Опозиційний телеканал у Чернівцях прирекли на мовчання: колектив ТВА провів акцію протесту у Києві

Опозиційний телеканал у Чернівцях прирекли на мовчання: колектив ТВА провів акцію протесту у Києві

08.08.2013, 02:24

Чотирнадцять днів мовчання. Сьогодні минає два тижні, як опозиційний чернівецький телеканал ТВА не виходить в ефір. Його колектив уже провів акцію протесту під стінами обласної державної адміністрації, а нині журналісти приїхали до Києва.

Вони мали намір іти з пікетом під Адміністрацію Президента та дійшли лише до Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Із колективом телеканалу ТВА спілкувалася Ксенія Веркалець.

Сьогодні два тижні, як опозиційний чернівецький телеканал ТВА не випускають в ефір. Наприкінці липня у апаратній Державної телерадіокомпанії Чернівців, де розташоване обладнання місцевих каналів, серед них і ТВА, сталася пожежа. Вогонь загасили, обладнання полагодили, всі канали відновили мовлення, окрім ТВА. Під загрозою не лише мовлення опозиційного каналу, а й ліцензія.

Сьогодні творчий колектив ТВА пікетував Нацраду з питань телебачення та радіомовлення. Телевізійники з плакатами та гаслами "стоп цензурі" вимагали від членів Нацради повернути на екрани Чернівців опозиційний телеканал.

У перешкоджанні своїй професійній діяльності колектив ТВА вбачає політичний підтекст. Народний депутат від ВО "Батьківщина" Андрій Шевченко підтвердив ці підозри - показав нам лист-звернення від чернівецьких депутатів-"регіоналів" до членів Нацради.

«Вони вимагають покарати телеканал, винести йому попередження, а якщо вийде, то позбавити його чистоти і оголосити на неї новий конкурс, - зазначив Андрій Шевченко. - Це розправа над телеканалом. Упродовж півроку його намагалися забрати рейдерськими захопленнями. Але зараз, коли стало ясно, що ні через суди, рейдерські захоплення його забрати неможливо, вирішили його просто вбити».

Політичний підтекст у ситуації навколо ТВА вбачає і колишній генеральний директор телеканалу Василь Забродський. На його думку, канал опинився в кризовій ситуації через опозиціонера Андрія Пишного. А журналісти стали заручниками ситуації і жертвами політичного піару. А от прийти і захистити своїх колишніх підлеглих він чомусь так і не спромігся.

Одна із співвласниць телеканалу - дружина опозиційного народного депутата Андрія Пишного. БЮТівець не виключає, що утиски на канал повязані з його депутатською діяльністю. На думку Андрія Пишного, влада вже готується до президентських виборів і затикає рота незалежним і непідконтрольним ЗМІ.

«Канал упродовж 8 місяців по суті знаходиться в стані війни, - наголосив Андрій Пишний, народний депутат. - Спочатку були осади. Тепер влада вирішила просто, як то кажуть, проламати голову. Фактично, усі юридичні суперечки, які мали місце під час рейдерського захоплення – вирішені. Канал залишився незалежним, об’єктивним, опозиційним. Тому влада вирішила піти напролом і заблокувати технічну можливість каналу мовити».

Творчий колектив ТВА передав звернення до Нацради, хоча всі її члени наразі у відпустці. Також журналісти заручились підтримкою незалежних медійних профспілок і готують звернення до європейських організацій.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Вы что издеваетесь, какой оппозиционный - это же был главный рупор ПР на последних выборах !

avatar

аня

08 серпня 2013 11:43