Папієв допоможе католикам відремонтувати 'Серце Ісуса'

Папієв допоможе католикам відремонтувати "Серце Ісуса"

01.11.2011, 15:13

Виконавча влада Чернівецької області готова сприяти у реставрації костелу “Серце Ісуса” в Чернівцях. Про це голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв сказав під час зустрічі з митрополитом Львівської митрополії Римо-католицької церкви Мечиславом Мокрицьким та настоятелем Римо-католицької парафії Воздвиження чесного хреста в Чернівцях Мареком Дроздіком. Як повідомляє прес-служба ОДА, зустріч відбулася у понеділок, 31 жовтня. Що стосується потреб римо-католицької громади, то тут першочерговим завданням голова облдержадміністрації назвав реставрацію костелу “Серце Ісуса” в Чернівцях та підкреслив, що виконавча влада краю готова сприяти у реставрації костелу. Михайло Папієв запевнив, що крайова влада повсякчас братиме участь у реалізації конструктивних починань церкви в різних сферах суспільного життя.

Під час зустрічі також було обговорено, зокрема, взаємини держави та релігійних організацій, які можуть бути більш продуктивними задля духовного відродження суспільства, його громадянського і морального зростання. Михайло Папієв відзначив, що релігійна ситуація в області стабільна, що підтверджує статус Буковини як толерантного краю. Він додав, що обласна влада докладає всіх зусиль, аби релігійні конфесії та громади мали однакові права – з цією метою проведено зустрічі з першими особами усіх релігійних організацій, під час яких розглянуто актуальні питання, що стосуються моралі, виховання дітей, низку соціальних питань. Митрополит Мечислав поінформував голову облдержадміністрації про роль римо-католицької церкви в Україні та висловив подяку за підтримку і сприяння розвитку духовності на теренах Буковини. “Я особливо ціную продуктивний діалог між державою і церквою, що встановився в Україні та у регіонах зокрема”, – сказав митрополит.

 

Довідково. Мечислава Мокшицького було призначено митрополитом Львівської митрополії Римсько-католицької церкви 21 жовтня 2008 року Папою Римським Бенедиктом ХVІ. 3 листопада 2008 року М.Мокшицький обраний головою Конференції римсько-католицьких єпископів України.

Приміщення Храму Найсвятішого Серця Ісуса, що на вулиці Шевченка у Чернівцях, де донедавна розташовувався Державний архів Чернівецької області, передано у власність громади Римсько-католицької Церкви Найсвятішого Серця Ісуса. Щоб отримати назад у свої руки збудований у 1891-1894 роках єдиний готичний собор Чернівців, який до того ж перебуває в аварійному стані, громаді довелося докласти чималих зусиль. Вперше рішення про передачу костелу - однієї з найкрасивіших й водночас найзагадковіших споруд старого міста - у руки парафіяльного комітету ухвалили вже далекого 2000-го року. Але сам процес розтягнувся на цілий десяток років. Окрім власне самої споруди костелу, релігійна організація Найсвятішого Серця Ісуса претендувала також на колишній парафіяльний будинок, розташований за адресою вул. Дмитра Загула, 1 – з тильного боку костелу. Ситуація ускладнювалася тим, що нині тут розміщені навчальні корпуси Чернівецького училища мистецтв ім. С.Воробкевича. Відтак постійна комісія з питань приватизації та управління об'єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернівецької обласної ради у передачі колишнього парафіяльного будинку громаді відмовила.

За словами завідувача відділу Державного архіву в Чернівецькій області Драгоша Олару, "двома залізобетонними перекриттями, які кріпилися у метрових стінах костьолу, внутрішній простір храму розділили на три поверхи. Для зміцнення стелажів архівосховища між колон звели цегельні стіни. Таким чином, всі колони були заховані новоспорудженими стінами й частково зіпсовані, особливо їх верхні, оздоблені скульптурними прикрасами, частини. Це саме тоді у колишньому головному вівтарі диво-споруди облаштували... директорський кабінет. Також були знищені нижні вітражі вікон, які заважали вільній доставці будматеріалів у середину будови. Безслідно розчинилися у просторі і часі унікальний орган, дзвони, привезені аж з Едінбурга, годинник із вежі, що показував час на чотири сторони світу..." Історики із жалем згадують про безцінні скульптури, які тоді ж таки знищили "горе-реставратори". Навіть фахівці не можуть пригадати, щоб цю споруду бодай раз з моменту її спорудження 125 років тому капітально ремонтували. Згідно з актом обстеження костелу двадцятирічної давності, будівля перебуває в аварійному стані: через перегниття основного каркасу, кількаметровий шпиль небезпечно нахилився, загрожуючи будь-якої миті впасти на територію прилеглого до колишнього архівосховища ринку "Центральний". У 2007 році спецкомісія, члени якої оглянули дах костелу, підтвердила його аварійність. А ще констатувала, що на ремонт перекриття як мінімум необхідно 4 мільйони гривень. Очевидно, що за роки, які минули від моменту обстеження, ситуація лише погіршилася.

Як запевнила журналіста голова парафіяльного комітету церкви Найсвятішого Серця Ісуса пані Інна Келлер, уся надія тепер на кошти трьох міжнародних релігійних фондів. З ними вже навіть було домовилися про співпрацю, проте тривалий процес передачі костелу з державних рук у власність громади, який розтягнувся на десять років, звів все нанівець. Тож тепер доведеться починати з самого початку.