Опозиція виборола шанс перемогти на парламентських виборах

Опозиція виборола шанс перемогти на парламентських виборах

21.11.2011, 22:04

Минулого тижня опозиція довела, що може діяти спільно й здатна протидіяти владі. Дві найбільші парламентські опозиційні фракції не дозволили Партії регіонів протягнути відверто шахрайський закон про вибори народних депутатів. Влада змушена була йти на поступки і підтримати закон, розроблений спеціальною парламентською комісією, яку очолив член «Фронту Змін» Руслан Князевич.

«Регіони» хочуть виграти вибори 2012 року, аби й надалі впливати на парламент. У них був шанс, але для цього треба було реально покращувати життя усіх жителів країни, а не тільки наближених до влади. Партія регіонів не змогла цього зробити, втративши довіру виборців навіть у базових для себе областях. Тому виграти вибори вона могли лише узаконивши фальсифікації.

Головний парламентський «регіонал» Олександр Єфремов із незворушним виразом обличчя зареєстрував у Раді відверто шахрайський закон. Розрахунок був простий - робили ставку на масові махінації, успішно апробовані на місцевих виборах 2010 року. За цим законом демократичні сили були приречені на поразку. Вони, звичайно, пройшли б у парламент, але дещиця опозиційних депутатів жодним чином не змогла б впливати на політичні процеси.

Лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк першим закликав колег по опозиції бойкотувати вибори за законом Єфремова. Згодом цю позицію підтримали в БЮТ. І Партія регіонів змушена була відступити, вперше піти на переговори з опозицією і погодитися на створення комісії, яку очолив член «Фронту Змін». Спільними зусиллями парламентській меншості вдалося переграти владу: із 20 вимог опозиції в законі закріплено 17.

Ці 17 пунктів не дозволять владі нахабно фальсифікувати вибори. Тепер не можна буде зняти кандидата в депутати з реєстрації під надуманими приводами, наприклад, через помилку в поданих документах. На вимогу опозиції бюлетені матимуть кілька ступенів захисту - використовуватимуть спеціальний папір, а номери виборчої дільниці друкуватимуть в друкарні, а не вписуватимуть від руки. Уявляєте, скільки бюлетенів можна було би додрукувати, якби не захистити їх централізовано?

Кожен кандидат-мажоритарник тепер зможе мати свого члена виборчої комісії. Голосувати за межами виборчої дільниці дозволяється виключно за довідкою лікаря. А виборча документація зберігатиметься тепер 5 років, щоб у членів виборчкомів не виникало сумнівів - усі їхні злочини зберігаються в паперах, які не горять.

Політика є мистецтвом можливого. Опозиція визнає, що навіть у такій редакції закон не досконалий. Його критикують в основному карликові партії, які не долають підвищений до 5% прохідний бар’єр.

Проте основне завдання: убезпечити майбутні вибори від масових фальсифікацій - він виконав. І сьогодні очевидно: якби демократи сиділи склавши руки, ПР проштовхнула б через парламент власний закон, за яким депутатів обирає не народ України, а призначає Адміністрація президента.

Завдяки скоординованим діям демократи здатні виграти вибори 2012 року і створити парламентську більшість, які зупинить білорусизацію України. Лідер однієї з найпотужніших опозиційних партій «Фронт Змін» Арсеній Яценюк ініціював переговори про взаємодію опозиції на майбутніх виборах. «Двері відкриті для всіх партій, які представляють опозицію і готові перемагати», – зауважив він. БЮТ уже відгукнувся на заклик Яценюка.

Опозиція буде узгоджувати єдиних кандидатів у мажоритарних округах, спільно протидіяти фальсифікаціям, підбиратиме та навчатиме представників у виборчкомах для захисту результатів голосування.

5-відсотковий прохідний бар’єр змушує демократів об’єднуватися. «Думаю, що опозиція піде на вибори двома, можливо, трьома колонами. Завдання опозиції – показати потужний результат, нову якість політики і політиків», – зазначає лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк, який сьогодні став центром тяжіння для демократів.

І новий закон про вибори дає опозиції реальний шанс перемогти.



КОМЕНТАРІ (2)

avatar

Misha Shmorgun

21 листопада 2011 20:57

"Дві найбільші парламентські опозиційні фракції не дозволили Партії регіонів протягнути відверто шахрайський закон про вибори народних депутатів". Ага, і протягли не такий відверто шахрайський...

avatar

політично неактивний

21 листопада 2011 23:06