Опубліковано розсекречені документи комуністичних спецслужб про українських митців

Опубліковано розсекречені документи комуністичних спецслужб про українських митців

02.09.2021, 09:52

Центр досліджень визвольного руху публікує тисячу розсекречених документів комуністичних спецслужб з українських, чеських і грузинських архівів про 30 художників, письменників і театральних діячів 20 століття, які перебували в полі зору комуністичної влади. Про це повідомляє пресслужба ЦДВР.

Усі документи опубліковані на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху в колекції "Репресоване мистецтво".

В опублікованих документах розкриваються взаємини представників мистецтва і комуністичної влади в трьох країнах. До архіву потрапили як матеріали про переслідування й утиски, так і задокументовані факти співпраці з репресивними органами.

 Кожна з трьох країн представлена десятьма художниками. Українська частина проєкту включає документи про Остапа Вишню, Олександра Довженка, Михайла Бойчука, Леся Курбаса, Опанаса Заливаху, Стефанію Шабатуру, Миколу Глущенка, Василя Стуса, Валер'яна Підмогильного.

Серед чехів, до яких була прикута увага служби держбезпеки Чехословаччини ŠtB і документи на яких увійшли в проєкт – перший президент Чехії Вацлав Гавел і письменник Мілан Кундера. У документах з архівів комуністичних спецслужб Грузії фігурують литовсько-грузинський художник Роман Сута і перший президент Грузії Звіад Гамсахурдіа.

Оприлюднені матеріали містять фото, багато з яких публікуються вперше.

Наприклад, у добірці документів зі справи на художника й агента Миколу Глущенка опубліковано копію альбому з акварельним малюнком Адольфа Гітлера, що той подарував власнику в 1940-му році.

Усі опубліковані документи лягли в основу онлайн-виставки "Репресоване мистецтво", яку незабаром представлять у вільному доступі, повідомляє ЦДВР.

1