Опришенам, які подарували Буковині та світові чимало видатних людей, 600 років!

Опришенам, які подарували Буковині та світові чимало видатних людей, 600 років!

17.03.2018, 21:46

Урочистості з нагоди 600-річчя з дня першої письмової згадки відбулися сьогодні, 17 березня, у с.Опришени Глибоцького району. Громаду села та гостей урочистостей привітав голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян, Генеральний консул Румунії в Чернівцях пані Елеонора Молдован та народний депутат України Григорій Тіміш.

- Привітав громаду моїх рідних Опришен на Глибоччині з поважним ювілеєм: 600-річчям з дня першої письмової згадки про село. Відзначив, що саме шість століть тому у грамоті Молдовського господаря Олександра Доброго з’явилася перша письмова згадка про мою малу батьківщину, - написав голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян на своїй сторінці у ФБ. 

- Наголосив, що за час, що минув, Опришени подарували Буковині та світові чимало видатних людей, які стали справжньою гордістю нашого краю. Багато вихідців із нашого села проживають сьогодні в Америці, Європі, Азії та Африці – всі ми підтримуємо зв’язок один з одним за допомогою сучасних технологій.

- Але я не знаю жодного, хто сказав би, що десь в світі є ще одне таке гарне село. Відзначив, що як депутат обласної ради п’яти скликань побував у багатьох країнах світу, але ніде не бачив села з такими багатими традиціями і культурою.

- Висловив сподівання, що з Божою допомогою Опришени й надалі будуть розвиватися, а рівень життя людей буде постійно зростати. До слова, свого часу сам немало зробив для рідного села: відновив роботу місцевого цегельного заводу, створив нові робочі місця, заклав першу цеглину у фундамент нового корпусу школи, допомагав особистими коштами і як депутат обласної ради лобіював питання виділення бюджетних для завершення його будівництва, побудував дорогу, сприяв у зведенні місцевих храмів. Адже розумів: добрим господарем може бути лише той, хто вміє навести лад у своєму селі, допомогти людям, а не сидіти, склавши руки. Й сьогодні Опришени – сучасне успішне село, де живуть і працюють самодостатні люди, де діти вчаться рідною мовою і радіють життю під мирним українським небом.

- Подякував Генеральному консулу Румунії в Чернівцях пані Елеонорі Молдован за те, що завітала до нас на свято. Організаторам та гостям урочистостей, а також усім односельчанам побажав щастя й міцного здоров’я, добробуту, родинного затишку та рясних Божих благословінь.

- Відтак, вручив Почесні грамоти та годинники обласної ради сільському голові Миколі Поповичу і директору місцевої школи Миколі Боднарюку, а також виконав почесну місію: відзначив ювілейною грамотою учасника АТО з Опришен.

- Уже під час неформального спілкування згадували наших відомих односельчан, зокрема, відомого письменника, публіциста та етнографа Дмитра Ковальчука, який помер у грудні минулого року. Знав його особисто, адже він був однолітком мого тата, допомагав у виданні його культурно-літературного альманаху…
- До речі голова обласного товариства румунської культури ім. Емінеску Василь Бику теж родом з Опришен ????

- Насамкінець пообіцяв зробити усе від мене залежне, щоб і у цьому році були виділені кошти на будівництво місцевого дитячого садочку, аби найменші опришенці могли зростати й виховуватись у комфортих європейських умовах, - розповів Іван Мунтян. 

Відтак, за значний особистий внесок у соціально-економічний розвиток с.Опришени, збереженя та примноження його культурного надбання і традицій керівник представницької влади краю нагородив Почесними грамотами та годинниками Чернівецької обласної ради Опришенського сільського голову Миколу Поповича і директору місцевої школи Миколу Боднарюка.

Таке от музично-хореографічне дійство підготували для гостей, що завітали сьогодні в Опришени, вихованці місцевої школи під керівництвом її директора Миколи Боднарюка, - прокоментував Іван Мунтян відео зі свята. 

 

1