ОТГ утворені на базі районних центрів є найбільш фінансово незалежними: аналіз бюджетів буковинських ОТГ за 5 місяців

ОТГ утворені на базі районних центрів є найбільш фінансово незалежними: аналіз бюджетів буковинських ОТГ за 5 місяців

14.06.2018, 10:22

Консультанти Чернівецького РВ АМУ (ПУЛЬС) проаналізували структуру доходів бюджетів 26 ОТГ Чернівецької області (дані надані Департаментом фінансів Чернівецької ОДА) за п’ять місяців цього року і дійшли до наступних висновків:

-                 Найбільшу питому вагу у власних доходах бюджетів ОТГ становить ПДФО податок на доходи фізичних осіб (понад 50%), єдиний податок близько 20%, плата за землю та акциз близько 12%, інші надходження менше 5%.

-                 Найбільш фінансово незалежними (частка власних доходів у структурі доходів перевищує 80%) є громади утворені на базі районних центрів: Кіцмань (частка власних доходів у загальній структурі доходів становить 100% ), Глибока (91%), Сокирянська (89%), Вижницька (83%), Новоселицька (82%).

-                 Чотири громади мають найбільшу залежність від фінансової допомоги Держбюджету. До таких ОТГ в яких частка власних доходів у загальній структурі не перевищує 50%  відносяться Чудейська – 43%, Красноїльська – 44%, Рукшинська -45%, Конятинська- 47%.

-                 ОТГ з найбільшими власними доходами на 1 мешканця: Кіцманська, Магальська та Глибоцька.

-                 Найменша частка видатків на апарат управління, яка забезпечена власними доходами бюджетів у Кіцманській ОТГ – 13,4%, Новоселицькій ОТГ – 19,4% та Сокирянській ОТГ -22,6%, найбільша частка видатків на управління  - у Конятинській ОТГ -97,7%, Рукшинській ОТГ -63,2%, Селятинській ОТГ – 59%.

1