Освітлення нічних Чернівців - чорна діра колової поруки і присвоєння коштів

Освітлення нічних Чернівців - чорна діра колової поруки і присвоєння коштів

03.02.2020, 18:03

Щороку, колі літо закінчується, настає осінь, а з нею – і період, коли ми можемо насолодитися тим, як сонце заходить над містом і запалюються його вогні. Цей період триває аж до квітня-травня. Місто, і без того гарне, вночі стає ще красивішим – любо-дорого глянути! Сама міська ілюмінація стає туристичною принадою одного із найкрасивіших місць у своїй країні, а то і у світі. Тож люди можуть прогулюватися містом аж до першої години ночі – і центром, і периферією! Ласкаво просимо до міста, в якому варто жити – Порту!У наших рідних Чернівцях, до речі, система міської ілюмінації теж починає оновлюватися. Так муніципальна палата депутатів високопарно повідомляє у засобах масової інформації, що на Панській вулиці нещодавно були замінені світильники розжарювання на світлодіодні лампи – причому за кошти ЄС. Але якщо ближче придивитися, то стане прекрасно зрозумілим, що заміна світильників лиш на центральних вулицях – це лишень фасадові і декоративні дії, за якими ховається, за влучним португальським висловом, «bicho de sete cabeças» (семиголове чудовисько). Стоїть воно, за принципом Гаррі Поттера – на люку, прикриваючи чорну діру колової поруки і присвоєння коштів. 

Варто нагадати, що сама заміна освітлення у столиці Північної Буковини проводиться на грантові гроші фондів ЄС. Виділеної суми в ідеалі мало б вистачити не просто для заміни старих лампочок на нові, а і для радикальної зміни самої філософії енергозабезпечення міста причому у декількох напрямках.  

В тій же Португалії, наприклад, як у приморських районах, так і у внутрішніх, розміщених, як і Чернівці, на височині, повсюдно стоять вітрові електрогенеруючі установки. Світильники працюють на сонячних батареях – вдень іде зарядка батареї. Вночі ж батарея розряджається. Електроенергія генерується і споживається на місці, що знижує її собівартість і втрати по дорозі. Система освітлення переходить у денний або нічний режим автоматично. Тобто неможливо спостерігати ліхтар, який горить у сонячний день опівдні! Всі електричні кабелі переведені під землю, а з ліхтарями сполучаються всередині самих стовпів – немає неймовірних скупчень дротів, які раз по раз можуть затуляти світло самого ліхтаря, до якого вони підведені. І там немає «другорядних» вулиць – всі вони освітлюються однаково! 

А у нас? Все споживання електрики залежить від теплоелектроцентралі, що знаходиться у сотні-двохстах верст від міста. Поки електроенергія дойде, теплоелектростанція підвищить концентрацію тепличних газів настільки, щоби на декілька днів покрити усю область Волковським «Жовтим туманом». Причому по дорозі втрати енергії можуть дойти аж до половини заявлених потужностей. 

Грантові гроші, в результаті, витрачаються не за потребою, оскільки просто заміна ламп розжарювання на світлодіодні – зовсім не та річ, на яку насправді за задумом виділяються кошти. За фактом відбувається найгірше – той ресурс, який мав би посприяти інтенсивному розвитку нашого міста, насправді йде в чорну діру, без жодного або майже жодного шансу на повернення в українських реаліях  

З власного досвіду я хотів би запропонувати ефективний спосіб перетворення нічних Чернівців на нічне Порту – хоча б в плані міського освітлення та енергозбереження. Для цього кожному із муніципальних депутатів потрібно в обов´язковому порядку надати муніципальне житло на околиці, примусивши депутата жити у ньому на період каденції, добираючись до роботи тільки пішки і на громадському транспорті. Селити їх у найбільш занедбані райони – одного – на Рошу, іншого – у Садки, ще одного – на Горечу – і так далі. І якщо муніципальний депутат, повертаючись з «робочої» наради додому пішкитемною, косо-криво викладеною вулицею передмістя, травмується, то йому самому захочеться привести вулицю до ладу – хоча б у плані освітлення. І якщо муніципальні депутати не розуміють слів, то може вони зрозуміють ось таке – тілесне чи то покарання чи то заохочення до дій? Може саме так треба вчинити, щоби дати світло на кожну вулицю нашого рідного міста? 

 

                                                              Влад Горенюк

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бешлей підсвітив своє робоче місце на 67 тисяч гривень за кошти міського бюджету

Чернівці засвітяться по-новому

 

 

1