах: Вінниччина, Волинь, Дніпропетровщина, Донеччина, Житомирщина, Закарпаття, Запорожчіна, Івано-Франківщина, Київ, Кіровоградщина, Крим, Луганщина, Львівщина, Миколаївщина, Одещина, Полтавщина, Рівненщина, Сумщина, Тернопільщина, Харківщина, Херсонщина, Хмельниччина, Черкащина, Чернігівщина.

Володимир Немирич

Фото УНІАН
«Чернівці. Коментарі»

1


КОМЕНТАРІ (2)

Таки повний вар'ят цн Немирич. Дуже цікаво буде пересвідчитись, яким боком влада буде "боротися за Федорука", а Мунтян замагатися "за електоральні симпатії навіть із Попеску". Маячня повна!

avatar

Нестор Шуфля

27 липня 2012 13:06

Цей Немирич не варят, він хитрющий

avatar

чичичитач

27 липня 2012 15:31