«Папієв, який вже не контролює свою фракцію, взявши в заручники бюджетників, до останнього зривав сесію:   Максим Бурбак про причини непопулярного компромісу

«Папієв, який вже не контролює свою фракцію, взявши в заручники бюджетників, до останнього зривав сесію: Максим Бурбак про причини непопулярного компромісу

07.02.2014, 20:20

Продовження чергування депутатів від опозиції в звільненому приміщенні Чернівецької обласної ради Іван Мунтян пояснив бажанням уникнути провокацій.

Для чого опозиції чергувати в приміщені, яке вже контролюють Папієв і Галиць  голову облорганізації ВО «Батьківщина» Івана Мунтяна запитав журналіст Петро Кобевко: «Папієв в приміщенні, Галиць в приміщенні, ОДА в приміщенні, міліція в приміщенні, чого ви чергуєте? Нехай вони відповідають за ці провокації».

-          Ми повинні не допустити ніяких провокацій. Тому ми чергуємо в цьому приміщенні, -  сказав Іван Мунтян. - Можуть бути допущені різні провокації. Коли люди приходять до нас, щоб ми пояснили, що відбувається…

Про причини й ціну непопулярного компромісу, за який опозиція взяла відповідальність на себе, розповів народний депутат України Максим Бурбак. Депутат також пояснив, чому під час позачергової сесії обласної ради опозиція не наполягала на голосуванні про недовіру голові Чернівецької ОДА М.Папієву.

-          Для того, щоб не було оскаржено одразу прокуратурою. Щоб суд не заборонив голові ради підписувати незаконне рішення. Бо нам потім скажуть, що таким чином ми дали пас Папієву і його не зняли. Він залишається легітимним головою. Ще немає голосів за зняття Папієва. Ми б проголосували, опозиційні депутати дали б 35 голосів зі 104. І пан Папієв міг би після цього зателефонувати президенту і сказати: «Вікторе Федоровичу, Буковина з вами!»

 Вчорашні події показали, що пан Папієв не керує. В нього фракція вже не керована ним. Удава і бандерлогів більше не буде. Коли деякі громадські діячі говорили, якщо депутати опозиції не розмовляють з депутатами більшості, дайте нам їхні телефони, ми поговоримо.  Та побійтеся ж Бога…  Ви з ними спілкуєтеся, зустрічаєтеся по генделиках, на базарах…  Але дайте нам телефони, ми будемо спонукати їх перейти в більшість. Ці телефони у вас є. Не треба казати дайте. Зробіть бодай один дзвоник. Думаєте ми не дзвонили, не питали. Як для нас барикади символ, так і для тих депутатів також. Які потім зрозуміли, що з нами можна говорити і можна пере форматувати більшість, але вони не хотіли заходити сюди через цю барикаду. Для них це теж був символ. Що з нами можна говорити  про щось і потім виходити на якісь спільні рішення і приймати більшістю, треба теж робити якісь поступки…  Якщо вони не могли зайти сюди через це, бо були налякані,  то треба було зробити, щоб вони заходили і приймали: і бюджет, і інші рішення. А ви хочете, щоб ми зараз виправдовувалися. Нам нема за що виправдовуватися. Тому що депутати Народної ради діяли правильно. І вони беруть на себе відповідальність за якісь кроки, які часто є непопулярними. Але тут не можна здобувати політичних дивідендів.

 Як в Києві стоїть питання існування країни, так в Чернівцях стоїть питання існування Буковини. Тому що ця компанія, яка керує областю три роки вона пересварила всіх, як в місті Чернівці, так і в усій області. Люди не подають руки одне одному, люди не вітаються – оце здобутки цієї влади.  Вони люблять повторювати що вони толерантні, а насправді діють проти цього.

Тому я кажу, що питання по Папієву треба розглядати на наступній сесії, витримати всі строки оприлюднення, тому що він його одразу оскаржить.  Щоб висловити недовіру потрібно дві третини голосів. А зробити це для популізму і провалити – не потрібно. І зараз з депутатами можна говорити. І казати, що Папієв зробив своїми заручниками бюджетників. Він не хотів цієї сесії, до останнього не хотів. Ви знаєте, що вона не розпочалася точно о 15.00. Ним особисто все було зроблено, щоб цього не відбулося. А це відбулося. І це правильний крок Народної ради. Через не популярне рішення.  Народна рада діяла в інтересах буковинців, навіть знижуючи рейтинг політичних сил. Але ми вийшли за межі цих рейтингів, щоб захистити буковинців. А питання по Папієву буде стояти. І думаю, що більшість підтримає. І треба його розглядати таємним голосування, без тих позначок на бюлетенях, як голосувалося раніше. І тоді депутати владної більшості скажуть своє слово. Вони дуже вдячні йому за його керування".

 

1