Оселитися у Чернівцях сьогодні недешево, Або особливості наймання квартири по-чернівецьки

Оселитися у Чернівцях сьогодні недешево, Або особливості наймання квартири по-чернівецьки

10.04.2013, 15:18

Кількість пропозицій «здам квартиру» з кожним роком збільшується, але за пристойну ціну та з хорошими умовами знайти житло не легко.

Студентка ЧНУ Ольга минулого року винаймала кімнату разом з подругою в обласному центрі. Вони вчасно сплачували оренду і квартплату. Та через кілька місяців власниця квартири зажадала, щоб дівчата купляли їй продукти. Коли вони відмовилися від такої вимоги, «добра» господиня попросила жительок з’їхати, мотивуючи це тим, що з ними їй невигідно жити.

Та, щоб не виникало подібних ситуацій, з власниками квартир треба укладати договір оренди. Утім орендодавці не поспішають обтяжувати себе таким документом... Ось ще один приклад, чому потрібно при собі мати договірний документ. Студентки одного з навчальних закладів Буковини винаймали квартиру на вулиці Гайдара, що у Чернівцях. У ній проживали разом з онучкою власниці житла. Та через рік вони вирішили переїхати на іншу квартиру, позаяк господиня підняла ціну на оренду. Вона запевняла, що ціни ростуть і сама у цьому не винна. Перед від’їздом господиня не відпустила квартиранток, сказала, що вони повинні доплатити їй ще 1500 грн.. за простій кімнати. Мабуть, коли б у дівчат був відповідний договір, то вони б уникнули такої неприємної ситуації.

Авторка цих рядків спробувала дослідити, чи справді важко винайняти у Чернівцях квартиру і чи відповідають вони цінам, яку правлять за них орендодавці. Набравши вказаний в оголошенні один з номерів, домовилась про оглядини потенційного житла. Як повідомив по телефону господар, ціна кімнати 350 грн. плюс додаткова плата за комунальні послуги. Орендодавець розповідав про переваги житла: недалеко від центру, є тепла і холодна водна та інші побутові умови. Та, на жаль, побачене мене розчарувало… Виявляється, що туалет знаходиться на подвір’ї, воду потрібно гріти на газовій плиті, а спати доводиться трьом на одному ліжку.

Наступним кроком стали оглядини «хрущовки», але без господарів житла. Звичайно цей варіант був кращим, ніж попереднім, все ж таки не маленька хатина з туалетом на вулиці. Але жити в однокімнатній квартирі з чотирма дівчатами, сплачуючи при цьому 500 гривень за проживання і ще за комунальні послуги з кожної, мабуть, уже занадто. Особливістю цієї квартири була відсутність гарячої води…

Утім можна зняти «шикарне» житло подобово, але ціни на них «кусаються». Така розкіш коштуватиме до 350 гривень за день. Цілком зрозуміло, що така сума для більшості приїжджих, особливо студентів є великою і не кожен може дозволити проживати у так званих «шпаківнях-готелях».

Особливим відношенням орендодавців користуються сім’ї з дітьми. Квартиру їм знайти набагато важче. Багато хто згоден платити дорожче за дах над головою. Дитина, як виявляється є ускладнюючим елементом під час пошуку житла. Тернопіляни Ірина з Андрієм мріяли зняти квартиру, завести дитину і з часом накопичити на власне житло. Та, як виявилося, не усе так просто... Під час пошуку житла власники квартир наголошували, що готові здавати квартиру лише бездітній сім’ї, якщо ж є дитина, то ціна буде вищою. А це якщо підрахувати, то 3/4 прибутку молодої сім‘ї 3000 гривень.

За словами, начальника відділу взаємодії зі ЗМІ та громадськістю ДПІ (Державна податкова інспекція) у м. Чернівцях Наталії Бальон, за Цивільним кодексом України непередбачено обов’язковість укладання договору про оренду. «Укладання договору оренди необхідне орендарю та орендодавцю. Він захищає перших від неправомірного завищення орендної плати, виселення; а других – від пошкодження майна, несвоєчасного та неповного внесення орендної плати. Правильно укладений договір оренди нерухомості – єдина можливість для власника та орендаря відстояти свої інтереси в суді», – каже Наталія Миколаївна. Так звані «тіньові» угоди часто призводять до махінацій і злочинів, адже, якщо про них ніхто не знає, то і довести щось буде важко.

Власники квартир, які здають житло, повинні добровільно сплачувати податок 15% від доходу. «Протягом 2012 року від чернівчан надійшло 23 звернення, а цього року – вже 11 звернень про перевірку сплати податків громадянами, які здають в оренду квартири чи кімнати», – розповідає Наталія Бальон. Але не варто виключати варіант, коли на господаря квартири можуть наскаржитися і самі квартиранти.

Тим часом податківці вистежують неплатників податків за оголошеннями в ЗМІ, інтернеті і соціальних мережах. Та все ж таки великий відсоток громадян таки ухиляється від сплати податку. Було б набагато простіше якби ринок найму житлової площі контролювала держава, встановлювала адекватні ціни і слідкувала за дотриманням формальностей. Квартиранти і орендодавці були б захищені від форс-мажорних ситуацій. А держава б отримувала свою частину грошей.

 Світлана ЗАЙЦЕВА

1