«Особливі історії особливих» — інклюзивний культурний проєкт, який реалізовує Видавничий дім «Букрек» за підтримки УКФ

«Особливі історії особливих» — інклюзивний культурний проєкт, який реалізовує Видавничий дім «Букрек» за підтримки УКФ

11.10.2021, 20:52

Це видання про дітей з особливими потребами — учнів Спеціальної школи «Шанс» у місті Дніпрі. На сторінках книги вони розкажуть про себе та свою сім’ю, друзів і школу, захоплення і таланти, поділяться своїми маленькими й значними перемогами.

Більшість історій діти написали самостійно. Декому допомагали батьки чи вчителі, які теж стали героями проєкту. Вони об’єктивно розповідають про досвід роботи з учнями з особливими освітніми потребами, про їхні сильні сторони та шкільні досягнення.

На зображенні може бути: 3 людини та текст

 «Звати мене Сашко. Я учень 7-А класу. Олександр Горобець. Граю я в футбол «так собі». Бо цілюсь у ворота, а м’яч летить другу в вухо; здається, зараз заб’ю гол, а м’яч потрапив у штангу. Однак учитель фізкультури стверджує, що я добрий гравець, а тому взяв мене в шкільну команду», — розказує про своє найбільше захоплення один з учасників.

А ось в Каміли, 12 років, інтереси зовсім інші. Її цікавить космос! «Я люблю мріяти. Часто думаю про космос, про зірки, звідки взялась наша планета Земля і ми на ній, і ніяк не дочекаюсь, коли в нас почнуться уроки фізики», — каже дівчинка.

 Кожна розповідь — унікальна та насправді особлива. Вона доповнена світлинами та відео: на них діти займаються буденними справами, беруть участь у музикальних конкурсах, спортивних змаганнях, розказують про себе, граються. Відео можна переглянути через qr-код. Завдяки такому формату видання стає не лише легшим для сприйняття та цікавішим. Це й допомагає діткам розкритися, відчути свою індивідуальність та особливість не через інвалідність, а через власні досягнення та маленькі перемоги.

На зображенні може бути: текст

Співкоординаторкою та упорядницею проєкту стала Крістіна Тороп, в. о. директора Спеціальної школи «Шанс», заслужений працівник освіти України, кандидат психологічних наук та, зокрема авторка підручників для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку. У своїй роботі вона має вже близько 20 років досвіду.

«Працювати з нашими дітьми — легко і приємно. Вони чуйні, співчутливі, дуже добрі й завжди готові прийти на допомогу. Кожна дитина — обдарована, і наше завдання — допомогти їхньому таланту розкритися, сприяти соціалізації, заохочувати розвиватися», — каже упорядниця.

Метою проєкту є показати, що люди з особливими освітніми потребами — такі як усі та є повноцінними членами суспільства.

Паперове видання «Особливі історії особливих» буде передано у бібліотеки та громадські організації країни. Його електронну версію можна буде знайти на електронних ресурсах проєкту, Видавничого дому «Букрек», Спеціальної школи «Шанс» і в електронних книгозбірнях України.

Посилання на фб проєкту: https://www.facebook.com/shans.special.stories

 Немає опису світлини.

На зображенні може бути: 1 особа

 

1